Η Κρήτη πιο κοντά στα σχολεία της Ευρώπης

Σε μία πιο ρομαντική εποχή, όχι και τόσο μακρινή, οι γλωσσικές ανταλλαγές γίνονταν μέσω της φιλοξενίας. Σήμερα, οι νέες τεχνολογίες ήρθαν να εκμηδενίσουν τις αποστάσεις, να καταργήσουν στην πράξη τα σύνορα και να δώσουν νέες ευκαιρίες συνεργασίας στους νέους.

Τα τελευταία δώδεκα χρόνια, τα σχολεία της Ευρώπης έρχονται πιο κοντά μέσω της δράσης eTwinning, της ηλεκτρονικής αδελφοποίησης σχολείων που σήμερα αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο δίκτυο εκπαιδευτικών στην ιστορία. Περισσότεροι από 500.000 εκπαιδευτικοί σε 190.000 σχολεία έχουν εγγραφτεί σε αυτό.

Τις επόμενες ημέρες, διοργανώνονται ενημερωτικές ημερίδες για το πρόγραμμα στην Ανατολική Κρήτη.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου στη 1.30 το μεσημέρι θα γίνει εκδήλωση για τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας στο Ηράκλειο στην αίθουσα «Καστελάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου στις 2 το μεσημέρι στο 4ο Δημοτικό Σχολείου Αγίου Νικολάου, στο Αμμούδι, θα γίνει εκδήλωση για τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας του Αγίου Νικολάου.

Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα διοργανώνεται ενημερωτική εκδήλωση για τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας στο Ηράκλειο, στο 5ο Λύκειο Ηρακλείου.

«Νέοι τύποι αλληλεπίδρασης»

Ο προωθητής του προγράμματος eTwinning στην Περιφέρεια Κρήτης τα έτη 2006-2010 και μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του Υπουργείου Παιδείας για το έργο eTwinning για τα έτη 2017-2018, κ. Σταμάτης Παπαδάκης, εκπαιδευτικός πληροφορικής, διευθυντής 5ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου, αναφέρει στην «Π» πως στις ημερίδες θα παρουσιαστούν εργαλεία για όσους εκπαιδευτικούς ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα και θα δοθούν συμβουλές για το πώς θα μπορούν να βρίσκουν εταίρους.

Εξηγεί πως η αρχή για να έρθουν σε επαφή τα σχολεία της Ευρώπης έγινε τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 με το πρόγραμμα Comenius και το Erasmus+.

Το eTwinning ολοκλήρωσε αυτή την εικόνα και βοήθησε στην εδραίωση της ευρωπαϊκής συνεργασίας ως ένα μόνιμο χαρακτηριστικό της σχολικής ζωής.

Αντί να παρέχει χρηματοδότηση σε σπουδαία επιλεγμένα έργα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ώστε να συναντηθούν οι εκπαιδευτικοί ολόκληρης της Ευρώπης, να συμφωνήσουν για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους και να ξεκινήσουν τα δικά τους έργα όποτε και όπως επιθυμούν, με ελαχιστοποιημένη διοίκηση. Η Ευρωπαϊκή πλατφόρμα του eTwinning (www.etwinning.net) είναι ένα σημείο συνάντησης για όλους τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται για την ευρωπαϊκή συνεργασία.

«Το eTwinning έχει θέσει σε κίνηση μία ασταμάτητη ορμή, με επιδίωξη την περισσότερη και καλύτερη συνεργασία. Φέρνει κοντά εκπαιδευτικούς και μαθητές ολόκληρης της Ευρώπης, με περισσότερους τρόπους από ποτέ: όλο και περισσότερα σχολεία λαμβάνουν μέρος, όλο και περισσότερα ενδιαφέροντα έργα αναπτύσσονται, και νέοι τύποι αλληλεπίδρασης προκύπτουν μεταξύ εκπαιδευτικών», τονίζει. Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στις πέντε πρώτες θέσεις σε συμμετοχές, χωρίς να ληφθεί υπόψιν η πληθυσμιακή αναλογία, με περισσότερες από 700 σχολικές μονάδες (σε σύνολο περίπου 10.000 απ’ όλη την Ευρώπη) να παίρνουν μέρος στη δράση με τουλάχιστον μια συνεργασία κι αρκετές να συμμετέχουν με δυο ή και τρεις ομάδες.

Προπορεύονται της Ελλάδας χώρες είτε μεγαλύτερες πληθυσμιακά είτε με αναπτυγμένα εκπαιδευτικά συστήματα, όπως η Γαλλία, η Πολωνία και η Γερμανία.