«Σάρκα και οστά» παίρνει ένα σπουδαίο έργο στον δήμο Φαιστού, που αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και αφορά στην κατασκευή υπερσύγχρονων σχολικών μονάδων που θα καλύψουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες παιδιών ΑμεΑ από την προσχολική αγωγή μέχρι την ενηλικίωσή τους.
Ήδη προετοιμάζει ο εργολάβος τα συνεργεία του, προκειμένου να εγκατασταθεί μέσα στον Σεπτέμβρη και να ξεκινήσουν οι κατασκευές των νέων σχολείων που αφορούν στη δημιουργία Ειδικού Νηπιαγωγείου, Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών και Βαρήκοων και Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Κατάρτισης, στο οποίο φοιτούν παιδιά τα οποία έχουν ολοκληρώσει την Πρωτοβάθμια Γενική ή Ειδική Εκπαίδευση και έχουν σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες.
Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στο ποσό των 7.048.250 ευρώ και σύμφωνα με τον δήμαρχο Φαιστού Γρηγόρη Νικολιδάκη καλύπτεται χρηματοδοτικά από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Μάλιστα, όπως τονίζει ο δήμαρχος, ανήκει στην κατηγορία των χρηματοδοτούμενων έργων χωρίς πλαφόν.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, το σχολικό συγκρότημα θα ολοκληρωθεί μέσα σε 1,5 χρόνο και θα παρακολουθείται στενά από τον Δήμο για την εμπρόθεσμη παράδοσή του, όπως τονίζει ο κ. Νικολιδάκης, ο οποίος εξηγεί ότι η κατασκευή αυτού του μεγάλου έργου αλλάζει σελίδα σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση των παιδιών με προβλήματα αναπηρίας, επειδή διαμορφώνεται με βάση τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές που μπορούν να εξασφαλίσουν το σχολικό περιβάλλον, που είναι κατάλληλο για να διευκολύνει και να οργανώσει σωστά την εκπαιδευτική διαδικασία.
Ο ίδιος εξηγεί ότι «μόλις ανέλαβε χρέη η δημοτική Αρχή, έθεσε το συγκεκριμένο έργο σε άμεση προτεραιότητα, αφού εκτός από το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τη στέγαση των εκπαιδευτικών δομών των ΑμεΑ, αισθανόμαστε και τη βαθιά ανάγκη να σταθούμε αντάξιοι των αναγκών που έχουν τα παιδιά μας και να τους δώσουμε αξιοπρεπείς χώρους.
Μετά από αρκετές δυσκολίες αποσπάσαμε τη χρηματοδότηση, δημοπρατήσαμε, έχουμε ανάδοχο, και πλέον αρχίζουμε να υλοποιούμε το έργο. Το σχολικό συγκρότημα έχει το υπόβαθρο με βάση το κτηριολογικό πρόγραμμα να μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 73 παιδιά.
Σήμερα στο Ειδικό Σχολείο Μοιρών φοιτούν 20 παιδιά και 27 παιδιά στο ΕΕΕΕΚ Τυμπακίου. Το έργο αυτό έχει πολύ σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα και για μας θα είναι ένα κόσμημα, καθώς τα παιδιά θα αποκτήσουν τον χώρο που δικαιούνται και που μπορεί να συμβάλει στην ομαλή εξέλιξη της ανάπτυξής τους.
Η κατασκευή του αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, διότι σήμερα το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Κατάρτισης λειτουργεί σε έναν χώρο παντελώς ακατάλληλο, που δεν βοηθά την εκπαιδευτική διαδικασία και στο πλαίσιο αυτό υπάρχει πάνδημο αίτημα για την αναβάθμιση όλων αυτών των σχολικών μονάδων, που πλέον διαμορφώνονται με τρόπο υποδειγματικό, με όλους τους αναγκαίους χώρους και τις εγκαταστάσεις με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές.
Ταυτόχρονα με το παραπάνω έργο, ο Δήμος ετοιμάζεται να δημοπρατήσει και το ΚΔΑΠ ΑμεΑ στο Κλίμα, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 27 παιδιά, από 13 χρονών ως 24 χρονών.
Ισόγειο
Σύμφωνα με το σχέδιο της μελέτης του έργου, η είσοδος στο σχολικό συγκρότημα γίνεται από την οδό Τιμίου Σταυρού μέσω στεγασμένου χώρου. Κοντά στην είσοδο βρίσκεται η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και μπροστά στην είσοδο δημιουργείται ένας υπόστυλος στεγασμένος χώρος που δύναται να χρησιμοποιηθεί και ως υπόστεγο γυμναστικής.
Στο ισόγειο κοντά στην είσοδο χωροθετούνται οι διοικητικές μονάδες Α΄/βάθμιας εκπαίδευσης και η διοίκηση μονάδων Β΄/βάθμιας εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ), δηλαδή τα 5 γραφεία των διευθυντών και η γραμματεία, καθώς και τα γραφεία των εκπαιδευτικών. Επίσης κοντά στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων βρίσκεται το κυλικείο και ο χώρος φαγητού.
Στο ισόγειο και κοντά στους χώρους διοίκησης χωροθετούνται οι ειδικοί χώροι των γραφείων ψυχολόγου, κοινωνικής λειτουργού, λογοθεραπευτή και ειδικού βοηθητικού προσωπικού.
Οι χώροι φυσικής αγωγής και ατομικής θεραπείας, δηλαδή η αίθουσα υδροθεραπείας, εργοθεραπείας και φυσικοθεραπείας αναπτύσσονται επίσης στον ισόγειο χώρο του κτηρίου στη βορεινή πλευρά. Οι αίθουσες Α’/βάθμιας εκπαίδευσης του δημοτικού και του νηπιαγωγείου χωροθετούνται στη δυτική πλευρά του συγκροτήματος και διαχωρίζονται με τον τρόπο αυτό από τις αίθουσες διδασκαλίας της Β’/βάθμιας.
Στο ισόγειο του κτηρίου βρίσκεται μόνο το εργαστήριο κηπουρικής, λόγω της απαίτησης γειτνίασης με τον χώρο του θερμοκηπίου και το τμήμα του οικοπέδου για καλλιέργεια. Τέλος στο ισόγειο βρίσκεται ο χώρος της βιβλιοθήκης και ο χώρος αυτόνομης διαβίωσης (αυτόνομη κατοικία).
Όροφος
Στον όροφο του κτηρίου χωροθετούνται οι αίθουσες διδασκαλίας Β’/βάθμιας εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ) και η αίθουσα υπολογιστών.
Επίσης αναπτύσσονται οι ειδικοί εκπαιδευτικοί χώροι, δηλαδή ο χώρος μουσικοκινητικής εκπαίδευσης (εργαστήριο μουσικής) καθώς και η αίθουσα εκτόνωσης-παιχνιδιού και η αίθουσα ησυχίας-ηρεμίας, η οποία χωροθετείται σε προστατευμένο από θορύβους σημείο, στην ανατολική άκρη του κτηρίου.
Στον όροφο του κτηρίου βρίσκονται επίσης τα εργαστήρια, όπως το εργαστήριο χειροτεχνίας και το εργαστήριο μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής.
Υπόγειο
Στο υπόγειο του κτηρίου βρίσκονται το γενικό αρχείο και η αποθήκη σχολικών ειδών. Επίσης προβλέπονται δεξαμενή και αντλιοστάσιο πυρόσβεσης, ηλεκτροστάσιο και λεβητοστάσιο με δεξαμενή καυσίμων.