τεχνητή νοημοσύνη

Αισιοδοξία αλλά και… τρόμο προκαλεί η Τεχνητή Νοημοσύνη στους εκπαιδευτικούς!

Το Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογικών στη Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης διεξήγαγε μία έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 2.000 μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και αφορούσε στις απόψεις τους για τις επιπτώσεις της Τ.Ν. στην καθημερινότητά μας.

Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο των κύκλων διαδικτυακών συζητήσεων με θέμα «Ανθρωποκεντρική Τεχνητή Νοημοσύνη».

Επιστημονικά υπεύθυνος ήταν ο καθηγητής Παναγιώτης Αναστασιάδης.

Ξέρω και… δεν ξέρω

Η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών (71,5%) έχει μια γενική άποψη για την Τ.Ν. αλλά δεν είναι ξεκάθαρα τα πράγματα στο μυαλό του. Πολύ καλή γνώση έχει μόλις το 8,6%, το 16,5% έχει ακούσει για την Τ.Ν. αλλά δεν καταλαβαίνει περί τίνος πρόκειται και ένα 3,4% δεν έχει ακούσει καν τον όρο!

Αισιοδοξία και φόβος!

Ανάμικτα φαίνεται πως είναι τα συναισθήματα που γεννούν στους εκπαιδευτικούς οι εξελίξεις γύρω από την Τ.Ν. Ένα 40,9% απάντησε αισιοδοξία, ακολουθούν ο φόβος με 37,3%,  ο ενθουσιασμός με 21% και, τέλος, η απαισιοδοξία με 0,8%.

Θα μείνω χωρίς δουλειά;

Κρίσιμο είναι το ερώτημα κατά πόσο… τα ρομπότ θα μας φάνε τις δουλειές! Στην ερώτηση, λοιπόν, αν το επάγγελμά τους κινδυνεύει να αντικατασταθεί από εφαρμογές Τ.Ν. ως τη συνταξιοδότησή τους, το 45% απάντησε μάλλον όχι, το 38,8% σίγουρα όχι, το 14,4% μάλλον ναι και μόλις ένα 1,8% σίγουρα ναι.

Ανησυχία σκορπούν τα ρομπότ

Ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις στο ερώτημα «ακούγοντας τον όρο Τ.,Ν. τι σας έρχεται στο μυαλό;» Πρωταγωνιστούν οι εξής λέξεις: τεχνολογία, φόβος, ανησυχία, ρομπότ, μέλλον, εξέλιξη, μηχανές, ηθική, νευρωνικά δίκτυα, αυτοματοποίηση.