ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ: Και τα ΕΠΑΛ έχουν επιτυχίες

Η δική τους μάχη μένει πάντα στο σκοτάδι, όμως, είναι δυ- νατή και, τελικά, νικηφόρα! Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ δίνουν τον δικό τους αγώνα και διεκδικούν μία θέση σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας.

Απόφοιτοι της επαγγελματικής εκπαίδευσης από το Ηράκλειο μιλούν στην «Π» για τα όνειρά τους.

Η Βικτωρία Καστρινάκη

Η Αστυνομία είναι το μεγάλο όνειρο της Μαρίας Βελεγράκη, από το 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, η οποία ήθελε να περάσει στη συγκεκριμένη σχολή από τότε που θυμάται τον εαυτό της. «Ήταν η θέληση πολύ μεγάλη, ήθελα να πετύχω τον στόχο μου και αφιέρωσα  πολλή ώρα στο διάβασμα ενώ είχα και πρόγραμμα», περιγράφει. Η Μαρία ήταν πολύ καλή μαθήτρια στο Γυμνάσιο και πολλοί, ακόμα και καθηγητές, την αποθάρρυναν να συνεχίσει σε Επαγγελματικό Λύκειο. Όμως, η απόφασή της ήταν να ακολουθήσει τον τομέα υγείας και πρόνοιας, ως βοηθός φυσικοθεραπευτή, και δεν το μετάνιωσε. «Οι θέσεις από τα ΕΠΑΛ είναι περιορισμένες, οπότε είναι πιο δύσκολο να πετύχεις, όμως συγκέντρωσα ψηλό βαθμό και μπορώ να διαλέξω εγώ τη σχολή μου και όχι να με διαλέξει», αναφέρει.

Η Ελευθερία Μανωλιτσάκη

Η Οδοντιατρική είναι η πρώτη επιλογή της Βικτωρίας Καστρινάκη, από το 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, η οποία είχε ακολουθήσει τον τομέα επιστημών υγείας, οδοντοτεχνίτες. Ο πατέρας της είναι γιατρός και η μητέρα της οδοντίατρος και η Βικτωρία επιθυμεί να βαδίσει στα χνάρια τους. Θεωρεί πως, ως απόφοιτη των ΕΠΑΛ, θα της είναι πιο εύκολη η προσαρμογή στη σχολή αφού έχει ήδη διδαχθεί κάποια μαθήματα. «Φέτος ήταν μία δύσκολη χρονιά, όμως, βοήθησαν οι καθηγητές για να γίνει πιο εύκολη και να περάσει πιο γρήγορα» αναφέρει.

Η Αρσινόη Κουτεντάκη

Πλώρη για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, έχει βάλει η Ελευθερία Μανωλιτσάκη, από το 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου. Την ενδιαφέρει πολύ το επάγγελμα του οδοντοτεχνίτη και θέλει να αναβαθμίσει το χαρτί που ήδη έχει στα χέρια της. «Για να πετύχεις, χρειάζεται πολύ διάβασμα. Κάποιοι υποβαθμίζουν τα ΕΠΑΛ, αλλά προσφέρουν ευκαιρίες, όταν ένα παιδί ξέρει τι θέλει, το βοηθάει να περάσει πιο εύκολα», αναφέρει.

Έσπασε το νήμα στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Μοιρών και ετοιμάζεται να σπουδάσει Λογιστική ή Διοίκηση Επιχειρήσεων. «Τα οικονομικά είναι ένας κλάδος που με ενδιαφέρει», αναφέρει η Αρσινόη Κουτεντάκη. Όπως λέει, η φετινή χρονιά ήταν πιο δύσκολη σε σχέση με τις προηγούμενες και προσθέτει ότι «τα ΕΠΑΛ είναι πάρα πολύ καλά, ανεξάρτητα αν θεωρούνται κατώτερα. Προσωπικά, είμαι ευχαριστημένη από το ΕΠΑΛ Μοιρών, έχει εξαιρετικούς καθηγητές που σε βοηθούν σε ό,τι και αν χρειαστείς».

Δίδυμη επιτυχία

Αποφοίτησαν από το ίδιο σχολείο, το 3ο ΕΠΑΛ Ηράκλειου, αν και δεν κάθισαν στα ίδια θρανία αφού επέλεξαν διαφορετικούς τομείς. Οι δίδυμοι Μάνος και Γιώργος Νταντούτης συγκέντρωσαν τους υψηλότερους βαθμούς στο σχολείο τους και τώρα ονειρεύονται τη φοιτητική ζωή που θα έχουν μπροστά τους από το Σεπτέμβριο.

Στο Τμήμα Τουριστικών Επαγγελμάτων στο ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο θέλει να περάσει ο Μάνος Νταντούτης, ο οποίος θέλει να εργαστεί σε ξενοδοχείο ή σε τουριστικό γραφείο.

Μάνος & Γιώργος Νταντούτης

«Η φετινή χρονιά δεν ήταν εύκολη, ειδικά όταν είχαμε διαγωνίσματα και εξετάσεις, όμως σε καθημερινή βάση δε στερήθηκα κάτι», αναφέρει.

Για το ΕΠΑΛ λέει πως σε βοηθάει να συνεχίζεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στον ίδιο κλάδο, αφού έχεις ήδη αποκτήσει κάποιες γνώσεις, αλλά, όπως λέει, δεν υπάρχει συμμετοχή από τα περισσότερα παιδιά.

Λογιστική και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο θέλει να περάσει ο Γιώργος Νταντούτης, αφού τον ενδιαφέρει ο συγκεκριμένος κλάδος και θεωρεί ότι έχει πολλές προοπτικές. «Αν προσέχεις στην τάξη, δε θέλει τόσο διάβασμα. Η χρονιά δεν ήταν και  τόσο δύσκολη, είχαμε και  πολύ καλούς καθηγητές». Το γεγονός ότι έδινε πανελλήνιες με τον αδελφό του, τον βοήθησε. Στην οικογένεια υπάρχει και μία μεγαλύτερη αδελφή που σπουδάζει Ιατρική.

Συνδύασαν δουλειά, οικογένεια και σχολείο

Ο κ. Μιχάλης Μιζεράκης

Ιδιαίτερες περιπτώσεις είναι οι απόφοιτοι του 4ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Ηρακλείου που μετά από χρόνια αποφάσισαν να επιστρέψουν στα θρανία και τώρα κάνουν όνειρα για τη φοιτητική τους ζωή.

Με προσοχή θα συμπληρώσει το μηχανογραφικό του δελτίο ο κ. Μιχάλης Μιζεράκης, 27 ετών, ο οποίος επέστρεψε στο σχολείο για να έχει ένα επιπλέον χαρτί στα χέρια του για την επαγγελματική του αποκατάσταση.

Τι θα συμβούλευε κάποιον που διστάζει να κάνει το μεγάλο βήμα; «Θα έλεγα ότι ο καθένας μας αξίζει να προσπαθήσει, να δει τις δυνατότητές του, να πειραματιστεί με τον εαυτό του. Η μόρφωση δεν είναι για επαγγελματικούς σκοπούς, για τα χρήματα ή τον βαθμό  που θα αναγράφεται σε ένα απολυτήριο, αλλά είναι για τον ίδιο τον άνθρωπο» τονίζει.

Η κ. Γεωργία Χονδροζουμάκη

Το όνειρό της είναι να σπουδάσει Νοσηλευτική. Η κ. Γεωργία Χονδροζουμάκη παντρεύτηκε σε μικρή ηλικία, αμέσως μετά από το Λύκειο, ήρθαν στη ζωή της τα παιδιά, συνέχισαν με τις σπουδές τους, και, τελικά, βρήκε την ευκαιρία να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Ασχολήθηκε με τον Ερυθρό Σταυρό και εκεί αγάπησε τη νοσηλευτική.

Οι κόρες της είναι περήφανες για εκείνη, η μία έχει τελειώσει Φυσική και η άλλη σπουδάζει Κοινωνιολογία.

«Δούλευα πολλές ώρες κάθε μέρα, διατηρώ δική μου επιχείρηση, μετά πήγαινα στο σχολείο και στη συνέχεια διάβαζα, μελετούσα ακόμα και όταν μαγείρευα», περιγράφει.