Τα Ενετικά Τείχη μέσα από τα μάτια μικρών παιδιών του 49ου δημοτικού σχολείου ηρακλείου

Τα Ενετικά Τείχη μέσα από τα μάτια μικρών παιδιών «είδαν» όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία  στο Πολύκεντρο δήμου Ηρακλείου την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου. Τα παιδιά συμμετέχουν στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του δήμου Ηρακλείου μελετώντας με βιωματικό τρόπο την ιστορία του τόπου τους, ενώ παράλληλα μπορούν να δημιουργούν και να εκφράζονται.

Στην εκδήλωση με θέμα «Τα Ενετικά Τείχη μέσα από τα μάτια των παιδιών»  οι μαθητές της ΣΤ` Τάξης του 49ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου παρουσίασαν την εργασία τους για τα Ενετικά Τείχη της πόλης τους, εφαρμόζοντας το πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εντάσσεται στις δράσεις της ΣΒΑΑ.

Ο αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου & Τουρισμού δήμου Ηρακλείου Γιώργος Σισαμάκης, άνοιξε την εκδήλωση τονίζοντας: «Είναι πραγματικά σημαντικό να γνωρίζουν οι μαθητές την ιστορία της πόλης  βιωματικά, μέσα από τις δράσεις που οργανώνει ο δήμος.

Τα παιδιά και οι γονείς έρχονται σε άμεση επαφή με τα Τείχη, στα οποία ο δήμος Ηρακλείου επενδύει, δημιουργώντας ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον ιστορικής και πολιτιστικής αξίας αλλά και έναν ελεύθερο χώρο που εντός του 2023, θα αποδοθεί στους δημότες και τους επισκέπτες».

Η αρχαιολόγος από το Τμήμα Τουρισμού και Παλαιάς Πόλης του δήμου Κάλλια Νικολιδάκη παρουσιάζοντας τη γόνιμη συνεργασία μεταξύ του δήμου και του 49ου Δημοτικού Σχολείου σημείωσε: «Το 49ο Δημοτικό είναι ένα σχολείο με σημαντική ιστορική αξία, βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα Τείχη αλλά παράλληλα είναι θεμελιωμένο σε ενετικές στοές που αποκαλύφθηκαν την περίοδο κατασκευής του.

Αποτελεί πολύτιμη γνώση για τα παιδιά, το να εκτιμήσουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν, μέσα από διαδραστικές εκπαιδευτικές διαδικασίες. Και  είμαι χαρούμενη που μπορώ να πω ότι οι μαθητές της ΣΤ` Τάξης, είναι σε θέση να πάρουν τους γονείς τους από το χέρι, να περπατήσουν στο ισόπεδο τμήμα των Τειχών και να τους μιλήσουν για όλα αυτά που έμαθαν σχετικά με την ιστορία της πόλης τους».

Εκπροσωπώντας το 49ο Δημοτικό η εκπαιδευτικός και προηγούμενη διευθύντρια του σχολείου  Μαρία Χατζηδάκη δήλωσε: «Είναι ευρέως γνωστό πλέον και εκπαιδευτικά τεκμηριωμένο, το πόσο σημαντικό και αναγκαίο είναι να διδάσκεται στα σχολεία μας η τοπική ιστορία. Η δική μας καθημερινότητα στο 49ο Δημοτικό κυλά πάνω στον χώρο που διαδραματίστηκαν τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν την πόλης μας.

Αυτό το τεράστιο πολιτισμικό κεφάλαιο που έχουμε στην κυριολεξία δίπλα στο σχολείο μας, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε και να εντάξουμε κάθε φορά στον εκπαιδευτικό μας σχεδιασμό. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι και η εκπαιδευτική εργασία των μαθητών της ΣΤ’ Τάξης του Δημοτικού μας που παρουσιάζουμε σήμερα».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση του τρόπου εργασίας των μαθητών από την εκπαιδευτικό της ΣΤ` Τάξης Δήμητρα Παπανικολάου, ενώ στη συνέχεια οι ίδιοι οι μαθητές παρουσίασαν ένα λογοτεχνικό δρώμενο που βασίστηκε σε αποσπάσματα από το μεγαλειώδες έργο που συνέθεσε ο κρητικός ποιητής της εποχής, Μαρίνος Τζάνες Μπουνιαλής για τον Κρητικό Πόλεμο. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό δρώμενο των μαθητών που έπαιξαν μουσική και τραγούδησαν υπό την καθοδήγηση του μουσικού του σχολείου Δημήτρη Ζαϊμάκη.