αγιασμός - δημοτικό

Με ένα θλιβερό θέαμα έρχονται αντιμέτωποι οι δάσκαλοι του Ηρακλείου, μπαίνουν στις τάξεις και αντικρίζουν άδειες θέσεις μαθητών. Η σημαντική μείωση του μαθητικού δυναμικού τα τελευταία δύο χρόνια στο κέντρο της πόλης αλλά και την ύπαιθρο φαίνεται πως αποτελεί ένα από τα πιο δυσάρεστα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας.

Λιγότεροι 500 μαθητές

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν περίπου 500 εγγραφές παιδιών λιγότερες στα Δημοτικά του Ηρακλείου.
Αναλυτικά, τη σχολική χρονιά 2016-2017 γράφτηκαν 145 λιγότερα παιδιά σε σχέση με την προηγούμενη και φέτος, την περίοδο 2017-2018 που τώρα ξεκινάει, γράφτηκαν 338 παιδιά λιγότερα από πέρσι.

δημοτικό

Πριν δύο χρόνια, στα Δημοτικά έγιναν 3.759 εγγραφές, πέρσι 3.614 και φέτος μόλις 3.276.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης, Δημήτρης Αποστολάκης, αναφέρει στην «Π» πως φέτος στα Νήπια οι μαθητές είνα περισσότεροι και ο λόγος είναι ότι υπάρχουν 265 περισσότερα προνήπια, μάλλον λόγω της εξαγγελίας του Υπουργείου Παιδείας για υποχρεωτική φοίτηση από 4 ετών. Φέτος, γράφτηκαν 5076 παιδιά στα Νήπια και πέρσι 4780.

Για το μειωμένο μαθητικό δυναμικό στα Δημοτικά, σχολιάζει πως δε σημαίνει και αντίστοιχη μείωση των τμημάτων.
Θεωρεί ότι ένας λόγος είναι η κρίση, που ξεκίνησε πριν από 7 χρόνια και από τότε τα ζευγάρια αποθαρρύνονται να κάνουν παιδιά.
Παράλληλα, αναφέρει πως παρατηρούνται λιγότερες εγγραφές αλλοδαπών μαθητών, όπως από την Αλβανία, αφού οι οικονομικοί μετανάστες φεύγουν πια από τη χώρα μας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ηρακλείου, κ. Μανώλης Μπελαδάκης, αναφέρει πως η μείωση στον αριθμό των μαθητών σημαίνει ότι μόνο στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου θα διδάξουν 40 λιγότεροι εκπαιδευτικοί.

«Διαπιστώνουμε να φθίνει σε ανησυχητικό βαθμό ο αριθμός των παιδιών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μείωση του αριθμού των δασκάλων και των ειδικοτήτων. Θεωρούμε ότι είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης που χτύπησε τις γεννήσεις. Φέτος, γράφεται στο σχολείο η δεύτερη «φουρνιά» παιδιών μετά την οικονομική κρίση. Παρατηρούμε, επίσης, τη φυγή κάποιων οικονομικών μεταναστών από την Ελλάδα», αναφέρει.

Τονίζει πως θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στην ελληνική οικογένεια και, φυσικά, να υπάρξουν μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας.