Ο διευθυντής του ΕΕΕΕΚ Ηρακλείου, κ. Κώστας Πλουμής

Η ημέρα του αγιασμού είναι στιγμή χαράς για μία οικογένεια. Ίσως, όμως, όχι για όλες. Οι γονείς ΑμΕΑ στο Ηράκλειο κάθε χρόνο έρχονται αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που σε μία ιδανική κοινωνία δε θα έπρεπε να βρίσκουν μπροστά τους. Καλούνται να στείλουν τα παιδιά τους σε σχολεία χωρίς τις κατάλληλες υποδομές παραδείγματος χάριν παιδιά σε αναπηρικά αμαξίδια κάνουν μάθημα σε κτίρια χωρίς ράμπες!

Πρόκειται για μία τραγική εικόνα, που ο δήμος Ηρακλείου προσπαθεί να λύσει, όμως χρειάζεται να γίνουν πολλά βήματα ακόμα μέχρι τη στιγμή που θα πούμε ότι όλα τα ειδικά σχολεία του Ηρακλείου προσφέρουν ένα ασφαλές περιβάλλον στους μαθητές τους.

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου, κ. Γιώργος Βλαχάκης, αναφέρει στην «Π» ότι υπάρχει μία συνεννόηση και συνεργασία με την πολεοδομία για τροποποίηση του σχεδίου πόλης προκειμένου να βρεθεί ένα οικόπεδο σε περιοχή όπου μπορεί να αγοράσει ο δήμος, με πρώτη προτεραιότητα να ανεγερθεί ένα κτίριο για να στεγάσει ειδικό σχολείο.

Σημειώνεται ότι πέρσι παραδόθηκε το κτίριο για το 3ο Ειδικό Δημοτικό και το 1ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου.
Ο κ. Βλαχάκης αναφέρει πως αυτό το διάστημα πιστώθηκε η τρίτη δόση της κρατικής επιχορήγησης για τις ανάγκες των σχολείων, ύψους 400.000 ευρώ. Σήμερα θα γίνει συνεδρίαση, προκειμένου να κατανεμηθούν τα χρήματα στις σχολικές επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Εικόνες ντροπής

Με το πρώτο κουδούνι, φάνηκαν τα προβλήματα στο ΕΕΕΕΚ Ηρακλείου που για περισσότερα από δέκα χρόνια στεγάζεται σε ένα ακατάλληλο κτίριο.

Μαθητές ΑμΕΑ χρησιμοποιούν αυτή την τουαλέτα
Μαθητές ΑμΕΑ χρησιμοποιούν αυτή την τουαλέτα

Ο διευθυντής του σχολείου, κ. Κώστας Πλουμής, αναφέρει στην «Π» πως παρά τις επαφές που είχε την προηγούμενη σχολική χρονιά με τους αρμόδιους φορείς, το μοναδικό πρόβλημα που λύθηκε, και όχι κατά 100%, είναι αυτό της περίφραξης του κτιρίου.
Τονίζει πως το σχολείο στεγάζεται σε λυόμενες αίθουσες, που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το χρονικό όριο ζωής που έχει θέσει ο κατασκευαστής. Εξάλλου, το ΕΕΕΕΚ δεν είναι το πρώτο σχολείο που στεγάζεται εκεί, όπου βρίσκεται από το 2002.

Ο κ. Πλουμής αναφέρει πως τα όμβρια ύδατα της περιοχής κατέληγαν στο σχολείο, νέα περίφραξη τοποθετήθηκε, αλλά όχι από όλες τις πλευρές.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές ελπίζουν να μη… βρέξει, γιατί τα παράθυρα βάζουν νερά, ενώ οι τοίχοι του κτιρίου χρειάζονται επειγόντως βάψιμο.

«Η τουαλέτα σε καμία περίπτωση δεν είναι κατάλληλη για ΑμεΑ, είναι σε άθλια κατάσταση», τονίζει και προσθέτει πως το κτίριο έμεινε χωρίς νερό στην αρχή της σχολικής χρονιάς! «Δεν έχουμε καθόλου ράμπες κατάλληλες για τους μαθητές», τονίζει.

Εκπαιδευτικοί σε ειδικά σχολεία : Ο κ. Βλαχάκης - Ο κ. Γιαμαλάκης - Η κ. Καλογιαννάκη

Όσομ αφορά το προσωπικό, αναφέρει πως ο αγιασμός έγινε κανονικά τη Δευτέρα από μέρα σε μέρα αναμένεται η τοποθέτηση του ειδικού βοηθητικού προσωπικού, προκειμένου να λειτουργήσει πλήρως το σχολείο.
Σημειώνεται πως ο κ. Βλαχάκης αναφέρει στην «Π» ότι ο Δήμος ενημερώθηκε μόλις χθες για το πρόβλημα υδροδότησης του σχολείου και την ίδια στιγμή κινητοποιήθηκαν οι υπηρεσίες για να το αποκαταστήσουν.

Ως το τέλος της βδομάδας όλοι οι μαθητές στις τάξεις

Η διευθύντρια του 1ου Ειδικού Σχολείου Ηρακλείου, κ. Ειρήνη Καλογιαννάκη, αναφέρει πως σήμερα αναμένεται να στελεχωθεί το σχολείο με το ειδικό βοηθητικό προσωπικό. Για τις υποδομές του σχολείου, εξηγεί πως από την περσινή χρονιά στεγάζεται στο κτίριο της παλιάς Ακαδημίας, το οποίο είναι κατάλληλο για να φιλοξενεί ειδικό σχολείο.

Σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο βρίσκεται, πλέον, το 3ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου. Ο διευθυντής του σχολείου, κ. Δημήτρης Γιαμαλάκης, αναφέρει πως οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς έχουν καλυφθεί κατά 100% ενώ το αργότερο ως την ερχόμενη Παρασκευή θα έρθουν και οι ειδικότητες. «Είμαστε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά», αναφέρει. Κάποιοι μαθητές δεν έχουν ακόμα πάει στο σχολείο, μέχρι να στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό τις αμέσως επόμενες ημέρες.