Κάθε Σάββατο δίνουν ραντεβού στο Καπετανάκειο και προετοιμάζονται για τους διαγωνισμούς. Στην έδρα ο κ. Βαρβεράκης
Κάθε Σάββατο δίνουν ραντεβού στο Καπετανάκειο και προετοιμάζονται για τους διαγωνισμούς. Στην έδρα ο κ. Βαρβεράκης

Μαθηματικός δε γίνεσαι αλλά… γεννιέσαι. Το παραπάνω προκύπτει πολύ εύκολα ως συμπέρασμα, αν περάσει κανείς λίγο χρόνο με τους μαθητές των σχολείων του Ηρακλείου που διακρίθηκαν φέτος στον 78ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό στα μαθηματικά «Ο Θαλής».

Είναι έρωτας με την πρώτη ματιά, αφού αγαπούν τα μαθηματικά από τις πρώτες κιόλας τάξεις του Δημοτικού, δεν τα βλέπουν ως μάθημα, αλλά ως χόμπι, ως πάθος, μία απασχόληση που τους ακονίζει το μυαλό αλλά παράλληλα τους ξεκουράζει!

Μικρές μαθηματικές διάνοιες μιλούν στην «Π» για τη μεγάλη τους αυτή λατρεία, λίγο πριν πέσουν στη «μάχη» του ερχόμενου διαγωνισμού της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, του διαγωνισμού «Ο Ευκλείδης» που διεξάγεται το ερχόμενο Σάββατο 20 Ιανουαρίου στο 4ο Λύκειο Ηρακλείου, με τη συμμετοχή των 53 επιτυχόντων του «Θαλή» από την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου.

Ο πρόεδρος του παραρτήματος Ηρακλείου της ΕΜΕ κ. Ανδρέας Βαρβεράκης αναφέρει πως κάθε Σάββατο πραγματοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια δωρεάν μαθή- ματα από το τοπικό παράρτημα τα οποία απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν περισσότερο τη μαθηματική σκέψη και έχουν κάποια ιδιαίτερη κλίση σε αυτό.

Τα μαθήματα αυτά έχουν ενταχθεί τα τελευταία πέντε χρόνια στο πλαίσιο των «ομίλων αριστείας» του Πειραματικού ΓΕΛ Ηρακλείου, με υπεύθυνους καθηγητές τα μέλη της ΔΕ του Παραρτήματος και καθηγητές του Π ΓΕΛ Ηρακλείου Ανδρέα Βαρβεράκη και Αλέξανδρο
Συγκελάκη, έχοντας τη συνδρομή μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως φέτος του Νικηφόρου Κώστα.

«Από πέρυσι έχουμε δώσει έμφαση σε προσέλκυση ταλαντούχων παιδιών του δημοτικού σχολείου και έτσι έχουμε και αρκετούς μικρούς μαθητές που διακρίνονται σε μαθηματικούς διαγωνισμούς όπως ο ΘΑΛΗΣ σε θέματα από Β Γυμνασίου και πάνω», τονίζει ο κ. Βαρβεράκης.

Ο Βενιαμίν

Είναι μαθητής της Ε΄ τάξης στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου και, όμως, κατάφερε να κερδίσει την πρόκριση για τον «Ευκλείδη».

Ο Γιώργος Καγιαμπάκης έλαβε και πέρσι μέρος σε μαθηματικούς διαγωνισμούς.

«Με παρότρυνε ο δάσκαλος του σχολείου μου, ο κ. Γιώργος Χουρδάκης, ο οποίος είδε ότι έχω ταλέντο και μου είπε ότι πρέπει να ασχοληθώ παραπάνω με τα μαθηματικά», αναφέρει ο ίδιος στην «Π».

Του αρέσουν όλα τα μαθήματα, όμως, έχει μια αδυναμία στα μαθηματικά, τα οποία θεωρεί ότι ακονίζουν το μυαλό του.

Όνειρό του είναι να γίνει κι εκείνος μαθηματικός σε σχολείο: «Θέλω να μεταδώσω την αγάπη μου για τα μαθηματικά και σε άλλα παιδιά», αναφέρει.

