το κοινωνικό φροντιστήριο

Το αστρονομικό ποσό των 1.000 ευρώ το μήνα μπορεί να αγγίξει, ακόμα και να προσπεράσει, η … δωρεάν παιδεία σήμερα! Ένας γονιός που το παιδί του προετοιμάζεται για τις πανελλαδικές εξετάσεις γνωρίζει πως αν θέλει ο πήχης να τεθεί ψηλά, πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πετύχει τον στόχο του.

Ο γραμματέας της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου, κ. Ηλίας Κιαμούρης, ο οποίος έχει δύο παιδιά, στη Γ’ και Β’ Λυκείου, αναφέρει στην «Π» πως, αν επιλέξει κανείς τη λύση του φροντιστηρίου, μπορεί να χρειάζεται 300 με 400 ευρώ το μήνα στα μαθήματα. «Ένα πακέτο δέκα μηνών κοστίζει περίπου 4.000 ευρώ», αναφέρει και προσθέτει πως όσοι καταλήγουν στα ιδιαίτερα «κάηκαν», αφού το κόστος μπορεί να φτάσει και τα 1.000 ευρώ!

Ο κ. Κιαμούρης αναφέρει πως το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που προβλέπει εξετάσεις και τον Ιανουάριο αναμένεται να αυξήσει ακόμα περισσότερο το ποσό που ο κάθε γονιός θα κληθεί να καταβάλει. «Καταργείται πλέον κάθε εκπαιδευτικός, μορφωτικός προσανατολισμός και το Λύκειο γίνεται καθαρά κέντρο προετοιμασίας για τις εξετάσεις» τονίζει.

Ο γραμματέας της Ένωσης ΓοΝέων αναφέρει πως ο μόνος δρόμος για να καταργηθούν τα φροντιστήρια είναι το σχολείο να επιτελεί το έργο του. Χρειάζεται ένα δωδεκάχρονο σχολείο με αποκλειστικά μορφωτικό προσανατολισμό, να αποφοιτούν από αυτό 18χρονα άτομα με ώριμη σκέψη και ολοκληρωμένη προσωπικότητα που να γνωρίζουν ποιο δρόμο θέλουν να ακολουθήσουν στη συνέχεια.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Λυκείου Ηρακλείου, κ. Νίκος Λειβαδιωτάκης, αναφέρει πως, αν ένας υποψήφιος είναι σε μία κατεύθυνση, για παράδειγμα Επιστήμες Υγείας, τότε χρειάζεται 13 ώρες τη βδομάδα φροντιστήριο, δηλαδή περίπου 300 ευρώ το μήνα. Αν θέλει να επιλέξει πέμπτο μάθημα για να διεκδικήσει μία θέση σε τμήμα άλλου πεδίου, τότε το κόστος ανεβαίνει.

Όσο πιο υψηλός είναι ο στόχος, δηλαδή αν θέλει να σπουδάσει Νομική για παράδειγμα, τόσο περισσότερα χρήματα πρέπει να δώσει για την προετοιμασία του, που μπορεί να διαρκεί ως και δύο χρόνια, από τον Ιανουάριο της Β’ Λυκείου και καθ’ όλη τη διάρκεια της Γ’ τάξης.
Αν ο γονιός και ο υποψήφιος προτιμήσουν τη λύση των ιδιαίτερων μαθημάτων, τότε μπορεί να χρειαστεί να καταβάλουν ως και 1.200 ευρώ το μήνα!

«Οι γονείς προσπαθούν πάντα για το καλύτερο» τονίζει.
Ο κ. Λειβαδιωτάκης αναφέρει πως είναι ιδιαίτερα αρνητικό το γεγονός ότι τους τελευταίους δύο μήνες της Γ’ Λυκείου, το σχολείο ουσιαστικά δεν υπάρχει, αφού οι υποψήφιοι προτιμούν να μένουν σπίτι και να διαβάζουν παρά να παρακολουθούν τα μαθήματα, ανεξάρτητα από τη δουλειά που κάνουν οι εκπαιδευτικοί. Θεωρεί πως θα πρέπει να βρεθεί μία «χρυσή τομή» μεταξύ του δημοσίου σχολείου και των φροντιστηρίων.

Κοινωνικό φροντιστήριο από τον Δήμο Ηρακλείου

Για ακόμα μια χρονιά, ο Δήμος Ηρακλείου θα προσφέρει μαθήματα σε υποψήφιους που έχουν ανάγκη μέσω του κοινωνικού φροντιστηρίου, που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου.

«Η ύπαρξη και η λειτουργία του οφείλεται στον εθελοντισμό και την προσπάθεια των καθηγητών του που, είτε είναι άνεργοι είτε εργάζονται κάπου, στο κοινωνικό φροντιστήριο προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, αλλιώς δε θα μπορούσε να λειτουργήσει» τονίζει στην «Π» ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου, κ. Γιώργος Βλαχάκης.

Ο θεσμός στηρίζει παιδιά και τους γονείς τους που δίνουν καθημερινά μία «μάχη» για τη σωστή κατάρτισή τους και, όπως λέει ο κ. Βλαχάκης, είναι μία ανάγκη που δημιουργήθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης.

Τονίζει πως σκοπός του Δήμου δεν είναι σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς τα φροντιστήρια, αφού οι οικογένειες που απευθύνονται στο κοινωνικό φροντιστήριο δεν μπορούν έτσι κι αλλιώς να καλύψουν το κόστος των διδάκτρων.
Ο κ. Βλαχάκης αναφέρει πως κάθε χρόνο οι εθελοντές καθηγητές είναι περίπου 90, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εξυπηρετηθεί 250 μαθητές.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν ο τόπος και η ακριβής ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων.