ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Τα δεδομένα στην ανώτατη εκπαίδευση διαρκώς αλλάζουν και τα ΤΕΙ διεκδικούν το χώρο που τους ανήκει στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται.

Κρίσιμη θεωρείται η σύνοδος των πρυτάνεων των ΤΕΙ της χώρας και η παρουσία σε αυτή του υπουργού Παιδείας, κ. Κώστα Γαβρόγλου, την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Απριλίου, στη Λαμία.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα τεθούν ο ενιαίος χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας και η εξέλιξη των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης, κ. Νίκος Κατσαράκης, αναφέρει στην «Π» πως είναι σε εξέλιξη αλλαγές σε πολλές περιοχές της χώρας, Ιδρύματα συγχωνεύονται και δημιουργούνται νέα. Υπάρχει το παράδειγμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, παράλληλα γίνεται ανάλογη συζήτηση στην Ήπειρο για ένταξη του ΤΕΙ Ηπείρου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, είναι προχωρημένη η συζήτηση για τη συγχώνευση  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και, αντίστοιχα, του Πανεπιστημίου Πατρών με το  ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

«Την ερχόμενη σύνοδο θα την απασχολήσει η εξέλιξη των ΤΕΙ με ακαδημαϊκή ολοκλήρωση, το πώς προχωράνε οι διαδικασίες συνενώσεων με Πανεπιστήμια  καθώς και εξειδικευμένα ζητήματα, όπως είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων μας και η ένταξη των καθηγητών στον πανεπιστημιακό τομέα», αναφέρει ο κ. Κατσαράκης.

Ομόσπονδο Πανεπιστήμιο στην Κρήτη

ο νέος πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης, καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, κ. Νίκος Κατσαράκης
Οι πρυτάνεις των τριών Ιδρυμάτων της Κρήτης, του Πανεπιστημίου, κ. Οδυσσέας Ζώρας, του Πολυτεχνείου, κ. Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, και του ΤΕΙ, κ. Νίκος Κατσαράκης, έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις προκειμένου να βρουν κώδικες επικοινωνίας ενόψει μίας ενδεχόμενης συγχώνευσης.

Όπως είναι γνωστό, ο κ. Ζώρας έχει καταθέσει δημόσια μία πρόταση που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ομόσπονδου Ιδρύματος στην Κρήτη, ενός ιδρύματος- ομπρέλα που θα αφορά και τα τρία Ιδρύματα.

«Για μας σημείο- κλειδί είναι το ΤΕΙ Κρήτης, που είναι το καλύτερο ΤΕΙ της χώρας, όσο αφορά τους αριθμητικούς δείκτες, τη χρηματοδότηση, την παρουσία των αποφοίτων του, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παραμείνει το τελευταίο ΤΕΙ της χώρας», αναφέρει ο κ. Κατσαράκης.

Όπως λέει, αν επαληθευτεί η στρατηγική, η οποία οδηγεί στην κατάργηση των ΤΕΙ την επόμενη τριετία μέσα από συγχωνεύσεις Ιδρυμάτων και δημιουργία νέων Πανεπιστημίων, όπως τα  ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά δημιούργησαν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θα έχουμε μεγάλα Πανεπιστήμια που θα συμπιέσουν πολύ τα περιφερειακά Ιδρύματα, όσο αφορά τους εισακτέους, τις βάσεις.

«Θα κινδυνεύουμε να είμαστε ένα ίδρυμα που θα έχει μόνο παιδιά από την Κρήτη», σημειώνει ο κ. Κατσαράκης και προσθέτει πως «σίγουρα θεωρούμε ότι πρέπει κι εμείς μέσα από μια πορεία αξιολόγησης να μετεξελιχθούμε σε Πανεπιστήμιο, δεν ξέρω αν θα έχουμε την ονομασία Τεχνολογικά, θα διατηρήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας, εμείς θεραπεύουμε κυρίως εφαρμοσμένες επιστήμες και τεχνολογικά αντικείμενα».

Φυσικά, κομβικό θέμα είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων και η ένταξη καθηγητών στον πανεπιστημιακό τομέα, που ούτως ή άλλως από το 2001 έχουν περάσει από τα εκλεκτορικά σώματα αντίστοιχα των Πανεπιστημίων.