ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΕ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Οδηγίες στους εκπαιδευτικούς για το πώς να χειρίζονται ζητήματα παιδικής κακοποίησης
Υποτονική η κίνηση για Black Friday

Χρήσιμες οδηγίες στους εκπαιδευτικούς για το πώς να χειρίζονται ζητή- ματα παιδικής κακοποίησης έδωσε η εισαγγελέας ανηλίκων Ρεθύμνου, Ιωάννα Δημητρίου, στη διάρκεια της επιμορφωτικής ημερίδας «Παιδική παραμέληση και κακοποίηση. Αναγνώριση, Πρόληψη, Διαχείριση από τους εκπαιδευτικούς».

Την ημερίδα διοργάνωσαν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι Σύμβουλοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, στο Σπίτι του Πολιτισμού, στο Ρέθυμνο.

Η εισαγγελέας παρότρυνε τους εκπαιδευτικούς να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην αλλαγή συμπεριφοράς των παιδιών όπως:

  • Στα έντονα συναισθήματα
  • Στην ασυνήθιστη κόπωση
  • Στις ξαφνικές αντιδράσεις
  • Στην παραμέληση του εαυτού τους και
  • Στο άγχος

Επίσης, ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς να ενημερώνουν τον εισαγγελέα όταν εντοπίζουν κάποιο περίεργο περιστατικό ακόμη κι όταν δεν είναι σίγουροι γι΄αυτό γιατί είναι η μόνη πηγή πληροφόρησης των εισαγγελέων προκειμένου να παρέμβουν. «Να είστε σε εγρήγορση» τους είπε και κατέληξε:

«Είναι χρέος καθενός μας να συμβάλουμε στην πρόληψη, την προστασία και την εν γένει ευημερία των παιδιών μας. Ας έχουμε, λοιπόν, όλοι μας το νου μας στο παιδί. Ας κλείσουμε την πόρτα με κλειδί. Κι όταν θα ‘χει σβήσει το κερί η καταιγίδα, ας υπερασπιστούμε το παιδί. Γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα…».

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμα,  η αναπλ. καθηγήτρια Εγκληματολογικής, στο Τμήμα Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης Όλγα Θεμελή και η ψυχολόγος  από το “Χαμόγελο του Παιδιού” Φωτεινή Παπαδάτου.

Η κα Όλγα Θεμελή, τόνισε μεταξύ άλλων ότι ΄΄Η πλειονότητα των παιδιών δεν θα μιλήσει ποτέ, ειδικά τα αγόρια, γιατί υπάρχει ένα ιδιαίτερο στίγμα, υπάρχουν αυθαίρετες γραμμικές σχέσεις – όποιο αγόρι μιλήσει, θα θεωρηθεί μελλοντικός παιδόφιλος ή θα αλλάξει σεξουαλικό προσανατολισμό κλπ.

Άρα, για τα αγόρια αντιμετωπίζουμε πάρα πολλές δυσκολίες και είμαστε πάρα πολύ απαισιόδοξοι.

Τα αγόρια – θύματα δεν μιλούν ακριβώς επειδή υπάρχουν αυτά τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις, που δεν έχουν κιόλας καμία επιστημονική εγκυρότητα.

Επίσης, πρόσθεσε η κα Θεμελή “είναι πάρα πολύ δύσκολο να βοηθήσουμε τα παιδιά με ειδικές ανάγκες – αυτές είναι εξαιρετικά ευάλωτες κατηγορίες. Θα έπρεπε η Πολιτεία να κάνει ένα ιδιαίτερο έργο, να σταθεί δίπλα στις πιο ευάλωτες των ευάλωτων κατηγοριών που είναι τα παιδιά.

Μιλάμε για παιδιά προσχολικής ηλικίας, παιδιά με ειδικές ανάγκες, παιδιά – πρόσφυγες, ασυνόδευτοι ανήλικοι και αγόρια.

Όλες αυτές οι κατηγορίες έχουν μία ιδιαίτερη ευαλωτότητα και οι δείκτες αποκάλυψης είναι πάρα πολύ χαμηλοί.

Η αποκάλυψη, σύμφωνα με την κα Θεμελή, “είναι μία δυναμική διαδικασία, χρονοβόρα, με αμφιθυμία, με στενοχώρια, με “μπρος – πίσω” και με ανακλήσεις.

Ένα παιδί που ανακαλεί πιστοποιεί ότι λέει την αλήθεια του και φοβάται τα αντίποινα”. Η Φωτεινή Παπαδάτου, ψυχολόγος  από το “Χαμόγελο του Παιδιού”, τόνισε ότι μπορούν 24 ώρες το 24ωρο, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής SOS για τα παιδιά – 1056, να επικοινωνούν με τον οργανισμό για πιο εξειδικευμένη υποστήριξη.

Ακόμα τόνισε ότι το ΄΄Χαμόγελο΄΄ λειτουργεί “και σε επίπεδο πρόληψης αλλά και σε επίπεδο αντιμετώπισης και διαχείρισης περιστατικών.

Οπότε, μπορούν εκπαιδευτικοί και διευθυντές και διευθύντριες των σχολείων να μας καλέσουν, για να υλοποιήσουμε προγράμματα επιμορφωτικά για τους εκπαιδευτικούς  και ευαισθητοποίησης και πρόληψης για τις μαθήτριες, τους μαθητές, τους γονείς και τους κηδεμόνες.

“Γ. Μαρινάκης: Η μεγαλύτερη ήττα  στην ιστορία του Ρεθύμνου”

Μιλώντας ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, αναφέρθηκε στην υπόθεση Σειραγάκη που είχε “πληγώσει” βαθιά την τοπική κοινωνία και είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο.

“Έχουμε βιώσει στο Ρέθυμνο τη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία μας, που ήταν η υπόθεση Σειραγάκη”, είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε:

Αλλά αυτό δεν πρέπει να μας ξεγελά, ότι ήταν ένα επεισόδιο που ήρθε και πέρασε.  Διαβάζοντας τη δικογραφία, εγώ προσωπικά είχα να χαμογελάσω για πάρα πολύ καιρό.

Η κακοποίηση των παιδιών και ιδιαίτερα η σεξουαλική κακοποίηση είναι κάτι που δυστυχώς γίνεται από το οικείο περιβάλλον. Το 70% των κακοποιημένων παιδιών κακοποιούνται από συγγενείς, φίλους, γείτονες και δυστυχώς και εκπαιδευτικούς. Αυτό δείχνει η επιστήμη.

Πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των παιδιών μας”.