Το άγχος πρέπει να μένει στην άκρη, συνιστούν στους υποψηφίους οι φροντιστηριούχοι του Ηρακλείου
Το άγχος πρέπει να μένει στην άκρη, συνιστούν στους υποψηφίους οι φροντιστηριούχοι του Ηρακλείου

“Ψυχραιμία πάνω από όλα” είναι η πρώτη συμβουλή που πρέπει να ακολουθεί ένας υποψήφιος εν όψει των πανελλαδικών εξετάσεων. Φροντιστηριούχοι του Ηρακλείου δίνουν οδηγίες προς… ναυτιλομένους εν όψει της έναρξης των εξετάσεων, την ερχόμενη Πέμπτη 7 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και Παρασκευή 8 του μήνα για τα Γενικά Λύκεια.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Ηρακλείου, διευθυντής του φροντιστηρίου ΟΡΟΣΗΜΟ, κ. Μανώλης Καζαντζάκης
Ο διευθυντής του φροντιστηρίου “Πουκαμισάς” Ηρακλείου, κ. Μανόλης Μαυράκης

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Ηρακλείου, διευθυντής του φροντιστηρίου ΟΡΟΣΗΜΟ κ. Μανώλης Καζαντζάκης, τονίζει πως πρόκειται για «άλλη μια χρονιά πανελλαδικών εξετάσεων, άλλη μια χρονιά αλλαγών».

Σε σχέση με πέρυσι έχουμε τέσσερα επιστημονικά πεδία αντί για πέντε, αφού το πεδίο των Παιδαγωγικών καταργείται και μετατρέπεται σε κοινό τμήμα σχολών για όλα τα πεδία.

Δεν απαιτούνται για φέτος Αγγλικά στα τμήματα Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά και Οικονομίας και Διοίκησης Τουρισμού Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι 5% οι θέσεις στα Πανεπιστήμια για τα ΕΠΑΛ  και 2.200 περίπου οι επιπλέον θέσεις στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής  Αττικής προσφέρει τετραετούς διάρκεια σπουδών  με επαγγελματικά δικαιώματα ΤΕΙ. Οι υποψήφιοι του 10% θα συμπληρώσουν διαφορετικό μηχανογραφικό με πέντε πεδία. «Οι υποψήφιοι παρόλα αυτά θα πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους στην τελευταία επανάληψη, με ηρεμία και χωρίς υπερβολές.

Να μη λύνουν ακραία θέματα, να κοιμούνται και να τρέφονται καλά» τονίζει. Προσθέτει, ακόμα, πως «μόλις πάρουν τα θέματα στα χέρια τους θα πρέπει να διαβάζουν κάθε θέμα ολόκληρο και κατόπιν να ασχολούνται με τα επιμέρους ερωτήματα. Προσοχή χρειάζεται στη διαχείριση χρόνου. Όταν δεν γνωρίζω κάτι ή δεν μπορώ να φτάσω στη λύση, το αφήνω και πάω στο επόμενο ζήτημα. Το Μηχανογραφικό ακολουθεί… Καλή Επιτυχία και ας μην ξεχνάμε, είναι η πρώτη μάχη».

 ο κ. Γιώργος Μακράκης, από το φροντιστήριο ΘΕΜΕΛΙΟ
Με σημαντικές αλλαγές θα αρχίσουν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις τονίζει ο κ. Γιώργος Μακράκης, από το φροντιστήριο ΘΕΜΕΛΙΟ

Ο κ. Γιώργος Μακράκης, από το φροντιστήριο ΘΕΜΕΛΙΟ, τονίζει πως στις 8 Ιουνίου αρχίζουν φέτος οι πανελλήνιες εξετάσεις, με κάποιες σημαντικές αλλαγές. Αρχικά η διάρκειά τους θα είναι κατά δύο μέρες μικρότερη λόγω κατάργησης της εξέτασης στα μαθήματα Ιστορίας Γενικής Παιδείας  και  Μαθηματικών Γενικής Παιδείας των Γενικών Λυκείων.

Επίσης από φέτος καταργείται το 4ο Επιστημονικό Πεδίο με αποτέλεσμα στις σχολές των Παιδαγωγικών Τμημάτων να έχουν πρόσβαση οι μαθητές απ’  όλες τις κατευθύνσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι θα υπάρχει αύξηση των εισακτέων.

Οι συνολικές θέσεις είναι 74.692 έναντι 70.726 το 2017. Αύξηση η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αλλά και σε επιμέρους αυξήσεις στον αριθμό εισακτέων σε σχολές Πληροφορικής, Γεωπονίας, Φυσιοθεραπείας κ.λ.π.

Ο συνολικός αριθμός υποψηφίων είναι 100.000 περίπου, άρα σχεδόν το 75% των μαθητών θα έχει θέση στα Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας. «Στο πλαίσιο αυτού του ανταγωνισμού ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές να έχουν τις καλύτερες επιδόσεις και να πραγματώσουν τους στόχους τους», σημειώνει.

Ο κ. Γιώργος Γραμματικάκης από τον Φροντιστηριακό Όμιλο ΕΝΑ

Ο κ. Γιώργος Γραμματικάκης,  από το Φροντιστηριακό Όμιλο ΕΝΑ, αναφέρει πως η αυλαία και της φετινής σχολικής χρονιάς έπεσε και οι τελειόφοιτοι των Λυκείων θα έρθουν αντιμέτωποι με τις εξετάσεις για τις οποίες προετοιμάζονται τα τελευταία τρία χρόνια.

