«Το καλοκαίρι, μετά το πρώτο έτος των σπουδών μου, ήρθα για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Επισκέφτηκα πολλούς αρχαιολογικούς χώρους, και έμαθα λίγα νέα ελληνικά. Αλλά ήταν μια πραγματική αποκάλυψη για μένα, ένας διαφορετικός κόσμος.
Με μία λέξη, ερωτεύτηκα την Ελλάδα, τα τοπία, το φαγητό, τον σημερινό πολιτισμό της και τους φιλόξενους Έλληνες, που γνώρισα στο ταξίδι μου αυτό. Αυτό, όμως, που με ενδιέφερε ιδιαίτερα ήταν η γλώσσα, δηλαδή η ιστορική εξέλιξη της ελληνικής, από την αρχαιότητα μέχρι τη σημερινή εποχή».
Με τα λόγια αυτά, ο διαπρεπής Ευρωπαίος λόγιος του 20ου και του 21ου αιώνα, Ντέιβιντ Χόλτον (David W. Holton), «εξομολογείται» σε συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ, πώς βίωσε την πρώτη του επαφή με την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα, σε μία επίσκεψή του στη χώρα μας, που τον ώθησε να αλλάξει το αντικείμενο του πτυχίου του από κλασικές σπουδές σε μεσαιωνικά και νέα ελληνικά και εντέλει να αφιερώσει όλο τον επαγγελματικό και επιστημονικό του βίο στη μελέτη και διάδοση της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας.
Μία απόφαση ζωής, που όπως διαβεβαιώνει, δεν μετάνιωσε ποτέ.
Όπως λέει ο ίδιος συνεχίζει να ερευνά την Αναγεννησιακή λογοτεχνία της Κρήτης. ‘’Αυτή τη στιγμή -τονίζει- έχω συμμετοχή σε δύο υπό έκδοση βιβλία: Ένα έμμετρο έργο του 16ου αι.,
Η Ιστορία της Σωσάννης, μαζί με την κ. Μαρκομιχελάκη, και έναν συλλογικό τόμο για την ελληνική γλώσσα μετά την Αρχαιότητα. Δεν πρόκειται να αναλάβω άλλο μεγάλο και απαιτητικό ερευνητικό πρόγραμμα, αλλά συνεχίζω, ευκαιριακά ας πούμε, να ερευνώ διάφορα θέματα στη ΝΕ λογοτεχνία και γλωσσολογία, ιδίως την Αναγεννησιακή λογοτεχνία της Κρήτης…
’’ O καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge ανακηρύχθηκε την Τετάρτη επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ. Η τελετή μάλιστα ολοκληρώθηκε με ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα με σκοπούς του Ερωτόκριτου από την ανατολική Κρήτη, σε στίχους που επέλεξε ο ίδιος ο καθηγητής, ο οποίος έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος των μελετών του στο αριστούργημα του Βιτσέντζου Κορνάρου.
Σε ομιλία του στην Σητεία ο καθηγητής Holton τόνιζε ότι ‘’Ακόμα το δουλεύουμε, εξετάζουμε την υφή του, τη δομή του και την ποιητική του. Και συνεχίζει να μας εκπλήσσει και να μας συναρπάζει η ιδιοφυία του Βιτσέντζου Κορνάρου.’’
Ποιος είναι ο David W. Holton
Ο David W. Holton είναι Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής Μεσαιωνικών και Σύγχρονων Γλωσσών και Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge, όπου δίδαξε Νεοελληνική λογοτεχνία και γλώσσα από το 1981 έως το 2013 – από το 2006 στη βαθμίδα του Καθηγητή.
Σπούδασε, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (1964-1971), και υπήρξε υπότροφος της ελληνικής κυβέρνησης για ένα χρόνο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Είναι ένας από τους επιφανέστερους σύγχρονους νεοελληνιστές και γλωσσολόγους με καθοριστική συμβολή στη μελέτη της δημώδους γραμματείας -και ειδικότερα των έργων της Κρητικής Αναγέννησης- αλλά και στη συγγραφή Γραμματικών, τόσο της δημώδους μεσαιωνικής ελληνικής, όσο και της κοινής νεοελληνικής.
Υπό την εποπτεία του, ολοκληρώθηκαν 16 διδακτορικές διατριβές σε θέματα μεσαιωνικής και νέας ελληνικής λογοτεχνίας. Το 2019 τιμήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης για την προσφορά του στις Κρητολογικές σπουδές.
Το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα αναγορεύσει απόψε τον David W. Holton, επίτιμο διδάκτορα, (στις 6 μ.μ., στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής).
Η ομιλία του κ. Χόλτον στην τελετή της επιτιμοποίησής του θα έχει το θέμα «Η σημασία του 16ου αιώνα για τη νεοελληνική λογοτεχνία».