ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΣΤΗΝ «Π»:

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΣΤΗΝ «Π»:

Ξενύχτια τέλος… Κούραση επίσης…

Και τώρα ένα νέο ξεκίνημα, μία φοιτητική ζωή γεμάτη όνειρα και προσδοκίες.
Οι μαθητές του Ηρακλείου που «σάρωσαν» στις πανελλαδικές και είδαν όχι μόνο τα όνειρά τους να γίνονται πραγματικότητα αλλά να εισάγονται και με «πρωτιές», μιλούν στην «Π» για την επιτυχία τους αυτή.

 

Μεταξύ αυτών, ο Λεωνίδας Συγγελάκης, ο οποίος εισάγεται πέμπτος στην Ιατρική Ιωαννίνων. Ο ίδιος αναφέρει: «Τα τελευταία χρόνια η ιατρική μού κίνησε το ενδιαφέρον. Πάντα μου άρεσε να βοηθάω τους ανθρώπους γύρω μου και μάλιστα ανιδιοτελώς. Στην ιατρική, αυτό που με ενθουσιάζει είναι η γνώση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χρονιά που πέρασε δεν τον δυσκόλεψε. «Μπορώ να πω ότι δεν ζορίστηκα πολύ. Μπορεί η καθημερινότητα να άλλαξε, αλλά είχα πρόγραμμα και το τηρούσα».

Ο Λεωνίδας αισθάνεται χαρούμενος, όπως τονίζει, που πέρασε στην ιατρική και πέτυχε τον στόχο του, αλλά και που ξεκινά σύντομα η φοιτητική του ζωή. «Θέλω πολύ να ευχαριστήσω τους καθηγητές μου στο ΕΠΑΛ Μοιρών και τους καθηγητές που μου έκαναν ιδιαίτερα και συγκεκριμένα την κα Εύα Τσαγκαράκη και τους κυρίους Νίκο Βολοσυράκη και Παναγιώτη Σιδέρη. Φυσικά και τους γονείς μου που με στήριξαν από την αρχή μέχρι το τέλος αυτής της προσπάθειας».

Στα βήματα της αδερφής του, Κατερίνας, που είχε κι εκείνη «χτυπήσει» πρωτιά, ο απόφοιτος του 5ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου Πέτρος Οικονόμου, ο οποίος μπήκε πρώτος στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης. «Ήταν η πρώτη επιλογή και ο αρχικός στόχος. Η επιλογή μου ήταν σταθερή από τη Γ’ Γυμνασίου, όταν έκανα το test του επαγγελματικού προσανατολισμού» λέει ο ίδιος και προσθέτει: «Αποφάσισα να επιλέξω αυτή τη σχολή γιατί συνδυάζει την αγάπη μου για τη φύση, αλλά και τα μαθηματικά».

Προσθέτει ότι η χρονιά ήταν δύσκολη. «Μπορεί να είχαμε λιγότερες μετακινήσεις αλλά ήταν κάτι το πρωτόγνωρο. Οι συνθήκες της τηλεκπαίδευσης δημιουργούσαν μια διαφορετική πραγματικότητα. Ευτυχώς, είχα καλούς καθηγητές που μου υπενθύμιζαν το στόχο μου και έτσι ήμουν συγκεντρωμένος σε αυτόν».

Η Δήμητρα Κλάδου από το 1ο Λύκειο Ηρακλείου πέρασε δεύτερη στην πρώτη της επιλογή που είναι το Ιστορικό και Αρχαιολογικό στο Ρέθυμνο. Όπως τονίζει, από παιδί της άρεσε η ιστορία και σε αυτό συνέβαλε και η μητέρα της, η οποία είναι ιστορικός. «Από το δημοτικό μου άρεσε να διαβάζω ιστορία και με τα χρόνια διάβαζα όλο και περισσότερο. Έτσι, κατάλαβα ότι αυτό είναι που θέλω να κάνω στη ζωή μου. Η Δήμητρα, η οποία συγκέντρωσε 17608 μόρια χαρακτήρισε τη χρονιά που πέρασε ως «περίεργη», λόγω και των εξ αποστάσεως μαθημάτων. «Χάσαμε πολλά λόγω των καταστάσεων που ζούμε, όπως τα μαθήματα στο σχολείο, τους φίλους μας και γενικότερα δεν βιώσαμε αυτά που θέλαμε, δεν ζήσαμε την γ λυκείου. Ευτυχώς, όμως, είχαμε καθηγητές, οι οποίοι μας στήριξαν.