 

Σημείο σύγκλισης

Εκτός από αδέλφια, έχουν ακόμα ένα κοινό στοιχείο, την κλίση τους στα μαθηματικά.
Ο Μανώλης Βισκαδουράκης είναι μαθητής της Γ΄τάξης στο Γυμνάσιο Γουβών και από την Ε΄Δημοτικού λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς. «Μου αρέσουν τα μάθημα, ως επιστήμη, με ενδιαφέρουν οι αριθμοί, είναι ωραία τα μαθηματικά», αναφέρει. Αυτή του η ενασχόληση τον βοηθάει πολύ στο σχολείο, όχι μόνο στα μαθηματικά αλλά και στη φυσική και τη χημεία. Όμως, ο Μανώλης είναι καλός και στα θεωρητικά μαθήματα και ακόμα δεν έχει αποφασίσει τι πορεία θα ακολουθήσει σε επαγγελματικό επίπεδο.

Εκτός από αδέλφια, Ο Γιώργος και ο Μανώλης Βισκαδουράκης έχουν ακόμα ένα κοινό στοιχείο, την κλίση τους στα μαθηματικά.

Μαζί με τον αδελφό του, από τη Γ΄Δημοτικού, ξεκίνησε να ασχολείται πιο… επαγγελματικά με τα μαθηματικά και ο Γιώργος Βισκαδουράκης, ο οποίος σήμερα φοιτά στην Α΄ Γυμνασίου. «Μου αρέσει να λύνω προβλήματα και να εξασκώ το μυαλό μου», αναφέρει ο ίδιος. Ο Γιώργος θα ήθελε αργότερα να ακολουθήσει έναν κλάδο που να έχει σχέση με τα μαθηματικά.

«Με ηρεμούν»

Ο Γιώργος Παπιδάκης φοιτά στην Α΄ τάξη του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου και από την Δ΄Δημοτικού συμμετέχει σε διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.
Ο Γιώργος Παπιδάκης

Ο Γιώργος Παπιδάκης φοιτά στην Α΄ τάξη του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου και από την Δ΄Δημοτικού συμμετέχει σε διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Θεωρεί πως όποια σχολή και αν επιλέξει αργότερα, τα μαθηματικά σίγουρα θα του φανούν χρήσιμα.

Πάντως, δεν έχει ακόμα καταλήξει αν θα σπουδάσει στο Μαθηματικό ή στη Νομική. Μάλλον, επηρεάζεται λίγο από τη μητέρα του, που είναι δικηγόρος.

Στην ερώτηση, γιατί του αρέσουν τα μαθηματικά, απαντά «όταν λύνω ασκήσεις, ηρεμώ, ακόμα και αν είμαι κουρασμένος, θα ξεκουραστώ».

 

 

 

Οικογενειακή υπόθεση

Τα μαθηματικά ήταν η μεγάλη αγάπη της μητέρας τους, της αντιπεριφειάρχου Κρήτης, που «έφυγε» νωρίς, Βιργινίας Μανασάκη – Ταβερναράκη.
Για δεύτερη φορά συμμετέχει και διακρίνεται σε διαγωνισμούς ο Μανώλης Ταβερναράκης, μαθητής της Α’ τάξης στο Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου.

Ο Μανώλης και ο Νίκος Ταβερναράκης  της αντιπεριφειάρχου Κρήτης, που «έφυγε» νωρίς, Βιργινίας Μανασάκη – Ταβερναράκη
Ο Μανώλης και ο Νίκος Ταβερναράκης

«Από την Α΄ Δημοτικού μου άρεσαν πολύ ως μάθημα και ήθελα να πετύχω σε διαγωνισμούς», αναφέρει. Φαίνεται πως έχει έτοιμα σχέδια για την επαγγελματική του πορεία.
Ως παιδί πολιτικών μηχανικών, σκέφτεται να ακολουθήσει κάτι ανάλογο.

«Από μικρός είχα έφεση στα μαθηματικά, ανακάλυψα στο σχολείο τον διαγωνισμό και ήθελα να προχωρήσω», αναφέρει ο Νίκος Ταβερναράκης, μαθητής της Α’ Λυκείου στο Πειραματικό.

Στα χνάρια των γονιών του αναμένεται να βαδίσει και εκείνος αφού σκέφτεται να σπουδάσει στο Πολυτεχνείο.
«Ειδικά η μαμά είχε πολλή αγάπη για τα μαθηματικά», αναφέρει.