σχολικές υποδομές

«Tα άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας των παιδιών μας» ήταν το θέμα που συζητήθηκε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης την Πέμπτη 6 Απριλίου. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε μία ενδεικτική εικόνα από την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στις σχολικές υποδομές σε όλους τους νομούς της Κρήτης, αναδεικνύοντας για μία ακόμα φορά την ανάγκη για σύγχρονη ασφαλή σχολική στέγη.

Εδώ και χρόνια οι σύλλογοι γονέων της Κρήτης, οι ενώσεις και η Ομοσπονδία παρεμβαίνουν σε όλους τους αρμόδιους φορείς για το σοβαρό αυτό ζήτημα. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, αυτή η τραγική κατάσταση που έχει διαχρονικά δημιουργηθεί από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρόκειται για σχολικά κτήρια που δεν μπορούν να υποστηρίξουν την εκπαιδευτική διαδικασία και πολύ περισσότερο να αποτελέσουν ένα ασφαλές περιβάλλον για την ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών.

Κύριο ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι ο αντισεισμικός έλεγχος που πρέπει να πραγματοποιηθεί σε όλα τα σχολεία, με τους σύγχρονους κανονισμούς. «Ο καταστροφικός σεισμός στις γειτονικές μας χώρες, Τουρκία και Συρία, ξύπνησε τις αγωνίες και τον φόβο σε όλους εμάς τους γονείς, καθώς γνωρίζουμε ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει γίνει ούτε καν η στατιστική επεξεργασία του προβλήματος (προσεισμικός έλεγχος) προκειμένου να γίνουν ουσιαστικές μελέτες. Οι φόβοι μας αυξάνονται ακόμα περισσότερο αφού ένα μεγάλο μέρος των σχολικών κτηρίων της Κρήτης είναι πολύ παλιά, προ των αντισεισμικών κανονισμών του 1959 καθώς και του 1985 και δεν έχουν υποβληθεί έως τώρα σε ουσιαστικό αντισεισμικό έλεγχο».

Όπως προσθέτουν δυστυχώς το φυσικό αυτό φαινόμενο έχει αφήσει ανοικτές ακόμα πληγές στο νησί μας, αφού πριν 1,5 χρόνο η σεισμική δόνηση στο Αρκαλοχώρι άφησε αμέτρητες καταστροφές στους κατοίκους και χιλιάδες μαθητές χωρίς σχολεία, τα οποία ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί και τη θέση τους έχουν πάρει τα κοντέινερς. Αντίστοιχα παραδείγματα έχουμε και σε άλλες περιοχές που μετρούν σοβαρές πληγές από παλαιότερους σεισμούς, όπως η Κίσσαμος, η Μεσαρά κλπ.

Επιπλέον επιτακτική είναι η ανάγκη δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανέγερσης νέων σχολικών κτηρίων σε όλο το νησί, καθώς υπάρχουν πολλά παλιά σχολεία, ενώ ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές ο μαθητικός αριθμός αυξάνεται ραγδαία, με αποτέλεσμα να μην ικανοποιούνται οι ανάγκες. Επιτακτική είναι και η ανάγκη ανέγερσης Νηπιαγωγείων σε όλους τους νομούς, καθώς και σχολείων ειδικής αγωγής, καθώς τα περισσότερα είναι παντελώς ακατάλληλα.

Ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα αποτελεί η έλλειψη της συνεχούς απαραίτητης συντήρησης που χρειάζονται τα σχολικά κτήρια ώστε να αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα υγρασίας, οι φυσικές φθορές, οι λογικές ζημιές που συμβαίνουν.

Το αποτέλεσμα είναι να εμφανίζονται πολλά προβλήματα, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφουμε τζάμια που σπάνε και δεν αντικαθίστανται, λάμπες οροφής που αποκολλούνται, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις εκτεθειμένες στους μαθητές και πολλές φορές μη ελεγμένες, αλεξικέραυνα που δεν φυλάσσονται, γήπεδα που δεν ενισχύονται και δεν επισκευάζονται όσον αφορά τα δάπεδά τους, έλλειψη  προστατευτικών καλυμμάτων σε μπασκέτες, κ.α.