ο Ενέα Χάσα από το 5ο Λύκειο Ηρακλείου
Ο Ενέα Χασα

Από την πλευρά του ο Ενέα Χάσα από το 5ο Λύκειο Ηρακλείου, ο οποίος πέρασε στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, μας λέει ότι οι θετικές επιστήμες πάντα τον γοήτευαν. Στο ερώτημα γιατί επέλεξε την Βιολογία, αναφέρει ότι «δεν υπάρχει μια σαφή απάντηση σε αυτό. Είναι μία σχολή που σου ανοίγει πολλούς δρόμους, υπάρχουν πολλές προοπτικές στο μέλλον».

Ο Ενέα τονίζει ότι η χρονιά αυτή ήταν «ψυχολογικά δύσκολη, τα παιδιά εγκλωβίστηκαν, αλλά από την άλλη υπήρχε περισσότερος χρόνος για διάβασμα».

Σε μία από τις πιο περιζήτητες αλλά και από τις πλέον δύσκολες σχολές, στο τμήμα Ψυχολογίας στο Ρέθυμνο, εισήχθη συγκεντρώνοντας 18626 μόρια η Ελένη Καταντωνάκη από το 7ο Λύκειο Ηρακλείου. Μάλιστα περνάει δεύτερη στην πρώτη της επιλογή που ήταν η συγκεκριμένη σχολή. Στο ερώτημα γιατί επέλεξε σπουδές στην ψυχολογία απαντά: «Ένιωθα ότι θα μου έδινε μεγάλη χαρά να βοηθάω έστω και στο ελάχιστο τους ανθρώπους που υποφέρουν ψυχολογικά και δεν νιώθουν καλά με τον εαυτό τους».

Η χρονιά αυτή ήταν πολύ δύσκολη όπως αναφέρει. «Μας στοίχισε ψυχολογικά, δεν βλέπαμε κόσμο λόγω της πανδημίας αλλά οι προσπάθειες μας είχαν αποτέλεσμα».

«Είναι από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας και γι’ αυτό το επέλεξα» τονίζει η Παυλίνα Φαφαλάκη από το 2ο ΕΠΑΛ, η οποία έχοντας συγκεντρώσει 18000 μόρια, εισήχθη πέμπτη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο τμήμα Διοίκησης και Οργάνωσης Επιχειρήσεων.

«Διάβαζα αρκετά και με σύστημα, αλλά τον τελευταίο μήνα φόρτσαρα» σημειώνει και συνεχίζει λέγοντας: «Έχω αγωνία αλλά και άγχος για το νέο αυτό ξεκίνημα, τη φοιτητική ζωή που ακολουθεί».

Ο απόφοιτος του 3ου Λυκείου Ηρακλείου Αγησίλαος Γωνιανάκης πέρασε 4ος στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο ήταν η πρώτη του επιλογή. «Από παιδί ήθελα να γίνω γιατρός. Σε αυτό βοήθησε και ο πατέρας μου, ο οποίος είναι γιατρός. Θυμάμαι με έπαιρνε στη δουλειά του και μου άρεσε. Μου αρέσει να βοηθώ τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, επίσης με ενδιαφέρει η μελέτη του ανθρώπινου σώματος γενικά».

Η χρονιά αυτή ήταν παράξενη, συμπληρώνει. «Είχε τις ευκολίες της, γιατί είχαμε περισσότερο χρόνο για διάβασμα, αλλά ήταν και κουραστική, γιατί ήμασταν στα σπίτια μας εγκλωβισμένοι» καταλήγει.

Η Λυδία Γαβριδάκη από το 11ο Λύκειο Ηρακλείου εισήχθη στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Κρήτης και αν και ακόμη είναι νωρίς να μιλήσει για ειδικότητα, λέει ότι πάντα σκεφτόταν την ψυχιατρική. Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντησή της και στο ερώτημα «γιατί ιατρική;». Η ίδια αναφέρει: «Θα ήθελα να μάθω τι υπάρχει πέρα από το προφανές, γιατί υπάρχουμε; Πώς υπάρχουμε. Σε αυτές τις αναζητήσεις ευελπιστώ ότι θα πάρω κάποιες απαντήσεις, σπουδάζοντας γιατρός»

Χαρακτήρισε τη χρονιά που πέρασε δύσκολη και… ατελείωτη. «Σκεφτόμουν ότι η χρονιά αυτή δε θα τελειώσει. Όμως εστίαζα στο «τώρα» και προχωρούσα. Η χρονιά ήταν όμως και απαιτητική, λίγος ο χρόνος, υψηλές οι απαιτήσεις, πολύ το διάβασμα».

