ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ: Το εγχειρίδιο που διώχνει το άγχος
Ο Αντώνης Καγιαλής σήμερα συνδυάζει σπουδές σε ψυχολογία και θέατρο
Ο Αντώνης Καγιαλής σήμερα συνδυάζει σπουδές σε ψυχολογία και θέατρο

Η περσινή χρονιά ήταν ιδιαίτερη δύσκολη για εκείνον και χρειάστηκε τη βοήθεια ειδικού για να καταφέρει να ανταπεξέλθει. Φέτος, ως φοιτητής, πλέον, συμπαραστέκεται στους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων και  επιμελήθηκε ένα φυλλάδιο για τη διαχείριση του άγχους.

Ο απόφοιτος του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου, Αντώνης Καγιαλής, μιλά στην «Π» για το τι τον οδήγησε στη σύνταξη αυτού του εγχειριδίου και μοιράζεται τα όνειρά του για το μέλλον.

Σήμερα φοιτά στο πρώτο έτος στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ενώ μέσω πανελλαδικών πέρασε στο Τμήμα Θεάτρου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Όχι μόνο καταφέρνει να συνδυάσει τις σπουδές και στα δύο Ιδρύματα αλλά κατέκτησε και υποτροφία στην Κύπρο με τις επιδόσεις του.

Διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το σχολείο του και τη φετινή χρονιά το επισκεπτόταν συχνά ενώ είχε κληθεί να μιλήσει και σε μαθητές της Γ΄ Λυκείου,  με τους οποίους μοιράστηκε τη δική του εμπειρία από τη χρονιά των πανελληνίων.

Το εγχειρίδιο άγχους για τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων
Το εγχειρίδιο άγχους για τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων

Τους παρουσίασε τεχνικές που του είχε δείξει η ψυχολόγος του προκειμένου να τους βοηθήσει. «Πέρσι είχα πολύ άγχος, δεν είχα περάσει καθόλου καλή χρονιά, είχα φτάσει σε σημείο κατάθλιψης, αυτό το κλίμα του ανταγωνισμού, η πίεση με είχε οδηγήσει σε άσχημη κατάσταση», εξομολογείται ο ίδιος.

Τη φετινή, όμως, χρονιά, το κλίμα έχει αλλάξει, «φέτος  δεν έχω τόσο άγχος, μπορώ να φοιτώ σε δύο Πανεπιστήμια», αναφέρει.

Ούτε μία στιγμή, όμως, δεν ξεχνά τι πέρασε ο ίδιος λίγο πριν τις εξετάσεις, «γνωρίζω τι περνάνε οι υποψήφιοι αυτή την περίοδο, την ψυχοφθόρα διαδικασία και απογοητεύομαι από την έλλειψη υποστηρικτικών ψυχολόγων στα σχολεία για να αντισταθμίζουν την πίεση που ασκείται στους μαθητές», εξηγεί.

Για αυτό το λόγο, στηριζόμενος σε εμπειρίες δικές του, γνώσεις που έχει αποκτήσει από τη σχολή και την ψυχολόγο του, καθώς και σε λεγόμενα άλλων ειδικών, αποφάσισε να βοηθήσει τους υποψήφιους που τώρα  βρίσκονται σε κατάσταση πανικού.

Σε ερώτηση πώς φαντάζεται το μέλλον του, απαντά πως θα ήθελε να συνδυάσει τις σπουδές του, την ψυχολογία με το θέατρο και να ασχοληθεί με τη δραματοθεραπεία, ψυχοδράμα, art therapy , ενώ τον ενδιαφέρει και η νευροψυχολογία που έχει να κάνει με τον εγκέφαλο και πώς επηρεάζει τις διάφορες ψυχικές ασθένειες.

«Αυτή τη στιγμή ακολούθησα συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών στο Πανεπιστήμιο για να γίνω δεκτός σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ολλανδία», αναφέρει.

Θεωρεί πως η  Ελλάδα δίνει λίγες δυνατότητες όσο αφορά στην επαγγελματική αποκατάσταση και ανέλιξη , ιδιαίτερα στους επιστήμονες και τους ψυχοθεραπευτές.

Κατακρίνει το γεγονός ότι στην Ελλάδα θεωρείται κανείς ψυχοθεραπευτής με τέσσερα έτη σπουδών και τονίζει πως πρέπει να έχει ακολουθήσει δύο έτη ψυχοθεραπευτικής ειδίκευσης.  Ο Αντώνης Καγιαλής αισθάνεται να ευχαριστήσει την ψυχολόγο του, κ. Πόπη Βλαστού, και την οικογένειά του για την υποστήριξή της πέρσι.