Η επιθυμία είναι ο πρώτος παράγοντας που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του, κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού του δελτίου. Το παραπάνω τονίζει στην «Π» ο υπεύθυνος του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π.) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Θεόδωρος Αντωνίου.
Στο ΚΕΣΥΠ θα λειτουργήσουν εργαστήρια για την έξυπνη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.
Οι συμβουλευτικές ομαδικές συνεδρίες θα γίνονται καθημερινά από 2 ως 16 Ιουλίου, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 9:00 με 11:00 το πρωί και 11:00 το πρωί με 1:00 το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μονοφατσίου 8, 2ος όροφος.
Για δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 2810333783.
Τα νέα δεδομένα
Ο κ. Αντωνίου εξηγεί πως φέτος έχουμε δύο σημαντικές αλλαγές, τα πέντε επιστημονικά πεδία γίνονται τέσσερα και όποιος θέλει να δηλώσει παιδαγωγικά τμήματα μπορεί να το κάνει από όποιο πεδίο επιθυμεί.
Παράλληλα, δεν υπάρχουν, πια, τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά αφού έχουν γίνει Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους υποψηφίους.
Στο συγκεκριμένο ίδρυμα, οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ δικαιούνται το 10% των θέσεων ενώ στα άλλα πανεπιστήμια το 5%. Φέτος, υπάρχει η δυνατότητα μετεγγραφής για τα αδέλφια, οπότε αναμένεται να δηλωθούν τμήματα της περιφέρειας που αντιστοιχούν με κεντρικά, γεγονός που θα ανεβάσει τις βάσεις στα περιφερειακά ΑΕΙ.
Ο κ. Αντωνίου τονίζει πως πρώτα από όλα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του την επιθυμία και να αναρωτηθεί «αν ανέβουν οι βάσεις με τι θα συμβιβαστώ και αν κατέβουν τι άλλο θα ήθελα;».
Δεν πρέπει να παρασύρονται από τις προβλέψεις των βάσεων και, ακόμα και αν έχουν συγκεντρώσει υψηλή βαθμολογία, να δηλώσουν πολλά τμήματα στο μηχανογραφικό τους.
Οι παράγοντες
Πρέπει να συνδυάζουν το εφικτό και το ρεαλιστικό και να λάβουν υπόψη τους τα δεδομένα της οικογένειας και την οικονομική της κατάσταση.
Ο κ. Αντωνίου αναφέρει πως δεν είναι πλέον κανείς σίγουρος για το ποιο επάγγελμα θα προσφέρει αποκατάσταση, ενώ η εξέλιξη της τεχνολογίας δημιουργεί νέα επαγγέλματα τη στιγμή που συμπιέζει άλλα.
Ο κάθε υποψήφιος πρέπει να συνυπολογίσει τα ενδιαφέροντα, τις δεξιότητες, τις αξίες και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του.
Ο κ. Αντωνίου σχολιάζει πως είναι λογικό οι γονείς να επηρεάζουν τα παιδιά, ακόμα και χωρίς να μιλάνε, και δεδομένων των συνθηκών δεν είναι κακό να ακολουθήσουν το ίδιο ή παρεμφερές επάγγελμα.
Οι γονείς, όπως λέει, πρέπει να είναι κοντά στο παιδί τους και να το υποστηρίζουν χωρίς να επιβάλουν τα δικά τους θέλω ή να προσπαθούν τα παιδιά τους να κάνουν όσα εκείνοι δεν κατάφεραν.
Την Παρασκευή οι βαθμοί
Από χθες τα βαθμολογικά κέντρα παραδίδουν τις βαθμολογίες των υποψηφίων στο Υπουργείο Παιδείας ενώ την ερχόμενη Παρασκευή 29 Ιουνίου αναμένεται να ανακοινωθούν σε όλα τα Λύκεια (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της χώρας οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων για τα ΑΕΙ, που διαγωνίστηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Φέτος, σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή, κ. Χρήστο Κάτσικα, «μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά κυρίως για το 2ο Επιστημονικών Πεδίο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες) και για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής) καθώς και για τα παιδαγωγικά τμήματα που κατανέμονται σε όλα τα πεδία.
Στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο είναι ξεκάθαρο ότι θα έχουμε πτώση των βάσεων εισαγωγής στα περισσότερα τμήματα. Σε αυτά που η κίνηση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να είναι αντίστροφη (άνοδος) είναι στα παιδαγωγικά τμήματα των δυο πεδίων».
Για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές και Νομικές Επιστήμες) και για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο η κίνηση των βάσεων εισαγωγής είναι, σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα, θολή. «Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένουμε μικρές αυξομειώσεις των βάσεων εισαγωγής με βασική τάση την πτώση ενώ στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο οι ιατρικές σχολές δεν φαίνεται ότι μπορούν να υποχωρήσουν αισθητά από τα περσινά επίπεδα των βάσεών τους».