Αν και συγκέντρωσε πολύ υψηλή βαθμολογία και θα μπορούσε να επιλέξει αρκετές σχολές, ο Μιχάλης Κρητσωτάκης από το 5ο Λύκειο Ηρακλείου ήταν αποφασισμένος για την επιλογή του, δεν αμφιταλαντεύτηκε. Πέρασε πέμπτος στο τμήμα Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών στην Αθήνα. «Με τράβηξε η μοναδικότητα αυτής της σχολής τόσο στα μαθήματά της όσο και στις προοπτικές που έχει με την ολοκλήρωσή της».

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ίδιου, για την επιλογή του αυτή καταλυτική ήταν η συμβουλή ενός φίλου της οικογένειας, ο οποίος γνώριζε για τα μαθήματα και την αποκατάσταση που υπάρχει με την ολοκλήρωσή της.

Εισαγγελέας ήθελε από παλιά να γίνει η Στέλλα Δημητράκη από το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, η οποία κατάφερε να περάσει στη νομική Κομοτηνής. «Ήταν στόχος μου η νομική αρκετά χρόνια τώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Ήθελα να γίνω εισαγγελέας κι αυτό το δρόμο θέλω να ακολουθήσω ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου. Η επιλογή της Κομοτηνής δεν ήταν τυχαία. Η σχολή είναι πολύ καλή αλλά ήθελα να σπουδάσω σε μία πόλη που δεν είναι μεγάλη. Δεν θα ήθελα να πάω για σπουδές στην Αθήνα».

Η Στέλλα τονίζει ότι η χρονιά ήταν πολύ δύσκολη, λόγω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. «Αυτό βέβαια με βοήθησε, γιατί είχα το χρόνο να διαβάσω περισσότερο» σχολιάζει.

Από το 5ο Λύκειο Ηρακλείου στο τμήμα Ψυχολογίας του Ρεθύμνου η Φωτεινή Κουβίδη, η οποία είδε το όνειρό της να γίνεται πραγματικότητα.

«Η ψυχολογία ήταν η πρώτη μου επιλογή τον τελευταίο χρόνο. Έκανα έρευνα γύρω από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τα μαθήματα της συγκεκριμένης σχολής και κατέληξα τι θέλω να σπουδάσω». Η Φωτεινή, η οποία θέλει να γίνει παιδοψυχολόγος, μας λέει ότι η χρονιά ήταν δύσκολη και απαιτητική και το διάβασμα ήταν αρκετό και μεθοδικό.

Στην πρώτη της επιλογή, την Ιατρική Αθηνών πέρασε η Μαρίνα Μαρία Αντωναράκη, από το 7ο Λύκειο Ηρακλείου. «Μου αρέσει η επιστήμη της Ιατρικής. Ήταν ένας πολύχρονος αγώνας. Απαιτεί υπομονή, επιμονή και καλή ψυχολογία -αυτοπεποίθηση. Ευχαριστώ πολύ την οικογένειά μου και τους καθηγητές μου για την υποστήριξη όλον αυτό τον καιρό» αναφέρει η ίδια.

Στην Οδοντιατρική Αθήνας περνάει η Στέλλα Σωτηροπούλου, από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου. Η πρώτη της επιλογή ήταν η Ιατρική, όμως, χθες η ανακοίνωση των βάσεων έφερε το χαμόγελα στα χείλη της.

Επέλεξε τον συγκεκριμένο κλάδο γιατί θέλει να μελετήσει το ανθρώπινο σώμα ενώ θα της δίνεται η ευκαιρία να βοηθάει τους συνανθρώπους της, κάτι που η ίδια θεωρεί πολύ σημαντικό.

Κατάφερε να κατακτήσει μία θέση στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κάτι που ήταν το όνειρό της. Ο λόγος για την Δάφνη Βλάχου, από το Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου.

