Ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση προχωράει στην αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας
Για ατομική ευθύνη έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας

Επιστροφή στα θρανία και τα αμφιθέατρα μετά από την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου αναμένεται, μέχρι νεωτέρας, για τους μαθητές και τους φοιτητές.

Ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση προχωράει στην αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του κοροναϊού στην Ελλάδα.

Το μέτρο αφορά όλες τις βαθμίδες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης και θα έχει άμεση εφαρμογή.

Θα ισχύσει για τις επόμενες 14 ημέρες και αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολεία, τα ΙΕΚ και τα πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια. Το μέτρο, όπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας, είναι προληπτικό και έχει ως κύριο στόχο να μειωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας, απαγορεύεται η λειτουργία των φροντιστηρίων για 14 ημέρες.

Ατομική ευθύνη

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για εργαζόμενους γονείς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα. Με έμφαση επανέλαβε ότι οι γονείς θα πρέπει να περιορίσουν τα παιδιά τους για να μειωθεί η διασπορά του ιού, έκανε λόγο για ατομική ευθύνη και είπε επί λέξει ότι «είναι η στιγμή που όλοι οι Έλληνες πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα».

Μιλώντας στη Βουλή, τόνισε πως «είναι προφανές ότι έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στη χώρα, μέχρι στιγμής, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε, στο πρώτο στάδιό της την κατάσταση» και επισήμανε ότι υπάρχουν γειτονικές χώρες στις οποίες η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς.

«Είναι μια μεγάλη πρόκληση για τον τρόπο που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν, με τα όποια όπλα έχει η κάθε μια, την κατάσταση. Εμείς ζητάμε και θέλουμε αλληλεγγύη. Συνεργαζόμαστε με τον ΠΟΥ, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Χαίρομαι που αναγνωρίστηκε ότι μια εξαιρετική ομάδα επιστημόνων συμβουλεύει και βάσει των συμβουλών τους προχωράμε και φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Υπάρχει όμως ακόμα δρόμος» είπε ο υπουργός και ζήτησε από όλους «ατομική ευθύνη, υπευθυνότητα και σοβαρότητα, για το χρονικό διάστημα που έρχεται και στο οποίο πρέπει όλοι να πειθαρχήσουμε στις οδηγίες των ειδικών».

«Πρέπει να ακούμε τις οδηγίες των ειδικών, των γιατρών. Ζητώ να προσέξουμε την προσωπική μας υγιεινή, για τις ευπαθείς ομάδες που είναι η κύρια έννοια μας. Πλήττονται αυτές κατά κύριο λόγο από τον ιό, είτε είναι ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας, είτε ομάδες συμπολιτών ανοσοκατεσταλμένοι, που έχουν κάνει μεταμοσχεύσεις, που είναι σε προχωρημένο στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας, αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Να προσέξουν αυτοί οι άνθρωποι, να μείνουν σπίτι τους, να φροντίσουν να μην είναι κοντά σε άλλους ανθρώπους που έχουν συμπτώματα γρίπης, να επικοινωνούν με τον γιατρό τους, να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ.

Να προσέχουμε και να καταλάβουμε ότι η δημόσια υγεία και άρα και η υγεία του διπλανού μας δεν είναι παιχνίδι. Θα ήθελα να παρακαλέσω θερμά να πειθαρχήσουμε όλοι σε αυτό. Και να δείξουμε ότι είμαστε μια χώρα, ένα κράτος περήφανο, αλληλέγγυο, ελεύθερο προφανώς, που μπορεί να πειθαρχεί σε βασικές οδηγίες υγείας, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε για τις ευπαθείς ομάδες τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια» είπε ο υπουργός Υγείας.

Αναφέρθηκε επίσης στην τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και «δίνει τη δυνατότητα να στηριχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τις ΜΕΘ, με ιατροφαρμακευτικό υλικό, με την πρόσληψη νοσηλευτών». Είπε δε ό,τι στο άμεσο χρονικό διάστημα θα κατατεθεί τροπολογία για τις προσλήψεις του προσωπικού που θα χρειαστεί, επισημαίνοντας ότι υπάρχει δέσμευση από την προεδρία της κυβέρνησης για την οικονομική κάλυψη των αναγκών που δημιουργεί η κρίση.

Ο υπουργός, αναφερόμενος στον ΕΟΔΥ, είπε πως ένας Οργανισμός, που είναι βραχιόνας της δημόσιας υγείας, έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, έχει αντιδράσει θετικά και λειτουργεί σε συνθήκες απόλυτης πίεσης με χιλιάδες τηλεφωνήματα καθημερινά από πολίτες και φορείς.

 

Εξετάζουν άδειες για τους γονείς

Το ενδεχόμενο χορήγησης άδειας μετ’ αποδοχών «ειδικού σκοπού» εξετάζει το Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι γονείς μαθητών λόγω της υποχρεωτικής διακοπής λειτουργίας των σχολείων για 14 ημέρες, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Η πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει τα εξής: τη χορήγηση άδειας 15 ημερών για τη μητέρα και 15 ημερών για τον πατέρα, για τη χορήγηση της άδειας θα υπάρχει ηλικιακό όριο του μαθητή, προκειμένου να δοθούν άδειες για γονείς μαθητών έως και του γυμνασίου, το κόστος για τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού θα επιμεριστεί μεταξύ εργαζόμενου, με τη χρέωση κανονικής άδειας, εργοδότη με καταβολή των αποδοχών για ένα μέρος της άδειας, και κράτους με επιδότηση ενός χρονικού τμήματος της άδειας.

Η σχετική πρόταση συζητείται με το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς έχει δημοσιονομικό κόστος.