Η Μαρία Χριστοφοράκημαθήτρια της Γ΄ τάξης του Λυκείου Γαζίου, συμπεριλήφθηκε στο περιοδικό Science News for Students ως η πρώτη καλύτερη Ελληνίδα και τρίτη παγκόσμια μελλοντική επιστήμονας!
Η Μαρία Χριστοφοράκη είναι ένα όμορφο κορίτσι που φοιτά

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΑΖΙΟΥ

Η Μαρία “σφράγισε”  το επιστημονικό της  διαβατήριο!

Η διάκρισή της κάνει μία ολόκληρη χώρα να χαμογελά και να ελπίζει ότι το αύριο της Ελλάδας είναι σε καλά χέρια!

Η μαθήτρια της Γ’ τάξης του Λυκείου Γαζίου Μαρία Χριστοφοράκη, αρχηγός της ομάδας Diasat, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στους τελικούς του 2016 European Cansat Competition, συμπεριλήφθηκε στο περιοδικό Science News for Students ως η πρώτη καλύτερη Ελληνίδα και τρίτη παγκόσμια μελλοντική επιστήμονας.

Η Μαρία, η οποία παραμένει προσγειωμένη και προσηλωμένη στον στόχο της, που είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μιλά στην «Π» για την επιτυχία της.

 

Το περιοδικό Science News for Students την ανέδειξε ως την πρώτη  καλύτερη Ελληνίδα και τρίτη παγκόσμια μελλοντική επιστήμονα
στη Γ’ Λυκείου και αύριο θα γίνει μία σπουδαία επιστήμονας!

Περήφανο το Λύκειο Γαζίου

Η διευθύντρια του σχολείου κ. Ζαφειρούλα Λεμονή αναφέρει: «Είμαστε ανοιχτοί σε ό,τι έχει να κάνει με την επιστήμη, τον πολιτισμό, τα γράμματα, τις τέχνες, στηρίζουμε τα παιδιά και τους συναδέλφους που έχουν ενδιαφέρον να κάνουν κάτι παραπάνω με τους μαθητές».

Τονίζει πως με τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς ενισχύεται και υποστηρίζεται η υπόλοιπη μαθησιακή διαδικασία, ανοίγουν νέοι ορίζοντες για τα παιδιά και ο κάθε μαθητής  τολμά, ρισκάρει και προχωράει.

Για τη Μαρία αναφέρει πως έχει κάνει πολλή δουλειά από την Α’ Λυκείου, έχει πολλή όρεξη, διαθέτει πολύ χρόνο και ξενύχτι για τον στόχο της, πηγαίνει στο σχολείο ακόμα και όταν δεν λειτουργεί, αφιερώνει Σαββατοκύριακα για να πετύχει. «Έχει βάλει την ψυχή της σε αυτό το κομμάτι, της αξίζει αυτή η διάκριση» σημειώνει.

Η Μαρία ήταν αρχηγός της ομάδας Diasat, που πριν από δύο χρόνια συμμετείχε στον διαγωνισμό για την κατασκευή δορυφόρων και κατάφερε να φτάσει στην πρώτη θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Τυλιγμένη με την ελληνική σημαία”

Ο καθηγητής Φυσικής, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη συμμετοχή της ομάδας των μαθητών στον διαγωνισμό, κ. Αστρινός Τσουτσουδάκης, τονίζει: «Είχα τη μεγάλη χαρά να την έχω μαθήτρια τα δύο τελευταία χρόνια. Από την αρχή ξεχώρισε ανάμεσα στους συμμαθητές της για τη φιλομάθειά της και την αγάπη της για την επιστήμη».

Όπως λέει, η  καταπληκτική εργασία που υπέβαλε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, ως αρχηγός της ομάδας Diasat, οδήγησε το Γενικό Λύκειο Γαζίου να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στους τελικούς του 2016 European Cansat Competition, που έγινε στην πόλη Santa Cruz της Πορτογαλίας, μια διάκριση που ακόμα και σήμερα φαίνεται απίστευτη.

Αναφέρει πως η Μαρία διακρίνεται από απίστευτη εργατικότητα, ήθος και συνέπεια και δεν δίστασε να θυσιάσει όχι μόνο τον προσωπικό της χρόνο αλλά και τον ύπνο της τους τελευταίους μήνες της προετοιμασίας της ομάδας για τον διαγωνισμό, ενώ παρέμεινε άριστη μαθήτρια.

Όταν μάλιστα η ομάδα χρειάστηκε χρήματα πριν βρεθούν χορηγίες πρόσφερε τις αποταμιεύσεις και το χαρτζιλίκι της προκειμένου να αγοραστούν τα υλικά και τα εργαλεία που χρειάστηκαν.

«Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, έκλεψε τις εντυπώσεις όταν ακόμα και ταλαιπωρημένη και ασθενής παρέμεινε να αγωνίζεται με ένταση και πάθος μέχρι και την τελευταία στιγμή, τυλιγμένη μόνο με την ελληνική σημαία να την προστατεύει από το κρύο. Όταν στο τέλος του διαγωνισμού ζήτησα από τον έναν από τους τρεις κριτές να της δώσει κάποια συστατική επιστολή, αφού έχει ήδη προτάσεις για σπουδές με υποτροφία στο εξωτερικό, αυτός μου απάντησε ότι θα είναι στη διάθεσή μου αλλά αυτό το κορίτσι είναι πολύ σπουδαίο για να χρειαστεί τη δική του συστατική επιστολή».