Όπως λέει, τα διαδικτυακά μαθήματα που λόγω κοροναϊού έπρεπε να παρακολουθήσει την φετινή και την περσινή χρονιά είχαν δυσκολίες, δεν μπορούσε κανείς να συγκεντρωθεί και απαιτούσε αυτοπειθαρχία.

Την ιατρική ποδιά θα φοράει τα επόμενα χρόνια η Μαρίνα Μαρκάκη, από το Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου, η οποία περνάει στην πρώτη της επιλογή, την Ιατρική Θεσσαλονίκης!

Είναι κάτι που ήθελε από μικρή, της αρέσει να βοηθάει τους ανθρώπους, να ανακαλύπτει το ανθρώπινο σώμα. Ενημερώνεται για τις εξελίξεις, υπάρχει και το κομμάτι της επικοινωνίας με τον κόσμο που του αρέσει πολύ.

Η χρονιά ήταν δύσκολη, δεν μπορούσε να έρθει σε επαφή με τους φίλους της, να κάνει εκδρομές, να πηγαίνει σε εκδηλώσεις.

Χρειάστηκε καλός προγραμματισμός και ψυχραιμία ενώ είχε την στήριξη των δικών της ανθρώπων.

Στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στην ΑΣΣΟΕ περνάει ο Παναγιώτης Κουρτικάκης, από το Λύκειο Ν. Αλικαρνασσού, ο οποίος είχε καταφέρει να συγκεντρώσει 19.114 μόρια.

Ήταν από τις πρώτες προτιμήσεις του, είχε να επιλέξει ανάμεσα στις Οικονομικές Σπουδές και την Αστυνομία, καθώς έχει συγγενείς αστυνομικούς και του αρέσει ως επάγγελμα. Ωστόσο, τον κέρδισε η Οικονομία!

Μία θέση στη Νομική Αθηνών κατέκτησε η Κέλλυ Χρονάκη, από το Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου, η οποία συγκέ-ντρωσε 18264 μόρια. Θεωρεί πως το συγκεκριμένο Τμήμα ανοίγει πολλές πόρτες σε όποιον αποφοιτήσει, δεν είναι απαραίτητο ότι κανείς θα γίνει δικηγόρος, έχει και άλλες επιλογές.

Για τις πανελλήνιες, λέει πως είναι η πιο απαιτητική και εξουθενωτική διαδικασία που έχει βιώσει. Πέρα από συστηματικό διάβασμα, επιμονή και υπομονή, χρειάζεται πίστη στις δυνατότητές μας, μπορεί να μην γράφουν όλοι 20, το ζητούμενο, όμως, είναι να μην τα παρατάει κανείς, όσο κοινότοπο και αν ακούγεται.

Η Αλκμήνη Σαρηγεωργίου, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου, περνάει στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στην ΑΣΟΕΕ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Όπως αναφέρει, επέλεξε το συγκεκριμένο Τμήμα καθώς της αρέσει το πρόγραμμα σπουδών, θεωρεί πως ταιριάζει στην προσωπικότητά της.

Η φετινή ήταν μια δύσκολη χρονιά, χρειαζόταν αφοσίωση στον στόχο και συστηματικό διάβασμα.

Μία θέση στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κατέκτησε ο Νίκος Σμυρνάκης, από το Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο. Ήταν η δεύτερη επιλογή του, πρώτο στη λίστα ήταν το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. Θα ξεκινήσει τις σπουδές του και σε περίπτωση που το αποφασίσει, θα δώσει ξανά εξετάσεις του χρόνου με το 10%. Η διαφορά από την πρώτη του επιλογή ήταν μόλις 52 μόρια…

Του ίδιου του αρέσει να ασχολείται με τους υπολογιστές, τα μαθηματικά, τη φυσική, από μικρός έπαιρνε μέρος σε διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά σε σχέση με τις προηγούμενες, τα διαδικτυακά μαθήματα, ωστόσο, δεν κατάφεραν να τον αποσπάσουν από τον στόχο του.

Στην Ιατρική σχολή Αλεξανδρούπολης περνάει ο Μανούσος Ουσταμανωλάκης, από το 10ο Λύκειο Ηρακλείου. Η Ιατρική ήταν η πρώτη του επιλογή, του αρέσει ως επιστήμη, θέλει να γίνει γιατρός αλλά τον ενδιαφέρει και η έρευνα, θέλει να συμβάλει στην πρόοδο στον συγκεκριμένο τομέα.

