το σχολικό συγκρότημα της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας

Μια μεγάλη παρέμβαση στατικής αποκατάστασης σε ένα από τα πιο ιστορικά σχολικά συγκροτήματα της πόλης ξεκινά από τη νέα χρονιά, με σκοπό να αποκατασταθούν τα βαριά τραύματα που φέρει από τη φθορά του χρόνου. Πρόκειται για το σχολικό συγκρότημα της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας, στο οποίο ολοκληρώθηκε ένας ενδελεχής έλεγχος στατικότητας, μέσα από τον οποίο τεκμηριώθηκε η ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα παρεμβάσεις στατικής αποκατάστασης.

Η αξιολόγηση του κτηρίου δείχνει μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα κτήριο με ποιοτικά στοιχεία κατασκευής σε σχέση με τον χρόνο κατασκευής του, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι φτιάχτηκε αμέσως μετά τον πόλεμο.

Ωστόσο αυτό που τεκμηριώνεται είναι η ανάγκη να γίνουν πρόσθετες εργασίες ενίσχυσης, οι οποίες προέκυψαν με την ολοκλήρωση του ελέγχου της φέρουσας ικανότητάς του στις σεισμικές δονήσεις.

Όπως είναι γνωστό, το κτήριο ελέγχθηκε ενδελεχώς μέσα από τέσσερις διαφορετικές μελέτες που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των οποίων έγινε αποτύπωση του φέροντα οργανισμού, γεωτεχνική έρευνα και μελέτη αποτίμησης της φέρουσας ικανότητας του σχολικού συγκροτήματος.

Ειδικότερα στο κτήριο έγιναν διερευνητικές τομές βάθους 15 μέτρων στα θεμέλια του ιστορικού σχολικού και όλες οι αναγκαίες εργασίες, στο πλαίσιο των οποίων διαπιστώθηκε η αντοχή των υλικών.

Ο ενδελεχής έλεγχος που έγινε τεκμηρίωσε την ανάγκη να προχωρήσουν μια σειρά από εργασίες, οι οποίες προβλέπουν μεταξύ άλλων την εφαρμογή αναστολέα διάβρωσης στα στοιχεία του σκυροδέματος. Επίσης θα γίνει προσθήκη κατακόρυφων μεταλλικών συνδέσμων, για να γίνει κατακόρυφη σύνδεση των υποστυλωμάτων, και προσθήκη μεταλλικών δοκών.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Ηρακλείου, Γιάννης Αναστασάκης, «είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αποτίμηση της φέρουσας ικανότητας του ιστορικού κτηρίου της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Το ζητούσε επίμονα για σειρά ετών η εκπαιδευτική κοινότητα και χαιρόμαστε που η παρούσα δημοτική Αρχή έμεινε συνεπής στην υπόσχεση ότι η μελέτη θα εκπονηθεί ανεξαρτήτως κόστους. Να σημειωθεί ότι  η μελέτη περιελάμβανε την  αποτύπωση του φέροντος οργανισμού συνολικής έκτασης 2.580 m2, την εκπόνηση μελέτης τεκμηρίωσης-διερεύνησης του φέροντος οργανισμού, γεωτεχνική μελέτη του εδάφους θεμελίωσης και στατική μελέτη αποτίμησης φέρουσας ικανότητας και ανασχεδιασμού του συγκροτήματος.

Στο πλαίσιο αυτό αμέσως μετά το νέο έτος αναμένεται να προκηρυχθεί το μεγάλο έργο αποκατάστασης του κτηριακού συγκροτήματος».

Όπως είναι γνωστό το σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας είναι ένα από τα ιστορικά κτήρια της πόλης, στο οποίο στεγάζονται το 53ο Δημοτικό, το 54ο Δημοτικό, το 1ο Ειδικό Δημοτικό και το 2ο Νηπιαγωγείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία μελετήθηκε από τον Πάτροκλο Καραντινό, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα την χρονική περίοδο 1932-1938. Θεωρείται δε μαζί με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου ως ένα από τα δύο σπουδαιότερα έργα του Καραντινού στο Ηράκλειο.