Για την ορθή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου από τους υποψήφιους απαιτείται μια σωστή προεργασία και προσεκτικά βήματα.
Οι συμβουλές μας είναι πρακτικές και αφορούν όλη την διαδικασία:
Κάνε ένα προσχέδιο του Μηχανογραφικού σου: 3 + 1 βήματα
1ο βήμα
Εκτύπωσε τις Σχολές του Επιστημονικού Πεδίου στα μαθήματα του οποίου εξετάστηκες στις Πανελλαδικές από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και μελέτησε τις Σχολές που μπορείς να δηλώσεις. Βρες τα προγράμματα σπουδών τους και μάθε για τα επαγγελματικά δικαιώματα και τις προοπτικές της κάθε σχολής.
2ο βήμα
Στην ίδια λίστα που έχεις εκτυπώσει, δίπλα στον όνομα της κάθε σχολής, σημείωσε τα γράμματα Α, Β, Γ ανάλογα με τις προτιμήσεις σου.
Α: στις σχολές που σε ενδιαφέρουν πολύ
Β: στις σχολές σχολή που σε ενδιαφέρουν λιγότερο
Γ: στις σχολές που δεν σε ενδιαφέρουν καθόλου
Πρόσεξε! Θα επιλέξεις τις σχολές που σ’ ενδιαφέρουν πραγματικά, ανεξάρτητα από την εκτίμησή σου για τους βαθμούς που θα πάρεις και χωρίς να επηρεάζεσαι καθόλου από την βάση των σχολών. Κάθε χρόνο τα δεδομένα αλλάζουν και υψηλή βάση δεν σημαίνει αναγκαστικά και καλή σχολή. Υπάρχουν πολλές σχολές με χαμηλότερες βάσεις που προσφέρουν εξαιρετικές προοπτικές εξέλιξης. Το κλειδί είναι να επιλέξεις τις σπουδές που σου αρέσουν, ώστε στο μέλλον να αγαπάς το επάγγελμά σου και να πετύχεις σε αυτό!
3ο βήμα
Συνεχίζεις την ιεράρχηση με ακόμη περισσότερη λεπτομέρεια. Αριθμείς τις σχολές 1, 2, 3,…,
Αρχικά αυτές της κατηγορίας Α και στη συνέχεια της Β και της Γ.
Ενδεικτικά: Α1, Α2… Α14, Β15,… Β35, Γ36…
Με αυτόν τον τρόπο έχεις διαμορφώσει τη λίστα των Σχολών που σε ενδιαφέρουν με βάση την απόλυτη σειρά προτίμησής σου. Όμως, δεν έχεις τελειώσει ακόμη!
«Υπολογιστής Μορίων»: Η εφαρμογή που θα σε φέρει ακόμη πιο κοντά στις τελικές σου αποφάσεις
Βρες μια αξιόπιστη εφαρμογή Υπολογισμού Μορίων, στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές, π.χ. στη σελίδα poukamisas.gr, και ακολούθησε τα επόμενα βήματα.
Επίλεξε τον τύπο του Λυκείου σου και τον Προσανατολισμό Σπουδών σου και καταχώρησε τους βαθμούς που εκτιμάς ότι θα πάρεις σε βασικά και ειδικά μαθήματα.
Στη συνέχεια η εφαρμογή θα σου εμφανίσει τα ελάχιστα και μέγιστα μόρια που συγκεντρώνεις και θα σου εμφανίσει με πράσινο χρώμα τις σχολές που μπορείς να δηλώσεις, έχοντας ξεπεράσει την ΕΒΕ της κάθε σχολής.
Επιλέγεις τις διαθέσιμες σχολές και προχωράς στο επόμενο βήμα. Συμβουλευόμενος τη λίστα σου με τα Α1, Α2 … Β15 κ.λπ., ταξινομείς τις διαθέσιμες πλέον σχολές με βάση τις προτιμήσεις σου, εκτυπώνεις το αρχείο και το προσχέδιο του μηχανογραφικού σου είναι έτοιμο!
Υπενθυμίσουμε σε όλους ότι το Μηχανογραφικό συμπληρώνεται χωρίς να κοιτάμε τις βάσεις των προηγούμενων ετών, με φθίνουσα σειρά επιθυμίας, μελετώντας προσεχτικά τα Προγράμματα Σπουδών των Σχολών και των Τμημάτων.
Όσοι βρίσκονται κοντά στο χαμηλότερο βαθμολογικό όριο θα πρέπει να δηλώσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές και να μην παραλείψουν να συμπληρώσουν και το Παράλληλο Μηχανογραφικό των ΣΑΕΚ.
Να σημειωθεί ακόμη ότι με την απόκτηση του απολυτηρίου τίτλου των ΣΑΕΚ υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε κατατακτήριες εξετάσεις Πανεπιστημίων και ως εκ τούτου αποτελούν μία εναλλακτική διαδρομή για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το βαθμολογικό όριο. Οι σχολές επιτυχίας αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος Ιουλίου.
Φροντιστήρια Πουκαμισάς Ηρακλείου & Γαζίου
Πιστοποιημένο Κέντρο Συμβουλευτικής & Επαγγελματικού Προσανατολισμού