Δύο αδέλφια από την Πόμπια συμμετέχουν σε φοιτητικό project που σκοπό έχει να λύσει τα χέρια των αγροτών με τη χρήση της τεχνολογίας.
Η περίπτωση της Μεσσαράς
Ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολύ την περιοχή της Μεσσαράς τα τελευταία χρόνια, είναι η διαθεσιμότητα νερού στο φράγμα της Φανερωμένης. Διάφορες ιδέες ακούγονται ώστε να λυθεί το πρόβλημα, όπως η χρήση κατά διαστήματα γεωτρήσεων, ενώ αρκετός ντόρος γίνεται με την εκτροπή του ποταμιού Πλατύ. Αυτές εστιάζουν στην προσθήκη επιπλέον νερού για την κάλυψη των αναγκών της καρποφόρας πεδιάδας.
Όμως, το πρόβλημα δεν λύνεται σε μόνιμη βάση, καθώς α) για την αποτελεσματικότητα της λύσης υπάρχει τεράστια εξάρτηση στα επίπεδα βροχοπτώσεων (τα επίπεδα βροχοπτώσεων στην περιοχή μας έχουν μια τάση φθίνουσα τα τελευταία χρόνια) β) ο αγροτικός πληθυσμός επαναπαύεται και αφήνει το νερό να τρέχει αλόγιστα.
Οι ενέργειες που θα μειώσουν την κατανάλωση του κρίνονται απαραίτητες για την επιβίωση του τόπου μας στο μέλλον, πόσο μάλλον για μια περιοχή που φημίζεται πανελληνίως για την τεράστια ποσότητα τροφίμων που παράγει.
Η σημερινή τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει αρκετά, με συστήματα ελέγχου που κάποια από αυτά μειώνουν την κατανάλωση νερού ως και 90%.
Τα αδέρφια Πατσιανωτάκη, έχοντας πατέρα ηλεκτρολόγο που δραστηριοποιείται ενεργά με αυτοματισμούς, μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον που ασχολείται τόσο με την τεχνολογία όσο και την αγροτική ζωή.
Έτσι ο Χαράλαμπος, έχοντας γνώση όσων αναφέρθηκαν προηγουμένως, ίδρυσε (και ήταν ο πρώτος Project Manager) μαζί με συμφοιτητές του, το AgroJason Project.
Κύριο μέλημα είναι η ανάπτυξη ενός θερμοκηπίου όπου θα μειωθεί η κατανάλωση νερού (ανακυκλώνοντας το).
Η Μαρία αφού πέρασε φοιτήτρια, ενσωματώθηκε στην ομάδα και ασχολείται με θέματα διοίκησης και προώθησης της ιδέας, με στόχο να μπει το δικό τους λιθαράκι στην αλλαγή νοοτροπίας του μέσου Έλληνα αγρότη.
Ο Χαράλαμπος και η Μαρία Πατσιανωτάκη μεγάλωσαν στην Πόμπια και είναι απόφοιτοι του ΓΕΛ Πόμπιας.
Ο Χαράλαμπος είναι τελειόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και εργάζεται ως μηχανικός ενσωματωμένων συστημάτων στην Centaur Analytics, μία ελληνική εταιρεία που είναι από τις κορυφαίες στον κόσμο στην παραγωγή συστημάτων ελέγχου σιλό και αποθηκών τροφίμων.
Η Μαρία βρίσκεται στο 3ο έτος φοίτησης στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και οραματίζεται να ασχοληθεί μελλοντικά σε επιχειρήσεις του τομέα.
Το AgroJason Project
Είναι γνωστό πως ο ανθρώπινος παράγοντας επηρεάζει το περιβάλλον και οι πόροι όπως νερό και ηλεκτρική ενέργεια θα παράγονται δυσκολότερα.
Σε κάθε τομέα λοιπόν, έστω και μικρές κινήσεις που θα επιβραδύνουν την οικολογική καταστροφή κρίνονται αναγκαίες. Στο κομμάτι της καλλιέργειας τί μπορούμε να κάνουμε; Φαίνεται πως ο Αυτόματος Έλεγχος στον τομέα είναι πλέον αναγκαίος. Όχι μόνο για να διευκολύνει την ζωή του παραγωγού, αλλά κυρίως για τους λόγους που αναφέραμε.
Το AgroJason Project, δημιούργημα του IEEE Student Branch University of Thessaly – Volos, σχεδιάζει και υλοποιεί ένα πρότυπο υδροπονικού θερμοκηπίου που θα μπορεί να ελέγχει τις βασικές συνθήκες περιβάλλοντος προσαρμοσμένες στις συνθήκες του εκάστοτε φυτού.
Το θερμοκήπιο αυτό, ως κλειστό σύστημα μπορεί να διατηρήσει τις συνθήκες ευκολότερα χωρίς πολλές σπατάλες. Στόχος είναι η διατήρηση των ιδανικών συνθηκών (θερμοκρασία, υγρασία κτλπ) ανάλογα το είδος του φυτού. Ο έλεγχος θα μπορεί να γίνεται και απομακρυσμένα με χρήση κατάλληλων εφαρμογών.
Παράλληλα, στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του αγροτικού τομέα (τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο) οπότε και διοργανώνονται παρουσιάσεις. Είναι δεδομένο ότι η εξοικείωση του αγρότη με την τεχνολογία θα συμβάλλει στο περιβαλλοντικό όφελος.
Ακροατήριο είναι συνήθως ο απλός πολίτης, δεδομένου ότι ο στόχος είναι η διοχέτευση της γενικής γνώσης-ιδέας μεταξύ των μελών της κοινωνίας. Παράλληλα, το project συμμετέχει σε διάφορα γεγονότα, όπως συνέδρια, για τον λόγο που αναφέρθηκε.
Η ομάδα αποτελείται κυρίως από μέλη δύο επιστημών, του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Η/Υ καθώς και της Γεωπονίας Αγροτικού Περιβάλλοντος. Το θερμοκήπιο στήνεται σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από το “Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών και Μελέτης Περιβάλλοντος στο Βελεστίνο”.
Τέλος να σημειωθεί ότι το εγχείρημα γίνεται στο πλαίσιο του εθελοντισμού, χωρίς να υπάρχει χρηματικό όφελος για τα μέλη. Η ιδέα γίνεται με την υποστήριξη χορηγών που πιστεύουν στο όραμα της ομάδας.
Τα μέλη της ομάδας είναι οι Project Manager: Χρήστος Γαλάνης, Τμήμα Ενσωματωμένων Συστημάτων: Αντώνης Χατζημιχαήλ (υπεύθυνος ομάδας), Μαρία Λιάγκα, Χάιδω Πουλιανού, Τμήμα Ενδοεπικοινωνιών: Χαράλαμπος Πατσιανωτάκης, Τμήμα Εφαρμογής και Cloud: Βασίλης Χριστοδούλου (υπεύθυνος ομάδας), Πασχάλης Ζαπάρας, Παναγιώτης Τσούκας, Δήμητρα Παναγιώτου, Γεωργία Τσουκαλά, Τμήμα Γεωπόνων: Βασίλης Σαλέπης (υπεύθυνος ομάδας), Αγησίλαος Δημόπουλος, Θανάσης Παρισάκης, Μανώλης Μπούφτας, Άρης Χαλβαντζής και Τμήμα Marketing: Χρήστος Γαλάνης, Μαρία Πατσιανωτάκη.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Facebook: https://www.facebook.com/AgroJasonProject
Instagram: https://www.instagram.com/agrojason_project/
Website: http://agrojason.eu/