Συναίνεση για την ανώτατη εκπαίδευση ζήτησε από την Κρήτη ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου που συμμετείχε στη Σύνοδο των πρυτάνεων.
“Το ΤΕΙ Κρήτης είναι το καλύτερο της χώρας” είπε προσθέτοντας ότι “αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχουν μόνο προβλήματα στα υπόλοιπα ΤΕΙ, διότι κι εκεί υπάρχουν τμήματα de facto πανεπιστημιακά” επεσήμανε ο υπουργός.
Αναφερόμενος σε επικείμενες συνεργασίες ΑΕΙ και ΤΕΙ τόνισε πως “πολλά πανεπιστήμια έχουν αγκαλιάσει την προοπτική συνεργασιών με τα ΤΕΙ”. Όπως τόνισε ο κ.Γαβρόγλου, “η συζήτηση για την ανώτατη εκπαίδευση συμπίπτει με την έξοδο από τα μνημόνια. Έχουν βελτιωθεί τα οικονομικά της χώρας, υπάρχουν πολλές δυνατότητες πλέον θεσμικών παρεμβάσεων”.
Ο υπουργός προανήγγειλε τη συγκρότηση ομάδας εργασίας στην οποία θα συμμετέχουν οι πρυτανικές Αρχές και ακαδημαϊκοί από όλη την Ελλάδα, που θα συζητήσουν προτάσεις για την επόμενη μέρα του ΤΕΙ Κρήτης, με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ακαδημαϊκά κριτήρια σε σχέση με τις δυνατότητες του ΤΕΙ για την επόμενη μέρα, με στόχο την περαιτέρω αναβάθμισή του σε βάθος 20ετίας.
Η αναβάθμιση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το πρόγραμμα σπουδών, ενώ θα συνδυάζονται το εκπαιδευτικό, ερευνητικό και επαγγελματικό πεδίο σε όλα τα ιδρύματα. Για τις αντιδράσεις εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πολυτεχνείου απέναντι στη σχεδιαζόμενη συγχώνευση, ο κ.Γαβρόγλου τόνισε ότι είναι “δημοκρατική υποχρέωση της πολιτείας να βρει τρόπο για το ΤΕΙ Κρήτης, με τη συγκρότηση ομάδας εργασίας για αυτό που προανέφερα”.
“Στην Κρήτη έχουμε και εξαιρετικά υψηλού επίπεδου εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Τι καλύτερο σε μια δημοκρατική χώρα να συνυπάρχουμε με τις διαφορές μας” είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι “η επόμενη μέρα θα έχει αναβάθμιση των ξενοδοχειακών υπαρχόντων τμημάτων και δημιουργία νέων σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα υλοποιηθεί τον Σεπτέμβρη του 2019 και η δεύτερη ένα χρόνο μετά, ενώ από τον Ιούνιο του 2020 θα τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα εισαγωγής”.
Ο υπουργός προανήγγειλε επίσης επίσημες ανακοινώσεις από την επόμενη εβδομάδα για αλλαγές στο Λύκειο, “προς όφελος των μαθητών και των γονιών”.
Ο πρύτανης
Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης Νίκος Κατσαράκης τόνισε ότι “το ΤΕΙ Κρήτης θεραπεύει εδώ και χρόνια μια σειρά εκπαιδευτικών ζητημάτων. Βρίσκεται εντός της ανώτατης εκπαίδευσης.
Το ΤΕΙ φημίζεται για τις σπουδές του και το επίπεδο των αποφοίτων του. Έχουμε μεγάλη επιτυχία σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδοτήσεων. Έχουμε μια σταθερά ανοδική πορεία. Και πρέπει να αναβαθμιστεί. Υποβάλαμε πρόταση συνεργασίας σε Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο. Δυστυχώς δεν βρήκαμε ανταπόκριση”.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “είναι πολύ σημαντικό πλέον να συζητήσουμε για την επόμενη μέρα”, τονίζοντας ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα της Κρήτης δεν μπορεί να μείνει πίσω από τις εξελίξεις στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Από τον Σεπτέμβρη θα λειτουργήσουν 15 νέα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, εκ των οποίων τα 10 χωρίς δίδακτρα. “Σημαντικό να τα προσφέρουμε αυτά σε συμπολίτες μας που δεν έχουν μεγάλες οικονομικές δυνατότητες” είπε ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης.
“Δε θέλω να φέρνω ανθρώπους σε δύσκολη θέση και να πιέζονται οι άνθρωποι” είπε ο κ.Γαβρόγλου, τονίζοντας αναφερόμενος στο Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο, ότι “καθένας ακολουθεί τη δική του πορεία”.