Μαζική απάντηση μ΄ένα από τα μεγαλύτερα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων με κεντρικό σύνθημα «Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια – Πτυχία με αξία δωρεάν σπουδές» έδωσε χθες η εκπαιδευτική κοινότητα κατά του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα βασικά σημεία του οποίου παρουσίασε την Τετάρτη ο υπουργός Παιδείας Κυριά-κος Πιερρακάκης.
Τουλάχιστον 15.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση της Αστυνομίας, έλαβαν μέρος στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας χθες, με τη συμμετοχή 150 φοιτητικών συλλόγων απ’ όλη τη χώρα. Μαζί τους, μαθητές, εργαζόμενοι και διδάσκοντες στα πανεπιστήμια, εκπαιδευτικοί, εργατικά σωματεία και φορείς.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται και στη Θεσσαλονίκη. Φοιτητικοί σύλλογοι και αυτόνομα σχήματα διαδήλωσαν ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Ειδικότερα στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο συμμετείχαν 150 φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές, εργαζόμενοι σε ΑΕΙ και μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό).
Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων, όπου εκφράζεται η αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα: «Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι θέτει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που τσακίζει τις σπουδές και τα πτυχία. Η κυβέρνηση αποτελεί μειοψηφία στους χώρους εκπαίδευσης και επιμένει να φέρει το νομοσχέδιο με όσα απορρίψαμε η πλειοψηφία των φοιτητών.
Το νομοσχέδιο είναι ακόμα χειρότερο από ό,τι προβλέπαμε! Από την μία φέρνει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με όλα τα κομφόρ και μπόλικη κοροϊδία περί «αυστηρών κριτηρίων» και τρόπων εισαγωγής. Φτάνει στο σημείο να προβλέπει δίδακτρα στα ελληνόφωνα προπτυχιακά (!) (υπάρχει ήδη στα ξενόγλωσσα) για τους αλλοδαπούς φοιτητές, ανοίγοντας το δρόμο για τη γενίκευσή τους!Τα «περί αναβάθμισης» των δημοσίων ΑΕΙ πάνε περίπατο, αφού επιβεβαιώνεται ότι ακολουθείται ο ίδιος δοκιμασμένος δρόμος της ενίσχυσης της λειτουργίας των ΑΕΙ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που φέρνει τζίρους για τους επιχειρηματίες και υποχρηματοδότηση, ελλείψεις και υποβαθμισμένα πτυχία για τους φοιτητές».
Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν και 8 σύλλογοι μελών ΔΕΠ, οι οποίοι εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση: «Υπερασπιζόμαστε τα δημόσια πανεπιστήμια που, παρά την πάγια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, παράγουν υψηλής ποιότητας και διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο. Αγωνιζόμαστε για την αναβάθμιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα τους, ενάντια στην υποβάθμιση και την εμπορευματοποίηση της ακαδημαϊκής γνώσης», αναφέρουν μεταξύ άλλων.
Πρόκειται για τους ακόλουθους συλλόγους: Σύλλογος μελών ΔΕΠ Πανεπιστημίου Πατρών, Σύλλογος Επιστημονικού Διδακτικού Προσωπικού Παντείου, Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Σύλλογος Διδασκόντων Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ, Σύλλογος μελών ΔΕΠ Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ, Σύλλογος ΔΕΠ Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και Σύλλογος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι καταλήψεις σε περισσότερα από 250 πανεπιστημιακά τμήματα. Μετά και τις νέες συνελεύσεις, χιλιάδες φοιτητές αποφάσισαν καταλήψεις σε όλα τα ιδρύματα της Αθήνας, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στις Σχολές Επιστημών Αγωγής ΕΚΠΑ, στη Σχολή Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ, στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο αλλά και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια της χώρας.