Για μια ακόμη φορά η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης κατέθεσε σχετικό υπόμνημα στο υπουργείο Παιδείας, στην Περιφέρεια Κρήτης και στους Δήμους του νησιού για όλα τα προβλήματα της σχολικής στέγης, της μεταφοράς των μαθητών και των δομών υγείας που αφορούν τα παιδιά.

«Καλούμε όλες τις ενώσεις και τους συλλόγους γονέων της Κρήτης να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να μη δείξουμε άλλη ανοχή! Να μην επιτρέψουμε να ρισκάρετε η ζωή των παιδιών μας καθημερινά, κάτω από τη λογική κόστους-οφέλους, που εδώ και δεκαετίες έχουν διαμορφώσει τα σχολεία, τις μεταφορές, τις γειτονιές σε παγίδες ανυπολόγιστων κινδύνων. Να οργανωθούν αντίστοιχες παρεμβάσεις για τα σχολεία, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές» αναφέρεται σε ανακοινωση.

Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα σχολείων, που αναδεικνύουν την ανάγκη τα παραπάνω αιτήματα να ικανοποιηθούν για όλα τα σχολεία εδώ και τώρα.

Στα σεισμόπληκτα σχολεία του Δήμου Μινώα:

Στο 1ο Δημοτικό σχολείο Αρκαλοχωρίου και στο Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου ενάμιση χρόνο μετά τον σεισμό τα προβλήματα παραμένουν. Το αίσχος των κοντέινερ, όπου δεν πληρούνται ούτε οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την εκπαιδευτική διαδικασία υπάρχει κίνδυνος να γίνει μόνιμο.

Όσο για το κτήριο του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της κατάρρευσης.

Στο Δήμο Ηρακλείου:

Υπάρχουν διακόσια είκοσι τρία σχολικά κτήρια, με το πιο σύγχρονο να έχει χτιστεί πριν από 23 χρόνια. Στην πλειοψηφία τους αυτά τα σχολικά κτήρια είναι κακοσυντηρημένα, χτισμένα προ των αντισεισμικών κανονισμών του 1985 -ήδη συμπληρώνονται 35 με 37 χρόνια- και με εκκρεμότητες στην τακτοποίηση των οικοδομικών αδειών.

Τα περισσότερα νηπιαγωγεία είναι σε μισθωμένα ακατάλληλα και επικίνδυνα κτήρια, ενώ η κατάσταση της σχολικής στέγης των ειδικών σχολείων, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, όπως για παράδειγμα το ΕΝΕΕΓΥΛ στο Ηράκλειο, μόνο ως ντροπή μπορεί να χαρακτηριστεί.

Πολλές σχολικές μονάδες δεν καλύπτουν τον αυξανόμενο μαθητικό πληθυσμό και εφαρμόζεται το «στοίβαγμα» διπλάσιου αριθμού μαθητών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ιστορικό σχολείο «Καπετανάκειο» που συστεγάζονται τρία σχολεία, 1ο Λύκειο, 1ο Γυμνάσιο και Εσπερινό Γυμνάσιο.

Στα σχολεία Ν. Αλικαρνασσού:

Στο Δήμο Χερσονήσου:

Στα κτήρια της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών, που χτίστηκαν το 1960 για τις ανάγκες της Βάσης στεγάζονται σήμερα 7 σχολικές μονάδες, το Γυμνάσιο Γουβών, το Λύκειο Γουβών, το Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου, το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου, το νηπιαγωγείο Γουρνών και ο Παιδικός Σταθμός Γουρνών. Πρόκειται για κτήρια που προφανώς δεν αποτελούν χώρους κατάλληλους για σχολική στέγη.

Υπάρχουν θέματα στατικότητας σε ορισμένα από τα κτήρια αυτά ενώ λειτουργούν για χρόνια χωρίς την επαρκή συντήρηση.