Πολυτεχνείο Κρήτης

Στην Κίνα είναι στραμμένα τα βλέμματα επιστημόνων και επιχειρηματιών.

Στο επιχειρηματικό συνέδριο που ολοκληρώνεται σήμερα στο Σιάν συμμετέχει το Πολυτεχνείο Κρήτης με τον επίκουρο καθηγητή Γιώργο Ατσαλάκη, που εκπροσωπεί την ελληνική επιτροπή του Διεθνούς Επιμελητηρίου για τον δρόμο του μεταξιού (Silk Road Chamber of International Commerce (SRCIC)). Επίσης για πρώτη φορά συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του SRCIC.

Η Ελλάδα μαζί με 81 άλλες χώρες και οργανισμούς συμμετέχει στη συνάντηση για τη δημιουργία υποδομών διανομής εμπορευμάτων και υπηρεσιών μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Υπολογίζεται ότι την επόμενη δεκαετία θα επενδυθεί συνολικά από όλες τις χώρες του δρόμου του μεταξιού το ποσό των 8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε έργα υποδομών στις χώρες του μεταξιού.

Το σχέδιο αυτό γίνεται εφικτό μέσω της πρωτοβουλίας One Belt One Road η οποία ξεκίνησε από την Κίνα και διαδίδεται σε όλες τις χώρες που επηρεάζει ο δρόμος του μεταξιού.

Ο κ. Ατσαλάκης αναφέρει πως «το Πολυτεχνείο Κρήτης έχοντας προβλέψει τα μελλοντικά οφέλη της χώρας μας έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των ευκαιριών για εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών μέσω του δρόμου του μεταξιού προς της χώρες της Ανατολής. Επίσης η προσέλκυση τουριστών από τις χώρες της Ανατολής εξασφαλίζουν ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος σε νέες αγορές. Ενδεικτικό είναι ότι από τα 135 εκ. Κινέζους τουρίστες που ταξίδεψαν το 2016μόνο το 1,11% (150.000) ήρθαν στην Ελλάδα.

Ενδιαφέρον για τη χώρα μας είναι ο θαλάσσιος δρόμος του μεταξιού που καταλήγει στον Πειραιά αλλά και ο e-Silk Road, μια ψηφιακή on line πλατφόρμα για εξ αποστάσεως αγοραπωλησίες προϊόντων και υπηρεσιών, στην οποία οι προμηθευτές θα επικοινωνούν κατευθείαν με τους καταναλωτές και αντίστροφα.

Είναι ένα από τα μεγαλύτερο παγκόσμια σχέδια που θα επηρεάσουν το παγκόσμιο εμπόριο για αρκετούς από τους επόμενους αιώνες» συμπλήρωσε ο κ. Ατσαλάκης.