Κορυφαία διάκριση για ένα πολυπολιτισμικό σχολείο

Παιδιά από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες έστειλαν το δικό τους μήνυμα για την ανάγκη αρμονικής συμβίωσης των λαών

Μία ομάδα από εννέα μαθητές, επτά παιδιά από το Ηράκλειο, ένα με μητέρα από τη Μολδαβία και ένα με πατέρα από την Αλβανία, ένα σχολείο με 200 μαθητές, περίπου 70 από άλλες χώρες.

Το 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, το γνωστό “Τάλως”, αποτελεί μία μικρογραφία της περιοχής όπου εδρεύει. Είναι ένα σχολείο που καθημερινά δίνει μάχη για να ξεφύγει από τη φήμη που το «κυνηγά» και σήμερα φιγουράρει στην κορυφή της Ευρώπης.

Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει, το γεγονός ότι οι μαθητές του κατάγονται από διαφορετικές χώρες, αποτέλεσε ίσως και την κινητήρια δύναμη για να διακριθεί για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών σε πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σύγχρονων Γλωσσών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αγαπώ μια γλώσσα γιατί…

Η Ελλάδα έχει όμορφες παραλίες, τα αλβανικά είναι η μητρική μου γλώσσα, από τη Μολδαβία είναι η μητέρα μου, μου αρέσουν οι γερμανικές ταινίες, η γαλλική μουσική, τα αγγλικά video στο youtube, η ιταλική λογοτεχνία… Συνολικά εννέα παιδιά ξαπλωμένα στο πάτωμα πάνω σε έναν χάρτη δημιουργούν έναν κύκλο και εξηγούν γιατί τους αρέσουν κάποιες γλώσσες.

Αυλή 11ου Γυμνασίου Ηρακλείου
Από τα 200 παιδιά του 11ου Γυμνασίου Ηρακλείου το 1/3 είναι από χώρες εκτός Ελλάδας

Το 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου αποδέχτηκε την πρόσκληση συμμετοχής σχολείων στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, με τη δημιουργία video (10-20’’) με θέμα «Αγαπώ (μια γλώσσα ..) γιατί …..», μέσα από τον σύνδεσμο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σύγχρονων Γλωσσών (ECML/CELV) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το video clip, που δημιουργήθηκε με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών (26 Σεπτεμβρίου), επιλέχθηκε  ανάμεσα σε 2.800 videos ως πρωτοπόρο και καινοτόμο για να ανεβεί στην πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τις Σύγχρονες Γλώσσες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η ομάδα αποτελούνταν από τους εκπαιδευτικούς Κοκοτσάκη Αντωνία, (ΠΕ05), Κυδωνιέως Κυριακή (ΠΕ06) και Γιασσάκη Ευαγγελία (ΠΕ07) και τους μαθητές Αλούμπη Ειρήνη, Καραγιαννάκη Γιώργο, Κίτα Αβραάμ, Μιχαήλοβα Ράντκα-Σοφία, Παπαδοσπυριδάκη Γιώργο,  Σχοιναράκη Γεωργία, Τερζάκη Γεωργία, Τίνγκο Λαέρτη, Ψαρουδάκη Εμμανουήλ.

Μπορεί κανείς να δει το video στο http://11gym-irakl.ira.sch.gr/news/index.php?lang=el.

Ένα σχολείο – πολλοί πολιτισμοί

Η διευθύντρια του σχολείου, καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας, κ. Αντωνία Κοκοτσάκη, αναφέρει στην «Π» πως για τις ανάγκες του video συμμετείχαν παιδιά από όλες τις τάξεις του 11ου Γυμνασίου.

11ο Γυμνασιο: Κορυφαία διάκριση για ένα πολυπολιτισμικό σχολείο
Από αριστερά προς τα δεξιά οι εκπαιδευτικοί: κ.κ. Κυδωνιέως Κυριακή, Κοκοτσάκη Αντωνία και Γιασσάκη Ευαγγελία

Πέρα από το μικρής διάρκειας υλικό που προοριζόταν αποκλειστικά για το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει δημιουργηθεί για το αρχείο του σχολείου και ένα 10 με 15 λεπτών, στο οποίο περιλαμβάνονται περισσότερες γλώσσες και εθνικότητες. Η κ. Κοκοτσάκη εξηγεί πως στο Συμβούλιο της Ευρώπης εντάσσονται χώρες στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της Ευρώπης, όπως η Αρμενία, η Γεωργία, η Μολδαβία και η Ρωσία. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών γιορτάζεται στις 26 Σεπτεμβρίου και η προθεσμία για να καταθέσουν το υλικό έληγε στις 30 του μήνα. Τα παιδιά συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στη  όλη διαδικασία.

Η διευθύντρια του σχολείου αναφέρει πως από τους 200 μαθητές, περίπου το 1/3 είναι από χώρες εκτός της Ελλάδας. Το μαθητικό δυναμικό του σχολείου είναι κυρίως από τις περιοχές Καμίνια, Αγία Βαρβάρα και Αγία Τριάδα.

«Τα παιδιά συμβιώνουν πάντα αρμονικά, δίνουμε βαρύτητα στα προγράμματα που υλοποιούνται στο σχολείο. Είναι ένα σχολείο που έχει να παλέψει με τη φήμη του. Όμως, ποτέ δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα, πάντα γίνονται εξαιρετικά πράγματα εδώ», τονίζει η κ. Κοκοτσάκη.

Είχαν ένα αβαντάζ για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, αφού ούτως ή άλλως, στο σχολείο ακούγονται πολλές γλώσσες, όπως η μολδαβική, η ρωσική, η βουλγαρική, η αλβανική.

«Έχουμε ένα εύρος ξένων γλωσσών,  έχουμε παιδιά από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες» τονίζει.

Το videο περιλαμβάνεται σε μία μικρή επιλογή που έγινε ανάμεσα σε 2.800 video που αναμένεται να ανέβουν στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου μετά τις 20 Νοεμβρίου.