Η Μαρία ήταν αρχηγός της ομάδας Diasat, που πριν από δύο χρόνια συμμετείχε στον διαγωνισμό για την κατασκευή δορυφόρων
Με τους συμμαθητές της και τον καθηγητή Φυσικής κ. Τσουτσουδάκη

Επιστήμονας από τα θρανία

Η Μαρία ήταν αρχηγός της ομάδας Diasat, που πριν από δύο χρόνια συμμετείχε στον διαγωνισμό για την κατασκευή δορυφόρων και κατάφερε να φτάσει στην πρώτη θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήταν, μάλιστα, η μόνη ομάδα μαθητών που είχε τόσο υψηλή διάκριση.

Την περσινή χρονιά συμμετείχε στην ομάδα CURIEosity που ξεχώρισε σε διαγωνισμό του CERN, αφού έλαβε μία θέση στην τελική δεκάδα των καλύτερων ομάδων παγκοσμίως (43 χώρες, 180 σχολεία, 1.500 μαθητές) που συμμετείχαν στον διαγωνισμό Beamline For Schools. Πριν από λίγες βδομάδες η ομάδα επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του CERN. Όμως, η Μαρία δεν συμμετείχε στο ταξίδι: «Λόγω πανελληνίων, είμαι προσηλωμένη στον στόχο μου» εξηγεί.

Επίσης, έχει λάβει μέρος στο Athens Science Festival με διάφορα πειράματα χημείας,  στον πανελλήνιο διαγωνισμό βιολογίας με μια εργασία με θέματα βιοηθικής, όπως τεχνητή γονιμοποίηση, άμβλωση, γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Ακόμα, η ομάδα στην οποία είναι μέλος συμμετέχει στο διαγωνισμό της NASA  για την κατασκευή μίας αποικίας στο διάστημα που θα μπορούσε να φιλοξενήσει 30.000 άτομα.

Η αρχή έγινε στο Γυμνάσιο, όταν η Μαρία έλαβε μέρος και διακρίθηκε σε διαγωνισμό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

«Αρχικά ο στόχος μου είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών» αναφέρει και προσθέτει πως θα την ενδιάφεραν ακόμα η φαρμακευτική, η φυσική, η βιολογία και τα μαθηματικά.

Θέλει να συνεχίσει με  μεταπτυχιακά και διδακτορικά στο εξωτερικό και να καταφέρει να συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα και σε έρευνες παγκόσμιας εμβέλειας για την προώθηση των θετικών επιστημών.

Σε ερώτηση αν θα ήθελε να μείνει στην Ελλάδα ή να ακολουθήσει σταδιοδρομία στο εξωτερικό, απαντά πως «όλες οι προτάσεις είναι ανοιχτές, υπάρχει βέβαια ο φόβος να αφήσω την Ελλάδα. Έχω το συναίσθημα ότι αξίζει να προσπαθήσω στην Ελλάδα, που έχει πολύ καλά μυαλά, που πρέπει να αφιερωθούν στη χώρα μας». Ωστόσο, αν υπάρχουν καλές προοπτικές στο εξωτερικό, δεν θα τις αφήσει ανεκμετάλλευτες.

Η Μαρία χαράσσει δρόμο για την οικογένειά της, είναι η πρώτη που έχει πάθος με τις επιστήμες, η μητέρα της έχει σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων και πατέρας της είναι οδηγός σε επικαθήμενο.

Είχε στο πλευρό της, στο Γυμνάσιο αλλά και στο Λύκειο, καθηγητές που διέκριναν το ταλέντο της και την παρότρυναν να ασχοληθεί με τους διαγωνισμούς που διοργανώνονται, με τα αποτελέσματα να τους δικαιώνουν!

 

Η μαθήτρια της Γ’ τάξης του Λυκείου Γαζίου Μαρία Χριστοφοράκη τυλιγμένη με την ελληνική σημαία

Η ομάδα και η αρχηγός της

Στη σύνθεση της DIASat είχαν λάβει μέρος από την τότε Α’ Λυκείου του σχολείου η Μαρία Χριστοφοράκη, αρχηγός ομάδας και υπεύθυνη για τον σταθμό εδάφους, την ανάλυση των δεδομένων και τη δημιουργία παρουσιάσεων, η Ειρήνη Χαριτάκη, υπεύθυνη για την επικοινωνία με τους χορηγούς, τη σχεδίαση γραφικών και την ενημέρωση των κοινωνικών δικτύων, η Άρτεμις Αθανασάκη, υπεύθυνη για τη θεωρητική τεκμηρίωση, τον συντονισμό και την προβολή της εργασίας στα ΜΜΕ και ο Μάνος Σκυβαλάκης, υπεύθυνος για τον σχεδιασμό του δορυφόρου και την κατασκευή της κεραίας και του αλεξίπτωτου.

Από την τότε Β’ Λυκείου συμμετείχαν ο Γιώργος Ανδρουλάκης, υπεύθυνος για το σχεδιασμό της δομής και τη συναρμολόγηση του δορυφόρου, τις προσομοιώσεις και τα πειράματα, και ο Θεόφιλος Ζαϊμάκης, υπεύθυνος για το λογισμικό και τον προγραμματισμό των μικροελεγκτών, την έρευνα αγοράς και την προμήθεια των ηλεκτρονικών.

Την επιστημονική καθοδήγηση της ομάδας και την επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος είχε αναλάβει ο καθηγητής Φυσικής κ. Αστρινός Τσουτσουδάκης.