Μια… μουσική κατάληψη και διαφορετική από τις υπόλοιπες, πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Ηράκλειο. Ο λόγος για την κατάληψη του Μουσικού Σχολείου, που φιλοξενείται σε χώρους της πρώην Αμερικανικής Βάσης στις Γούρνες, η οποία και υλοποιείται μετά από προσπάθειες και διεκδικήσεις των μαθητών, τουλάχιστον ενός έτους, που στο σύνολο τους έχουν πέσει στο κενό.
Ο χρόνος δεν είναι τυχαίος, αφού τις τελευταίες ημέρες, οι μαθητές αναγκάζονται να πηγαίνουν στο σχολείο με τις… σόμπες τους σε μια προσπάθεια να ζεσταθούν. Αλλά αυτό δεν είναι το κυρίαρχο πρόβλημα τους, αν και είναι καίριο όσο έρχεται ένας χειμώνας που προβλέπεται βαρύς. Οι ελλείψεις σε καθηγητές παραμένουν, ενώ πολλοί μαθητές αναγκάζονται να μάθουν άλλο μουσικό όργανο από αυτό που έχουν επιλέξει, επειδή ακριβώς δεν υπάρχει κάποιος για να τους διδάξει το μουσικό όργανο της επιλογής τους.
Σε πολλές περιπτώσεις η παράλληλη ιδιωτική εκπαίδευση θεωρείται μονόδρομος, ενώ η Πολιτεία δεν φαίνεται διατεθειμένη να στηρίξει το όλο εγχείρημα για παροχή σωστής μουσικής παιδείας στο Ηράκλειο και την Ελλάδα γενικότερα.
Η κατάληψη έχει προαναγγελθεί σε καθηγητές και μαθητές προκειμένου να είναι ενημερωμένοι, ενώ το 15μελες του σχολείου έχει ενημερώσει αναλυτικά τη Διεύθυνση για τις επόμενες κινήσεις του. Οι κινητοποιήσεις του σχολείου περιλαμβάνουν εκτός από την διήμερη προγραμματισμένη κατάληψη και πορεία διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο, κατάθεση ψηφισμάτων τόσο προς τον περιφερειάρχη Κρήτης όσο και προς τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου.
Όπως εξηγεί μιλώντας στην «Π» ο πρόεδρος από το μαθητικό συμβούλιο του Σχολείου Γιάννης Δαμιανάκης, η επιλογή για την κατάληψη ήταν η τελευταία επιλογή που είχαν οι μαθητές, αφού διαπίστωσαν πως οι διεκδικήσεις τους στο σύνολο τους έχουν πέσει στο κενό.
«Πριν να φθάσουμε στην κατάληψη έχουμε προσπαθήσει πάρα πολύ» αναφέρει ο Γιάννης Δαμιανάκης για να προσθέσει:
«Έχουμε επιδιώξει κι έχουμε κάνει συναντήσεις με τον δήμαρχο Χερσονήσου κ. Σέγκο, έχουμε μιλήσει με τον δήμαρχο Ηρακλείου κ. Λαμπρινό αναφορικά με το στεγαστικό και τη μετεγκατάσταση του σχολείου μας, έχουμε παρουσιάσει τις διεκδικήσεις μας στους καθηγητές μας και στη διεύθυνση του σχολείου. Αυτό που διαπιστώσαμε από πέρυσι, είναι ότι χωρίς κατάληψη δεν ακούγεται η φωνή μας δυστυχώς.
Πέρυσι επίσης είδαμε πως για μικρής σημασίας προβλήματα που θα έπρεπε να λύνονται χωρίς καμία κινητοποίηση έπρεπε να φθάσουμε και πάλι σε κατάληψη για να επιλυθούν. Η κατάληψη λοιπόν είναι ο μόνος δρόμος και την κάνουμε οργανωμένα, αφού πρώτα έχουμε ενημερώσει τη διεύθυνση και τους καθηγητές».
Αναφέρεται ότι, τα αιτήματα των μαθητριών και μαθητών δεν είναι καθόλου παράλογα, αντίθετα αποτελούν ζητήματα για τα οποία δεν θα έπρεπε να μπαίνει καν ζήτημα κατάληψης στο τέλος Νοεμβρίου, αφού όφειλαν να έχουν επιλυθεί πριν από καιρό.
Μεταξύ άλλων οι μαθητές κωδικοποιούν τα αιτήματα τους ως εξής:
Ελλείψεις σε καθηγητές.
Έλλειψη αίθουσας σίτισης και πολλαπλών χρήσεων.
Συγγραφή σχολικών εγχειριδίων και δωρεάν παραχώρηση από το κράτος.
Μοριοδότηση και ποσόστωση στις πανελλαδικές εξετάσεις για τα παιδιά που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν Μουσικές Σπουδές.
Πιστοποίηση των θεωρητικών σπουδών σε κάθε απόφοιτο μουσικού σχολείου (θεωρία, αρμονία).
Πιστοποίηση των μαθημάτων μουσικών οργάνων.
Δημιουργία πεδίου προσανατολισμού για μουσικά σχολεία.