τα μέλη της ομάδας CURIEosity στο συνέδριο του CERN στα Χανιά
«Η επιστήμη είναι… κουλ», είπαν τα μέλη της ομάδας CURIEosity στο συνέδριο του CERN στα Χανιά

Αστρινός Τσουτσουδάκης: Ένας συλλέκτης διακρίσεων σε διαγωνισμούς διαστημικής και του CERN

Όταν οι εκπαιδευτικοί έχουν μεράκι, τότε οι μαθητές τους καταφέρνουν να ξεχωρίζουν με ό,τι και να καταπιαστούν!

Ο καθηγητής φυσικής κ. Αστρινός Τσουτσουδάκης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει ενταχθεί στο δυναμικό του Λυκείου Γαζίου “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”, είναι… συλλέκτης διακρίσεων σε διαγωνισμούς διαστημικής και του CERN.

Σήμερα ο Δήμος Μαλεβιζίου θα βραβεύσει την ομάδα CURIEosity που ξεχώρισε σε διαγωνισμό του CERN, αφού έλαβε μία θέση στην τελική δεκάδα των καλύτερων ομάδων παγκοσμίως (43 χώρες, 180 σχολεία, 1.500 μαθητές) που συμμετείχαν στον διαγωνισμό Beamline For Schools.

Η ίδια ομάδα συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε το CERN τον Αύγουστο στα Χανιά με θέμα «Τα ιόντα για τη θεραπεία του καρκίνου, τη διαστημική έρευνα και την επιστήμη των υλικών».

«Η ομάδα CURIEosity έκλεψε τις εντυπώσεις παρουσιάζοντας στο κοινό που παρευρέθηκε στις δημόσιες εκδηλώσεις, τόσο τη βραβευμένη εργασία της όσο και μια σειρά πειραματικών διατάξεων, ενώ οι μαθήτριες προσκλήθηκαν να επισκεφτούν μεταξύ άλλων το CERN στην Ελβετία, το ερευνητικό κέντρο GSI στη Γερμανία καθώς και τα τμήματα Πυρηνικής Φυσικής των Πανεπιστημίων Αθήνας  και Θεσσαλονίκης», αναφέρει στην «Π» ο καθηγητής.

Στην ομάδα CURIEosity συμμετείχαν οι μαθήτριες  Μαρία Χριστοφοράκη, Φιλία Μαυρικάκη, Μαρία Ιωάννα Ρεστιβάκη, Δήμητρα Δαφέρμου, Ειρήνη Οδυσεάκη και Βρισέλντα Μπάλι.

Έτοιμοι… για εκτόξευση

 ομάδα DIASat από το Γενικό Λύκειο Γαζίου.

Ο κ. Αστρινός Τσουτσουδάκης παράλληλα υπήρξε υπεύθυνος καθηγητής για τις δύο ομάδες από την Κρήτη που έχουν διακριθεί σε διαγωνισμό διαστημικής, το 2014 με την ομάδα ViannoSat από το Γενικό Λύκειο Βιάννου και το 2016 με την ομάδα DIASat από το Γενικό Λύκειο Γαζίου.

Σημειώνεται πως ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις μαθητικές και φοιτητικές ομάδες που θα υποβάλουν αιτήσεις για τον διαγωνισμό διαστημικής «CanSat in Greece 2018».

Είναι ένας πανελλήνιος διαγωνισμός που αποσκοπεί στην εξοικείωσή των συμμετεχόντων με τεχνολογίες παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται σε έναν δορυφόρο.

Ομαθητικός διαγωνισμός αποτελεί προκριματική φάση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού «CanSats in Europe», ο οποίος διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου. Φέτος για πρώτη χρονιά ο διαγωνισμός διαθέτει κατηγορία και για τους προπτυχιακούς φοιτητές. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό και την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στην ιστοσελίδα https://cansat.gr.

«Στρατολόγηση επιστημόνων»

Ο κ. Τσουτσουδάκης, από την παρουσίαση στο 2ο Λύκειο Ηρακλείου

Ο κ. Αστρινός Τσουτσουδάκης αναφέρει πως κινητοποιεί τους μαθητές να λαμβάνουν μέρος σε ανάλογους διαγωνισμούς, γιατί παρατηρείται ότι τα τελευταία χρόνια μειώνεται το ενδιαφέρον των παιδιών για την επιστήμη.

Σε αυτή τη λογική, ερευνητικοί οργανισμοί, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος και το CERN, θέλουν να προσεγγίσουν μαθητές και φοιτητές και να στρατολογήσουν μελλοντικούς επιστήμονες.

Τονίζει πως τα παιδιά συνδυάζουν γνώσεις από φυσική, τεχνολογία, μαθηματικά, μηχανική και μαθαίνουν πολλά νέα πράγματα, κάτι που παρά τις δυσκολίες ενθουσιάζει τους μαθητές και ανταποκρίνονται εξαιρετικά καλά στα καθήκοντα που τους ανατίθενται.

Θλιβερό είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι τέτοιες προσπάθειες δεν στηρίζονται οικονομικά από κάπου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν τίθενται καν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.