Η καινοτομία  της περσινής  χρονιάς με τη μετατόπιση του χρονικού πλαισίου των πανελληνίων εξετάσεων  συνεχίστηκε και φέτος και δημιούργησε πρόσθετο άγχος στους φετινούς υποψηφίους. Ωστόσο, οι μαθητές της Γ’ Λυκείου πρέπει να θεωρήσουν την ψυχραιμία και τη μεθοδευμένη επανάληψη βασικό όπλο της επιτυχίας τους. Ως εκπαιδευτικοί συμβουλεύουμε τους υποψηφίους να οργανώσουν σωστά τον χρόνο τους, ώστε να καλύψουν επαρκώς την εξεταστέα ύλη όλων των μαθημάτων δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση στις σημειώσεις των σχολικών εγχειριδίων.

«Στη διαδικασία αυτή δεν πρέπει να υποτιμούμε τον υποστηρικτικό ρόλο της οικογένειας αλλά και του ευρύτερου εκπαιδευτικού και κοινωνικού περιβάλλοντος. Όλοι πρέπει να σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια των μαθητών μειώνοντας το άγχος και ενισχύοντας την αυτοεκτίμησή τους.

Καταληκτικά θα μπορούσαμε να υπενθυμίσουμε στους μαθητές ότι όλα τα θέματα είναι πιθανά. Οτιδήποτε απαντάμε πρέπει να είναι επαρκώς δικαιολογημένο. Οι πλεονασμοί και οι αοριστίες είναι δείγμα ακρισίας. Προσοχή δίνουμε και στη σωστή αρίθμηση των απαντήσεων καθώς και στη σαφή διάκριση των υποερωτημάτων» σημειώνει.

Ο διευθυντής του Εκπαιδευτικού Οργανισμού «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», κ. Γιώργος Μανδαλάκης

Ο διευθυντής του Εκπαιδευτικού Οργανισμού «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», κ. Γιώργος Μανδαλάκης, αναφέρει ότι σε λίγες μέρες ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις. Ήδη τώρα οι μαθητές εξετάζονται γραπτώς στις ενδοσχολικές εξετάσεις και σ’ ένα βαθμό βρίσκονται σε εγρήγορση.

«Τα παιδιά δεν πρέπει να αφήνουν το άγχος να τα καταβάλλει αλλά με καθαρό μυαλό και ψυχραιμία να διανύσουν το μονοπάτι που θα τα οδηγήσει στην επιτυχία. Θα πρέπει αυτές τις τελευταίες μέρες να κάνουν συστηματικές επαναλήψεις, να προσπαθήσουν να έχουν καλή ψυχολογία, να τρέφονται σωστά και να ξεκουράζονται επαρκώς ώστε να εξασφαλίσουν ενέργεια και αντοχή για την υλοποίηση των στόχων τους» αναφέρει.

Προσθέτει πως καλό θα είναι την περίοδο αυτή οι γονείς να μην αλλάξουν τις συνήθειες που επικρατούν στο σπίτι, και να μην αγχώνουν με τον τρόπο τους τα παιδιά.

«Ας μη ξεχνούν οι υποψήφιοι  ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι μια μάχη (ίσως η ευκολότερη) από τις πολλές της ζωής τους.

Η έκβαση αυτής της μάχης δεν πρέπει να ταυτίζεται με την αξία του ατόμου» σημειώνει και εύχεται καλή τύχη σε όλα τα παιδιά.

Ο διευθυντής του φροντιστηρίου “Πουκαμισάς” Ηρακλείου, κ. Μανόλης Μαυράκης

Ο διευθυντής του φροντιστηρίου Πουκαμισάς Ηρακλείου, κ. Μανόλης Μαυράκης, αναφέρει πως καλό θα είναι τις ημέρες που μεσολαβούν μεταξύ των εξεταζόμενων μαθημάτων οι μαθητές να επαναλαμβάνουν με ηρεμία και προγραμματισμό εξεταστέα ύλη που μελέτησαν καθ’ όλη την περίοδο της προετοιμασίας τους και να μην αναλώνονται στη μελέτη νέων θεμάτων ή την επίλυση εξαιρετικά πολύπλοκων ασκήσεων.

«Λανθασμένη επίσης τακτική αποτελεί η αναζήτηση SOS θεμάτων και η ενασχόληση των υποψηφίων μόνο με αυτά.

Σημειωτέον ότι κάποια θέματα «ανακυκλώνονται» και ότι όλα τα σημεία της εξεταστέας ύλης είναι πιθανά θέματα στις εξετάσεις.

Σημαντικό είναι επίσης οι υποψήφιοι κατά τη διάρκεια των εξετάσεων να αφιερώνουν τον απαραίτητο χρόνο για την ανάπαυσή τους, δεδομένου ότι ο καλός ύπνος πριν από την κάθε γραπτή εξέταση μεγιστοποιεί την απόδοση του εγκεφάλου στη νοητική διεργασία που απαιτείται» σημειώνει.

Επιπλέον, οι υποψήφιοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η υπερβολική, διαρκής και πολύωρη χωρίς προγραμματισμένα διαλείμματα μελέτη δεν βελτιώνει την απόδοση, αντίθετα τη  μετριάζει.  Οι παύσεις είναι απολύτως απαραίτητες.

Τέλος, ας μην ξεχάσει κανείς να φροντίσει για την   άρτια εμφάνιση και αρχιτεκτονική του γραπτού (τάξη, αισθητική, ευανάγνωστες απαντήσεις), καθώς υποσυνείδητα προϊδεάζει θετικά τον βαθμολογητή.