Για τις πανελλήνιες εξετάσεις, λέει πως το μάθημα της Έκθεσης τού στέρησε μερικά μόρια, το περίμενε εξάλλου, ωστόσο τα πήγε πολύ καλά.

Στη Νομική Αθηνών θα είναι φοιτήτρια από την 1η Σεπτεμβρίου η Παναγιώτα Βουρεξάκη. Ήταν η πρώτη της επιλογή, είναι ένας κλάδος με τον οποίο επέλεξε να ασχοληθεί χωρίς να είναι κάποιος δικός της δικηγόρος. Τα κατάφερε με ψυχραιμία και χωρίς ιδιαίτερο άγχος και αισθάνεται χαρούμενη και δικαιωμένη που πέτυχε τον στόχο της.

Ο Κυριάκος Κυριάκου, από το 4ο Λύκειο Ηρακλείου, περνάει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών στην Πάτρα. Τα κατάφερε με επιμονή και υπομονή παρά την πανδημία.

Από μικρός του άρεσε να ασχολείται με την τεχνολογία και τους υπολογιστές, να μαθαίνει τις νέες τάσεις. Θεωρεί πως η καριέρα που θα ακολουθήσει ανταποκρίνεται στις επιθυμίες του.

Ο Γιώργος Κομψέλης, από το 3ο ΓΕΛ Ηρακλείου, περνάει στο ΤΕΦΑΑ στο Εθνικό Καποδιστριακό Αθηνών. Ο ίδιος αναφέρει πως «φέτος, ήταν μια πολύ δύσκολη σχολική χρονιά για όλα τα παιδιά. Είμαι λοιπόν διπλά χαρούμενος που κατάφερα να περάσω στην πρώτη μου προτίμηση, στο Εθνικό Καποδιστριακό Αθηνών στα ΤΕΦΦΑ με 18.075 μόρια.ª

Στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι πλέον φοιτητής ο Δημήτρης Στυλιανάκης, από το Λύκειο Βιάννου.

Ο Δημήτρης φέτος κατάφερε, επίσης, να διακριθεί σε δύο μαθητικούς διαγωνισμούς, Φυσικής και Χημείας!

Θα είναι συμφοιτητής με τον αδελφό του, Γιάννη, γεγονός που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφασή του να δηλώσει ως πρώτη του επιλογή το συγκεκριμένο Τμήμα.

Η μητέρα τους είναι νοσοκόμα, ίσως και εκείνη από την πλευρά της να έχει επηρεάσει λίγο τα αγόρια της.

«Είναι ένας αρκετά υψηλός στόχος που πάντα κυνηγούσα, είναι μια καλής ποιότητας σχολή, ειδικά η Ιατρική στο Ηράκλειο, και θεωρώ πως έχει να μου προσφέρει πολλά εφόδια», αναφέρει ο ίδιος.

Η Ιατρική είναι μια επιστήμη που σου δίνει την δυνατότητα να βοηθάς τους ανθρώπους, και αυτό του αρέσει πολύ.

 

Τα αδέλφια Μιχάλης και Μαρία Μπαλτζάκη, από το Λύκειο Επισκοπής, σάρωσαν στις πανελλήνιες εξετάσεις! 

Δίδυμη επιτυχία για το Λύκειο Επισκοπής!

Μαζί από τη μήτρα, χωρίζονται για σπουδές! Τα αδέλφια Μιχάλης και Μαρία Μπαλτζάκη, από το Λύκειο Επισκοπής, σάρωσαν στις πανελλήνιες εξετάσεις! 

Η Μαρία περνάει στη Νομική Κομοτηνής και ο Μιχάλης εισάγεται 11ος στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο.  

«Προσπαθήσαμε αρκετά όλη την χρονιά, είχαμε και λίγη τύχη και στο τέλος όλα πήγαν πολύ καλά», αναφέρει ο Μιχάλης. 

Από μικρός του άρεσε να ασχολείται με την Πληροφορική και μέσα από το σχολείο έπαιρνε μέρος σε διάφορους διαγωνισμούς. 

Η Μαρία αναφέρει πως ´ήταν μια δύσκολη και αρκετά πιεστική η φετινή χρονιά. Μας επηρέασε η πανδημία, είμασταν στο σπίτι μας, η ψυχολογία μας επηρεάστηκε από αυτό», αναφέρει.