«Όχι στη βία» λένε οι μαθητές του Λυκείου Γουβών
«Όχι στη βία» λένε οι μαθητές του Λυκείου Γουβών

ΕΤΟΙΜΑΣΑΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΑ ΤΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ

Το μήνυμα των μαθητών κατά του μίσους

Οι οικογένειές τους εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους για να αναζητήσουν μία καλύτερη τύχη στην Ελλάδα και οι ίδιες στέλνουν το δικό τους μήνυμα κατά του μίσους. Η Αριέλα, η Τζέσικα και η Παουλίνα, μαθήτριες της Β’ τάξης του Λυκείου Γουβών, κάθισαν πίσω από τα μικρόφωνα, ετοίμασαν μία ημίωρη εκπομπή που θα μεταδοθεί την ερχόμενη Παρασκευή 23 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα στο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Ραδιόφωνο.

Πρόκειται για τρία κορίτσια από οικογένειες μεταναστών από βαλκανικές χώρες, που ενώνουν τις φωνές τους με τους συμμαθητές τους σε όλη την Ευρώπη. Μιλούν για το μίσος και τις προκαταλήψεις στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Η μετάδοση της εκπομπής γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ που μετέχει το σχολείο με τίτλο «Δίκτυο συνεργασίας κατά του μίσους».

Μαθητές του Λυκείου Γουβών στέλνουν μήνυμα κατά της βίας και της ξενοφοβίας

Υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος είναι ο βιολόγος Εμμανουήλ Γεωργουλάκης και ο θεολόγος κ. Σπυρίδων Δομτζίδης.

Ο βιολόγος κ. Εμμανουήλ Γεωργουλάκης
Μαθητές του Λυκείου Γουβών στέλνουν μήνυμα κατά της βίας και της ξενοφοβίας

Ο κ. Γεωργουλάκης αναφέρει στην «Π» πως οι τρεις μαθήτριες του σχολείου έδειξαν από μόνες τους ενδιαφέρον να δημιουργήσουν την εκπομπή.

Θέλησαν έτσι να μιλήσουν για το πώς βλέπουν οι ντόπιοι τους μετανάστες αλλά και οι μετανάστες τους ντόπιους.

«Η εκπομπή βγήκε από την ψυχή τους, τα παιδιά έβγαλαν πόνο.

Μου έκανε εντύπωση ότι χρησιμοποίησαν ελληνικά τραγούδια των δεκαετιών του ’60 και ’70, όπως της Φαραντούρη, δεν περίμενα καν να τα γνωρίζουν» περιγράφει ο καθηγητής τους.

Θεωρεί πως οι στόχοι του προγράμματος έχουν επιτευχθεί στο 100%, το σχολείο επέλεξε να αξιοποιήσει τη χρηματοδότηση σε δράσεις, πέρα από ταξίδια, προκειμένου τα παιδιά που συμμετέχουν να λάβουν τα μηνύματα που πρέπει.

«Τα παιδιά είναι σε μία ηλικία που διαμορφώνουν συνειδήσεις» τονίζει. Όπως λέει, η χώρα μας έχει ιστορία στη μετανάστευση και σήμερα απλώς έτυχε να είναι χώρα υποδοχής.

Μαθήτριες Μαθητές του Λυκείου Γουβών  παροτρύνουν τις γυναίκες να “ανοίξουν τα μάτια” στη βία κατά των γυναικών
Ο βιολόγος κ. Εμμανουήλ Γεωργουλάκης

 

Πλούσια δράση

Το Λύκειο Γουβών συμμετέχει στο πρόγραμμα με σειρά δράσεων.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την 1η Δεκεμβρίου, μαθητές της Α’ και Β’ τάξης απάντησαν στην ερώτηση “Τι είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα για τον καθένα από εμάς;”

Ακόμα, στις 25 Νοεμβρίου,   Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, έγιναν εκδηλώσεις.

Στις 9 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στον χώρο του σχολείου τηλεδιάσκεψη μαθητών της Α’ και Β’ Λυκείου με μαθητές από το Emlakbank High School της Σμύρνης, στην Τουρκία.

Μαθητές του Λυκείου Γουβών σε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο Κωφών Ελλάδας
Στη Διακονία Αγάπης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Επίσης, στις 19 Ιανουαρίου έγινε τηλεδιάσκεψη με το Κέντρο Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας Θεσσαλονίκης κατά την οποία οι μαθητές ενημερώθηκαν για την κοινότητα κωφών Ελλάδας και τα προβλήματά τους.

Ακόμα, με αφορμή την 27η Ιανουαρίου, έγινε στο σχολείο εκδήλωση τιμής και μνήμης στα θύματα του ολοκαυτώματος των Εβραίων από τους Nαζί.

Μαθητές του Λυκείου Γουβών στη Ζωοδόχο Πηγή
Μαθήτριες παροτρύνουν τις γυναίκες να “ανοίξουν τα μάτια” στη βία κατά των γυναικών

Παράλληλα, έγινε επίσκεψη μαθητών του Λυκείου Γουβών στο Ίδρυμα “Ζωοδόχος Πηγή” για παιδιά με ειδικές ανάγκες και προσφορά γραφικής ύλης από μαθητές και καθηγητές του σχολείου.

Μαθητές του Λυκείου Γουβών επισκέφτηκαν ακόμα το ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης "Διακονία της Αγάπης" και προσέφεραν ξηρά τροφή και ρούχα για τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Μαθητές επισκέφτηκαν ακόμα το ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης “Διακονία της Αγάπης” και προσέφεραν ξηρά τροφή και ρούχα για τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας Κατά της Σχολικής Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού πραγματοποιήθη- κε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου εκδήλωση με παρουσιάσεις powerpoint και προβολή ταινίας για το θέμα.

Μαθητές της Α’ Λυκείου με τη βοήθεια της καθηγήτριάς τους έστειλαν με τα σώματά τους στον προαύλειο χώρο του σχολείου ένα ηχηρό μήνυμα «Όχι στη βία».

Σημειώνεται πως  στο σχολείο, παράλληλα με το πρόγραμμα Erasmus+, “τρέχουν” και δυο etwinning ευρωπαϊκά προγράμματα με θέματα «Οι 17 βιώσιμοι στόχοι ανάπτυξης» και «Εισαγωγή στη ρομποτική».