Ο φυσικός κ. Αστρινός Τσουτσουδάκης και ο θεολόγος κ. Παναγιώτης Ασημακόπουλος

Επιστρατεύουν το χιούμορ για να έρθουν πιο κοντά στους μαθητές τους. Δύο καθηγητές του Λυκείου Γαζίου, ένας φυσικός και ένας θεολόγος, οι κ.κ. Αστρινός Τσουτσουδάκης και Παναγιώτης Ασημακόπουλος, είναι δραστήριοι εντός και εκτός σχολικής αίθουσας. Από το περασμένο καλοκαίρι, σκηνοθετούν, γράφουν το σενάριο, παίζουν και ανεβάζουν στο Διαδίκτυο βιντεάκια… από την παραλία, ντυμένοι Άι Βασίληδες, από την αγωνιώδη αναζήτηση μίας Μαρίας.

Τα Χριστούγεννα έβαλαν τη στολή του Άι Βασίλη και ετοιμάστηκαν για την επιστροφή στο σχολείο
Τα Χριστούγεννα έβαλαν τη στολή του Άι Βασίλη και ετοιμάστηκαν

Πρόκειται, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, για έναν ανένταχτο θεατρικό θίασο καθηγητών με μόνο εφόδιο τον αυθορμητισμό, το πείρα(γ)μα και την καλή διάθεση! Το όνομά του; «ΑστρινοΠανοΜαρία»!  Όμως, το τρίτο μέλος της ομάδας, η εκπαιδευτικός, κ. Μαρία Γραίκου τους… εγκατέλειψε, άλλαξε σχολείο, και έτσι ψάχνουν να βρουν μία άξια αντικαταστάτρια.

Ο θίασος ετοιμάζει μία νέα παράσταση με τίτλο “Θεός και Επιστήμη, vol. 2. Η μεγάλη μέρα” που συνδυάζει θέατρο και κουκλοθέατρο, με πολλά νοήματα και άφθονο γέλιο.

Θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του 4ου Πανελλήνιου Μαθητικού Συνεδρίου με θέμα «Η θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο» που διοργανώνεται στις 17 με 18 Μαρτίου 2018 στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Ηρακλείου.

Με αγωνία αναζητούν μία… Μαρία!
για την επιστροφή στο σχολείο (Φωτογραφίες: Κων/νος Βεργάκης)

Ο φυσικός…

Ο καθηγητής φυσικής, κ. Αστρινός Τσουτσουδάκης, αναφέρει στην «Π» πως τα βίντεο που ανεβάζουν στο Διαδίκτυο με τον κ. Ασημακόπουλο ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι. Το σκηνικό είναι απλό, δύο καθηγητές απολαμβάνουν το μπάνιο στη θάλασσα λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία. Στις διακοπές των Χριστουγέννων, οι καθηγητές φορούν τη στολή του Άι Βασίλη και ετοιμάζονται, ξανά, για την επιστροφή τους στα θρανία. Στο πιο «φρέσκο» βίντεο, τους βρίσκουμε να αναζητούν με αγωνία τη… Μαρία τους. Το τελευταίο αποτελεί, στην ουσία, ένα τρέιλερ, μία διαφήμιση για την ερχόμενη παράστασή τους. Ετοιμάζεται ένα βίντεο που θα σατιρίζει την πενταήμερη, που έχει προγραμματιστεί για το διάστημα από 7 ως 11 Μαρτίου με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Τσουτσουδάκης αναφέρει πως όλα, οι παραστάσεις και τα βίντεο, απευθύνονται στους μαθητές τους ή γίνονται μαζί με τα παιδιά. «Δεν είμαστε μαθητοπατέρες, είναι ο χαρακτήρας μας έτσι», τονίζει.

Το καλοκαίρι γυρίστηκε το πρώτο κοινό τους βίντεο

…Και ο θεολόγος

Προσπαθεί να εκσυγχρονίσει το μάθημα των Θρησκευτικών και να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών του. Ο θεολόγος, κ. Παναγιώτης Ασημακόπουλος, διατηρεί δικό του κανάλι στο youtube και δικό του blog. Δημιουργεί βιντεομαθήματα ακολουθώντας την ύλη του μαθήματος ή προβάλλει με τέτοιο τρόπο ένα σχόλιο για τα Χριστούγεννα, τον γάμο, τη θανατική ποινή, τον θάνατο. Επίσης, ανεβάζει βίντεο με ιστορικό περιεχόμενο που γίνονται στο πλαίσιο σχολικών γιορτών, την 25η Μαρίου, το Πολυτεχνείο και την 28η Οκτωβρίου.

Για την επικείμενη παράσταση, αναφέρει πως υπάρχουν νοήματα για τα στερεότυπα που έχουμε σχετικά με τον Θεό, την επιστήμη και τη σχέση μεταξύ θρησκείας και επιστήμης.

Όπως αναφέρει, ο εκπαιδευτικός της παλιάς σχολής επιβαλλόταν με τις φωνές, τον χάρακα, με τον φόβο του βαθμού. «Όπως λέει ο Καζαντζάκης, όταν τον πήγε ο πατέρας του στο σχολείο, είπε «δάσκαλε, τα κόκαλα δικά μου, το κρέας δικό σου».

«Ειδικά στο Λύκειο, για να προσεγγίσεις τα παιδιά, πρέπει, με ένα σύγχρονο πνεύμα, να μιλάς τη γλώσσα τους, να είσαι και λίγο πιο άνετος, με το αστείο και το πείραγμα να τα ξεαγχώσουμε από τις πανελλήνιες, να πάρουν ανάσα. Όχι να είσαι μαθητοπατέρας, απλώς φιλικός με τα παιδιά επειδή βαριέσαι να κάνεις μάθημα, εισπράττεις τον μισθό σου αλλά λες ανέκδοτα στην τάξη», περιγράφει ο κ. Ασημακόπουλος.

Τονίζει ότι η παιδεία και η θρησκεία πρέπει να βρουν την έννοιά τους, που έχει ξεχαστεί, πρέπει να γίνονται με χαρά, όχι με καταναγκασμό και πίεση.

Μέσα από τις δράσεις τους, θέλουν να στείλουν το μήνυμα «απολαύστε τη ζωή, χαρείτε ότι είστε μαθητές, Χριστιανοί μουσουλμάνοι ή Βουδιστές».