Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται τουλάχιστον ως την Πέμπτη
Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται

Περισσότερο προκαλεί αναστάτωση παρά λύνει το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ η τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο λόγος είναι πως το συγκεκριμένο τμήμα δεν αναφέρεται με το όνομά του αλλά ανήκει σε αυτή την κατηγορία που ορίζει συγκεκριμένα κριτήρια που πρέπει να πληροί για να ικανοποιηθεί αυτό το σημαντικό αίτημα.

Χθες, στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος αποφασίστηκε να κατατεθεί αίτημα ώστε το Τμήμα να συμπεριληφθεί στην τροπολογία με την επωνυμία του. Παράλληλα, οι φοιτητές αποφάσισαν να συνεχίσουν την κατάληψη, που ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου, ως την Πέμπτη και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με φοιτητές Τμημάτων στην υπόλοιπη Ελλάδα, στην κινητοποίηση που θα γίνει αύριο, Τετάρτη.

τουλάχιστον ως την Πέμπτη
Ο κ. Καμούτσης

Όπως εξηγεί στην «Π» ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου, Στέλιος Καμούτσης, ανάλογες κινητοποιήσεις γίνονται και σε άλλα Τμήματα κι έτσι αύριο θα γίνει συγκέντρωση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος του Τμήματος, κ. Μανώλης Ροδιτάκης, αναφέρει πως το Τμήμα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί με ξεκάθαρο τρόπο στην τροπολογία. Το πτυχίο του ισοδυναμεί με ενιαίο και αδιάσπαστο Τίτλο Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master’s), το οποίο και έχει αντιστοιχηθεί στο Επίπεδο 7 του Εθνικού και του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Παράλληλα, το πρόγραμμα σπουδών του, το οποίο είναι πενταετές, πιστοποιήθηκε πρόσφατα κατά τον Νοέμβριο του 2022, ως Integrated Master’s από την ΕΘΑΑΕ, με βαθμολογία Α(Fully Compliant), σύμφωνα με το Σχέδιο Έκθεσης Πιστοποίησης.

Πρόκειται για μια διαδικασία που έχει ήδη ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνουμε βήματα πίσω. Αυτό θα σημαίνει ότι οι απόφοιτοι του Τμήματος θα εξακολουθήσουν να είναι όμηροι μίας κατάστασης που μπορεί να κρατήσει ένα εξάμηνο ή και ένα χρόνο, δεδομένου ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Αυτή τη στιγμή, οι απόφοιτοι του Τμήματος αποκλείονται από την αγορά εργασίας χωρίς κανέναν λόγο.

Η τροπολογία

Σημειώνεται πως η τροπολογία των υπουργών Παιδείας Ν. Κεραμέως και Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά για τα επαγγελματικά δικαιώματα  γεωπόνου, δασολόγου και ιχθυολόγου κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή σε πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται την Πέμπτη.

Η τροπολογία θέτει ως προϋπόθεση τη γνώμη  της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) .

Η τροπολογία, μεταξύ άλλων, αναφέρει

«Άσκηση του επαγγέλματος του γεωπόνου, δασολόγου και ιχθυολόγου – Τροποποίηση άρθρου 1 π.δ. 344/2000

  1. Στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 344/2000 (Α ́ 297), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014 (Α’ 114), περί πτυχιούχων που δύνανται να ασκήσουν το επάγγελμα του γεωπόνου, προστίθεται υποπερ. εε), και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:

«α) στους πτυχιούχους γεωπόνους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής και συγκεκριμένα των:

αα) Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,

ββ) Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας,

γγ) Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης,

δδ) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος,

εε) κάθε άλλου Τμήματος σπουδών γεωπονίας Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής, πενταετούς φοίτησης, που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από αίτημα Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι., κατόπιν γνώμης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.)».

Παραιτούνται οι καθηγητές στα Ιωάννινα!

Την παραίτησή τους υποβάλλουν οι καθηγητές της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στη σχετική ομόφωνη απόφαση αναφέρουν, μεταξύ άλλων, πως «τα μέλη της Συνέλευσης της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διαμαρτυρόμαστε έντονα προς την Ελληνική Πολιτεία για τη συνέχιση της διατήρησης του καθεστώτος ομηρίας των αποφοίτων της Σχολής μας, μη έχοντας νομοθετήσει ακόμη την αυτοδίκαια απόδοση σε αυτούς επαγγελματικών δικαιωμάτων γεωπόνου.

(…) κατατέθηκε το άρθρο 126, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που «προβλέπει» την απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων γεωπόνου στους αποφοίτους των Σχολών μας.

Το συγκεκριμένο άρθρο αποπνέει, ακόμη και τώρα, τη διάθεση της Πολιτείας να μη δώσει καθαρή λύση στο πρόβλημα που η ίδια προκάλεσε.

Είναι γραμμένο πρόχειρα και βιαστικά, διατηρώντας το διαχωρισμό σε Γεωπονικές Σχολές που αναφέρονται ονομαστικά και σε όλες τις υπόλοιπες σε σωρό, οι οποίες καλούνται αποσπασματικά και κατά μόνας να αιτηθούν την αναγνώρισή τους, αφού πρώτα γνωμοδοτήσουν αναρμόδιοι με την άσκηση του επαγγέλματος φορείς, χωρίς να προβλέπει ρητές προθεσμίες για την ευόδωση του αιτήματός τους, αλλά καταλήγει στην αόριστη αναφορά έκδοσης μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, δημιουργώντας οφθαλμοφανή περιθώρια για τη διατήρηση των συνθηκών ομηρίας χιλιάδων πτυχιούχων. Όλα αυτά θα τα θέσουμε υπόψη της Εθνικής Αντιπροσωπείας τις επόμενες ημέρες, ώστε κανείς να μην μπορεί να επικαλεστεί εκ των υστέρων άγνοια.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, αισθανόμαστε ότι η Πολιτεία αμφισβητεί στην πράξη το έργο μας και την ποιότητά του. Έχοντας πλήρη επίγνωση για τις πράξεις μας και με αίσθημα ευθύνης και αξιοπρέπειας, τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφασίζουμε να υποβάλουμε τις παραιτήσεις μας στην αξιότιμη κα. Πρύτανη και να απαλλάξουμε πλέον το Δημόσιο από το κόστος της μισθοδοσίας μας, αφού, όπως φαίνεται, δεν μας χρειάζεται».