Ο δρ. Ιωάννης Ασλανίδης και ο δρ. Βασίλειος Ζαννής
Ο δρ. Ιωάννης Ασλανίδης και ο δρ. Βασίλειος Ζαννής

Συνολικά 220 φοιτητές ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχουν ζήσει ήδη την εμπειρία ανταλλαγής με φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, μέσα από την πρωτοβουλία που ξεκκίνησε ένας εκ των ιδρυτών του κρητικού τμήματος ιατρικής και διδάκτωρ στη Βοστώνη, δρ. Βασίλειος Ζαννής.

Βρίσκει συμπαραστάτες η πρωτοβουλία του Β. Ζαννή

Αντίστοιχος αριθμός φοιτητών έχει επισκεφθεί την Κρήτη από το Χάρβαρντ, συμμετέχοντας σε μια καινοτόμο δράση, που στόχο έχει να ανοίξει αμφίδρομους ορίζοντες στην επιστήμη της Ιατρικής.

Αυτή η καινοτόμα ιδέα, μπορεί να έχει συνέχεια, μέσα από τη στήριξη ιδιωτών, που συμβάλλουν στη χρηματοδότηση, αλλά και ενίσχυση της. Από αυτή τη χρονιά, τη σπουδαία προσπάθεια αναλαμβάνει να στηρίξει ο δρ. Ιωάννης Ασλανίδης, ο οποίος θεσπίζει τις υποτροφίες «Μηνά και Μαρίκας Ασλανίδη» που θέλει να μετατρέψει σε θεσμό.

Σήμερα μάλιστα, στο γραφείο του Κοσμήτορα στην Πρυτανεία, ο κ. Ασλανίδης πρόκειται να παραδώσει τα βραβεία Αριστείας στους διακριθέντες φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Κρήτης.

Αναφέρεται ότι, οι συγκεκριμένες υποτροφίες δίνονται με αρκετά αυστηρά κριτήρια αριστείας, ενώ ανοίγουν νέους ορίζοντες στους φοιτητές της ιατρικής, μέσα από τη γνωριμία τους με το Αμερικανικό Σύστημα Υγείας, αλλά και τις αμερικανικές κλινικές.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τους 220 φοιτητές, οι 16 έχουν γίνει επίκουροι καθηγητές σε Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ σχεδόν όλοι προχώρησαν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο και απορροφήθηκαν σε κορυφαία συστήματα υγείας.

Οι φοιτητές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία αφορά φοιτητές του 4ου έτους της Ιατρικής Κρήτης που πηγαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του Χάρβαρντ για έρευνα, ενώ η δεύτερη κατηγορία αφορά σε φοιτητές που γράφονται για κλινική άσκηση στην Αμερική, πάλι μέσω του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Όπως εξηγεί ο εμπνευστής του θεσμού, δρ. Βασίλειος Ζαννής, το πρόγραμμα έχει στόχο να ανοίξει τους ορίζοντες των φοιτητών, να δημιουργήσει τις προοπτικές για την εξέλιξη τους, αλλά και να δημιουργήσει παράλληλα «πρεσβευτές» σε όλο τον κόσμο, συμβάλλοντας γεωμετρικά στην ανάδειξη των δράσεων που πραγματοποιούνται σε επίπεδο Κρήτης.

Σύμφωνα με τον δρ. Ιωάννη Ασλανίδη, είναι πολύ σημαντικό, οι νέοι επιστήμονες από την Κρήτη να λάβουν γνώση για ένα σύστημα υγείας πολύ διαφορετικό από το ελληνικό, να γνωρίσουν καλές πρακτικές και ένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια στον κόσμο, αλλά και να συμβάλουν στην αλληλεπίδραση και την πρόοδο.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, απώτερος σκοπός των υποτροφιών είναι να λειτουργήσουν ως κίνητρο αριστείας, αλλά και ως ένας μοχλός δημιουργίας καταρτισμένων επιστημόνων, που να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να αναβαθμίσουν συνολικά μέσω της εξειδικευμένης γνώσης, την Υγεία.