Υπήρξαν καθηγητές που διαφώνησαν με την αποδοχή της πρότασης του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” να κάνει δωρεά στο Καλλιτεχνικό Σχολείο, ωστόσο ο διάλογος συνεχίζεται και δεν έχει ακόμη ληφθεί καμία απόφαση. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διδασκόντων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου με αφορμή ρεπορτάζ της “Π”, σύμφωνα με το οποίο “μερίδα καθηγητών του σχολείου διαφώνησε με τη δωρεά”.
Ο σύλλογος σημειώνει: “Σε απάντηση στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πατρίς» με τίτλο «Τους έκανε δωρεά κι έκαναν τους… δύσκολους!» στο φύλλο της 27ης Οκτωβρίου 2017, ο Σύλλογος Διδασκόντων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου απαντά, διευκρινίζοντας τα εξής.
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όντως κατέθεσε προφορικά πρόταση χορηγίας προς το σχολείο μας. Όπως θα γινόταν σε κάθε σχολείο, ο σύλλογος διδασκόντων συζήτησε το θέμα κι ανάμεσα στις πολλές απόψεις που ακούστηκαν, βρέθηκαν κι αυτές που εκφράζουν διαφωνία με την αποδοχή της πρότασης κι αυτές που εκφράζουν συμφωνία”.
Η επιστολή συνεχίζει:
“Ωστόσο, θα θέλαμε να διασαφηνίσουμε ότι προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία προσωρινή ή οριστική απόφαση του συλλόγου που να αποδέχεται ή να απορρίπτει την πρόταση του ιδρύματος. Και αυτό είναι η μοναδική αλήθεια, όπως καταγράφεται και στα πρακτικά της συνεδρίασης του συλλόγου για το ζήτημα αυτό.
Η γνωστοποίηση για την απόφαση, όταν αυτή ληφθεί, θα προέλθει από το ίδιο το σχολείο, το οποίο είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη δημοσιοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνονται στους χώρους και τις διαδικασίες του” και καταλήγει: “Ως τότε, υπερασπιζόμαστε πλήρως όλες τις απόψεις που εκφέρονται μεταξύ των μελών του συλλόγου μας ως ισότιμες και σεβαστές, σε μια διαδικασία ανοιχτού κι ώριμου διαλόγου, που μοναδικό σκοπό έχει την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών προδιαγραφών για το σχολείο και τους μαθητές μας”.
Oι διαφωνούντες καταγγέλλουν…
Τόσο τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ καταγγέλλει η “Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Ν. Ηρακλείου” που με αφορμή τις δηλώσεις στην “Π” σημειώνουν μεταξύ άλλων:
“Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» κατέθεσε πρόταση προσφοράς κάποιου εργαστηριακού εξοπλισμού στο σύλλογο του Καλλιτεχνικού Σχολείου, πρόταση που έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία, με τον όρο να γίνει πρώτα συζήτηση με κάποιο εκπρόσωπο του ιδρύματος.
Υπήρχε όμως και η θέση της ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ που ΑΝΤΙΤΑΧΘΗΚΕ στην εν λόγω προσφορά, τονίζοντας ότι η δωρεά εντάσσεται στο πλαίσιο της ΣΥΝΔΕΣΗΣ του ΣΧΟΛΕΙΟΥ με τους νόμους της ΑΓΟΡΑΣ και γενικώς της ιδιωτικό-οικονομικής λειτουργίας την οποία καταδικάζουν διαχρονικά οι θέσεις και της ΟΛΜΕ.
Και ενώ τηρήθηκαν οι κανόνες της δημοκρατικής έκφρασης και καταγραφής των θέσεων των συναδέλφων στη συνεδρία του συλλόγου του καλλιτεχνικού σχολείου, σε ένα άρθρο της εφημερίδας «Πατρίς» (27/10) που φέρει τον τίτλο «τους έκαναν δωρεά… και κάνουν τους δύσκολους», τόσο ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ της Β/θμιας Εκπαίδευσης, όσο και ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Ε.Λ.Μ.Ε, με τις προκλητικές δηλώσεις τους ΕΝΑΝΤΙΑ στη ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ κάθε ΟΡΙΟ διοικητικής, συλλογικής και δημοκρατικής δεοντολογίας και ευθύνης, προσβάλλοντας βάναυσα θεμελιώδεις δημοκρατικές κατακτήσεις του συλλόγου και καθιερώνοντας ένα ιδιότυπο καθεστώς ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗΣ κάθε φωνής αντίστασης στη βάρβαρη κυβερνητική πολιτική, σε συνθήκες θέσπισης του ΑΝΤΙΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ που θα ποινικοποιήσει τη λαϊκή πάλη”.
Τι είχαν δηλώσει στην “Π”
Για το θέμα ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Νίκος Γιγουρτάκης, είχε δηλώσει στην “Π”:
“Αυτό που γνωρίζω είναι ότι κάποιοι καθηγητές από το σύλλογο των εκπαιδευτικών είχαν τις επιφυλάξεις τους όσον αφορά αυτή τη δωρεά.
Στο ίδρυμα, γνωστοποιήθηκαν αυτές οι επιφυλάξεις και η δυσπιστία που δημιουργήθηκε, και έτσι δεν επισκέφθηκε εκπρόσωπός του το Καλλιτεχνικό όπως είχε προγραμματιστεί”.
Ο κ. Γιγουρτάκης σχολίασε ότι το ζήτημα της δωρεάς δεν έπρεπε πιθανόν να αντιμετωπιστεί με αυτό τον τρόπο και υπενθύμισε ότι το ίδρυμα “Νιάρχου” έκανε δωρεά εξοπλισμού 50.000 ευρώ στο Εργαστηριακό Κέντρο.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ζαχαρίας Ρηγάκης σημείωσε:
“Αυτή τη στιγμή το Καλλιτεχνικό Σχολείο, με τα 350-450 παιδιά, έχει μεγάλες, τεράστιες ελλείψεις.
Ένα ίδρυμα πρότεινε να κάνει μια δωρεά. Ωστόσο, κάποιοι συνάδελφοι είναι της άποψης ότι “κανένα ιδιωτικό ίδρυμα δεν πρέπει να μπαίνει σ’ ένα δημόσιο σχολείο διότι είναι υποχρέωση του κράτους να καλύπτει τις ανάγκες του”.
Ο κ. Ρηγάκης είπε ότι εν μέσω αυτής της κρίσης που διανύουμε, τέτοια ζητήματα θα πρέπει να τα αντιμετωπίζει πιο σφαιρικά και χωρίς παρωπίδες η εκπαιδευτική κοινότητα.
“Διαφορετικά”, σχολίασε, “δεν θα πάμε μπροστά”.