Βρέχει… σοβάδες, δέντρα πέφτουν στην αυλή και οι μαθητές κάνουν μάθημα σε κτήρια- γιαπιά… Η εικόνα των σχολικών κτηρίων στην Κρήτη δεν εμπνέει καμία αίσθηση ασφάλειας στους γονείς.
Η Ομοσπονδία Γονέων Περιφέρειας Κρήτης έχει επανειλημμένως κοινοποιήσει υπομνήματα στους αρμόδιους φορείς που, όμως, δεν έχουν προβεί σε καμία παρέμβαση, όπως λέει στην «Π» η πρόεδρος, κ. Τζένη Μπιτσάκη. «Είναι επιτακτική η ανάγκη της αντισεισμικής θωράκισης και βελτίωσης της σχολικής στέγης στο νησί», αναφέρει. Τα περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα, δείχνουν την αδιαφορία των αρμοδίων για την Παιδεία, σύμφωνα με την ίδια.
Ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι ανέδειξε το πρόβλημα, ενώ πολλοί γονείς φοβούνται μήπως τα επόμενα… Τέμπη γίνουν σε κάποιο σχολείο της Κρήτης.
Όπως περιγράφει η ίδια, υπάρχουν σχολικά κτήρια όπου πέφτουν σοβάδες, παιδιά κάνουν μάθημα σε γιαπιά, ενώ στις αίθουσες και τις αυλές ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα δέντρο που έπεσε σε αυλή σχολείου!
Πολλές είναι, ακόμα, οι περιπτώσεις νηπιαγωγείων που δεν έχουν αυλή. Η κ. Μπιτσάκη αναφέρει πως η σχολική στέγη, όπως είναι σήμερα στην Κρήτη, σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί την εκπαιδευτική διαδικασία και, μάλιστα, σε μια εποχή που η τεχνολογία και η επιστήμη βρίσκονται στο απόγειό τους, όμως, τα σχολεία θυμίζουν Μεσαίωνα. Ιδιαίτερα προβληματικά είναι και κτήρια ειδικών σχολείων, όπως του ΕΝΕΓΥΛ, του ΕΕΕΕΚ Ηρακλείου αλλά και Τυμπακίου.
Παρέμβαση εισαγγελέα στον Βόλο
Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε η κατάρρευση τμήματος οροφής στο 18ο δημοτικό σχολείο του Βόλου, που βρίσκεται σε άθλια κατάσταση.
Από τις αυτοψίες προέκυψε ότι τέσσερις τάξεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, σε ένα σχολείο που η πτώση σοβάδων φαίνεται να είναι ένα από τα πολλά προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, κάτι που έχει εξοργίσει τους γονείς.
Η Εισαγγελία ανέθεσε σε πταισματοδίκη την υπόθεση που αφορά στην πτώση σοβάδων στην αίθουσα της έκτης τάξης, επάνω στην έδρα, την ώρα που η δασκάλα έβγαζε φωτοτυπίες. Ζητά, σύμφωνα με το gegonotanews.gr, να κατατεθούν όλα τα έγγραφα που έχει στείλει το σχολείο και η Πρωτοβάθμια, τα οποία περιγράφουν την επικινδυνότητα, ενώ θα ληφθούν καταθέσεις από όλους τους εμπλεκόμενους στη σχολική κοινότητα.
Η Προκαταρκτική αφορά παρεμπόδιση αποτροπής κοινού κινδύνου. Το σχολείο είναι σε άθλια κατάσταση. Οι φθορές είναι τεράστιες και ακόμα και η ταράτσα, έχει μετατραπεί σε λίμνη.
Οι γονείς την Τρίτη απαιτούσαν να μην μπουν τα παιδιά για μάθημα και ο δήμαρχος Βόλου Α. Μπέος απάντησε πως δεν θα αποφασίσουν εκείνοι εάν θα κλείσει ή όχι το σχολείο και προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός, σύμφωνα με την ίδια πηγή. «Το σχολείο είναι παλιό. Χτίστηκε το 1957, αμέσως μετά τον μεγάλο σεισμό του Βόλου. Όπως μας είπαν, δεν ήταν φουσκωμένο το ταβάνι. Ήταν μία χαρά και δεν έδειχνε ότι θα πέσει.
Εάν έπεσε το σημείο που ήταν μία χαρά, φανταστείτε τι γίνεται στα σημεία που έχουν ρωγμές», είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 18ου δημοτικού σχολείου Βόλου, Λίλα Μωραΐτου. Γεγονός είναι πάντως, ότι από καθαρή τύχη δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός μαθητή ή δασκάλου. Το συμβάν έγινε στην ώρα του διαλείμματος και έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, καθώς κομμάτια της οροφής έπεσαν πάνω στην έδρα και στα πρώτα θρανία της αίθουσας.
Οι λίγοι μαθητές που ήταν μέσα στην αίθουσα κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, κάθονταν μακριά από το σημείο.