Σε εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι διατροφικές συνήθειες των μαθητών
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι διατροφικές συνήθειες των μαθητών

«Οι καταναλωτικές συνήθειες των μαθητών Λυκείων του νομού Ηρακλείου- Στηρίζουμε τα ελληνικά προϊόντα, στηρίζουμε τον τόπο μας» ήταν το θέμα ημερίδας του Τομέα Οικονομίας και Διοίκησης  του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Ηρακλείου που έγινε την περασμένη Τρίτη.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν  τα συμπεράσματα διαδικτυακού ερωτηματολογίου στο οποίο απάντησαν οι μαθητές του Τομέα, των σχολείων 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, ΕΠΑΛ Ηρακλείου, σχετικά με την κατανάλωση  πρωινού, με τις καταναλωτικές συνήθειες των μαθητών και των οικογενειών τους, καθώς  και  ερωτήσεις σχετικές με την ανάγκη στήριξης των ελληνικών προϊόντων  και επιχειρήσεων.

Απάντησαν 221 μαθητές του Τομέα, ανώνυμα και προαιρετικά και προκύπτει πως οι μαθητές δεν δίνουν την απαιτούμενη σημασία στο  σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, το πρωινό.

Οι επιλογές των μαθητών σχετικά με την κατανάλωση προϊόντων δεν είναι πάντα συνειδητές, αγνοούν δηλαδή την προέλευση και τη σύστασή τους.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών επιθυμεί να στηρίξει  τα ελληνικά προϊόντα και τις επιχειρήσεις, γιατί θεωρεί ότι αυτό θα  βοηθήσει την ελληνική οικονομία.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Πρωτογενούς Τομέα, Μανόλης Χνάρης παρουσίασε τις δράσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης για την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων στην εσωτερική διεθνή αγορά για την ανάδειξη της κρητικής διατροφής, για τη στήριξη παραγωγών και επιχειρήσεων ενώ αναφέρθηκε στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη και το σήμα «Κρήτη».

«Οι καταναλωτικές συνήθειες των μαθητών Λυκείων του νομού Ηρακλείου ήταν το θέμα ημερίδας του Τομέα Οικονομίας και Διοίκησης  του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Ηρακλείου

Παράλληλα ο κ. Χνάρης τόνισε τη σημαντικότητα του ρόλου των νέων, οι οποίοι έχοντας τη γνώση και την ενημέρωση και  ως αυριανοί καταναλωτές και επαγγελματίες, θα συμβάλλουν καθοριστικά στη στήριξη της τοπικής οικονομίας και στην ανάδειξη της κρητικής διατροφής.

Τελευταίος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν  ο παιδοχειρούργος κ. Δημήτρης Πετράκης, με θέμα «Η  κρητική διατροφή ως παράγοντας Υγείας και Μακροζωίας».

Στο τέλος της εκδήλωσης οι ομιλητές απάντησαν σε ερωτήσεις των μαθητών και η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την προβολή  βίντεο, στο οποίο δεσπόζουν τα τοπικά προϊόντα Π.Ο.Π. Π.Γ.Ε. και βιολογικά, βασισμένο στο πρόγραμμα «The European Food MA», που υλοποιεί η Αγροδιατροφική Σύμπραξη. Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ, Γιώργος Μανατάκης.

ο παιδοχειρούργος κ. Δημήτρης Πετράκης
Ο κ. Πετράκης

“Παράγοντας υγείας και μακροζωίας”

Όπως είπε ο κ. Πετράκης, μετά το 1960, ο πληθυσμός της Κρήτης παρουσίασε γήρανση και αστικοποίηση. Η Κρήτη εξαρτήθηκε ενεργειακά από το πετρέλαιο, μειώθηκε ο αγροτικός πληθυσμός, υπεραναπτύχθηκαν οι κλειστές και επιδοτούμενες καλλιέργειες, ενώ χάθηκαν ντόπιες ποικιλίες φυτών, ράτσες ζώων και η διατροφική επάρκεια.

Η ελάττωση της ημερήσιας κατανάλωσης ελαιολάδου από τα 100 ml στα 40 ml,  η αύξηση ημερήσιας κατανάλωσης ανά άτομο εισαγόμενου χοιρινού κρέατος από τα 35 γραμμάρια το 1960 στα 90 γραμμάρια το 2015, ο περιορισμός κατανάλωσης ντόπιων χόρτων, λαχανικών  και οσπρίων, η απώλεια του μητρικού θηλασμού,  του ψωμιού από ντόπια σιτηρά, η εκτροφή ζώων με ζωοτροφές και φάρμακα, προκάλεσαν μέσω της διατροφής και άλλων παραγόντων έλλειμμα προστασίας και αδυναμία επιδιόρθωσης βλαβών στο DNA.

Η διατροφή και άλλοι παράγοντες επηρέασαν τη φυσική ακεραιότητα, σταθερότητα και υγεία του γονιδιώματος και προκάλεσαν τις σοβαρές σημερινές χρόνιες ασθένειες. Δυστυχώς, αυτή η νοσηρότητα μεταβιβάζεται γονιδιακά και στις επόμενες γενιές.

Το 1960 η Κρήτη, εξ αιτίας της κρητικής διατροφής και του τρόπου ζωής, ήταν πρότυπη περιοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χωρίς καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνους και σακχαρώδη διαβήτη.

Σήμερα, η Κρήτη είναι 1η περιφέρεια στην Ευρώπη στην εφηβική παχυσαρκία, ένας στους 4 πεθαίνει από καρκίνο, ένας στους 10 έχει σάκχαρο χοληστερίνη ή κατάθλιψη, ένα στα πέντε ζευγάρια δεν μπορεί να κάνει παιδί και όλοι στην ηλιόλουστη Κρήτη έχουν έλλειψη βιταμίνης D.  Στην Κρήτη ο ετήσιος αριθμός γεννήσεων είναι μικρότερος του ετήσιου αριθμού θανάτων.

Η διατροφή των σύγχρονων Κρητικών έχει πολλές θερμίδες, σάκχαρα, πρωτεΐνες και αλκοόλ. Καταναλώνονται πολλά έτοιμα φαγητά των ταχυφαγείων και της μαζικής εστίασης.  Ένας στους τρεις δεν παίρνει πρωινό και 5 στους 10 δεν γυμνάζονται. Δεν είναι κρητική διατροφή το πιάτο που παρασκευάζεται από εισαγόμενα τρόφιμα εκτροφείων ή χημικής καλλιέργειας επειδή έγινε με κρητική συνταγή. Μελλοντικά, προβλέπεται περιβαλλοντική επιβάρυνση από τον γεωστρατηγικό και ενεργειακό ρόλο της Κρήτης σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής.

Απάντηση στη διατροφική κακοποίηση δεν είναι η νηστεία. Είναι η λιτή διατροφή, το εμφιαλωμένο νερό, η εκπαίδευση, η άθληση, τα θετικά διατροφικά πρότυπα, χωρίς πολύ κρέας, με φρέσκα χόρτα φρούτα, λαχανικά και ψάρια καθώς και  η αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου ανάπτυξης.