ΕΝΟΙΚΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Το πρώτο βήμα έγινε, οι νέοι φοιτητές ξέρουν σε ποια πόλη θα περάσουν- τουλάχιστον- τα επόμενα τέσσερα χρόνια της ζωής τους.

Πλέον, λόγω κοροναϊού και εξ αποστάσεως διδασκαλία, τα δεδομένα στην αγορά των ακινήτων έχουν αλλάξει σημαντικά.

Άρτεμις Μαυράκη
Η κα Άρτεμις Μαυράκη

Η πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Ανατολικής Κρήτης, κ. Άρτεμις Μαυράκη, αναφέρει πως η ζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει δειλά- δειλά. Οι οικογένειες, όμως, περιμένουν τις εξελίξεις με την πανδημία, είναι επιφυλακτικοί γιατί φοβούνται πως μπορεί να ενοικιάσουν ένα σπίτι, στο οποίο, τελικά, δεν θα μείνουν.

Προς το παρόν, διαμερίσματα διαθέσιμα υπάρχουν. Οι τιμές κυμαίνονται περίπου στα περσινά επίπεδα, ίσως με μια ελάχιστη αύξηση στο 5% με 6%, όταν μιλάμε για μικρά φοιτητικά διαμερίσματα.

Ίσως όταν αυξηθεί η ζήτηση να ανέβουν και άλλο τα μισθώματα.

Οι φοιτητές ζητούν κυρίως διαμερίσματα στο κέντρο, είναι η πρώτη τους προτεραιότητα, δεν θέλουν το ισόγειο, προτιμούν σε όροφο. Αναζητούν σπίτια 35 με 45 τετραγωνικά μέτρα, δίχωρες γκαρσονιέρες ή δυάρια και προτιμούν να είναι επιπλωμένα. Οι τιμές ενός τέτοιου διαμερίσματος περιφερειακά του κέντρου είναι από 350 ως 400 ευρώ, πλήρως επιπλωμένα και ηλεκτρικά εξοπλισμένα.

Αν απομακρυνθεί από το κέντρο, μπορεί να βρει και πιο φτηνό, οι επιλογές είναι σε περιοχές με συγκοινωνία με τις σχολές τους. Πρόκειται για τις περιοχές 62 Μαρτύρων, Καμίνια, Ν. Αλικαρνασσό και Πόρο. Εκεί, βρίσκει κανείς διαμέρισμα από 280 ως 320 ευρώ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτήτων Ακινήτων Ηρακλείου, δικηγόρος Κ. Αράπογλου

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), δικηγόρος, κ. Κώστας Αράπογλου, αναφέρει πως υπάρχει μεγάλη προσφορά σε σπίτια για φοιτητές, στο Ηράκλειο αλλά και την υπόλοιπη Κρήτη.

Πέρα από ότι τα Πανεπιστήμια παρέμεναν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που προβληματίζει και τώρα τις οικογένειες των φοιτητών, σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων εγκατέλειψαν το Airbnb και πλέον στρέφονται στην μακροχρόνια μίσθωση και πάλι. Για αυτό το λόγο, υπάρχουν πολλά διαθέσιμα διαμερίσματα.

Ο κ. Αράπογλου αναφέρει πως η προσφορά υπερκαλύπτει τη ζήτηση και οι τιμές είναι συγκρατημένες, μειωμένες, σε σχέση με την προ κοροναϊού περίοδο.

Στο Ηράκλειο, οι πιο περιζήτητες περιοχές είναι στο κέντρο της πόλης ή κατά μήκος των οδικών αρτηριών που οδηγούν στα Πανεπιστήμια, όπου, δηλαδή, υπάρχει συγκοινωνία και ο φοιτητές μπορεί να μεταβεί στο Τμήμα του με λεωφορείο. «Πάντα, πρώτη επιλογή για τους φοιτητές είναι το κέντρο», τονίζει ο κ. Αράπογλου.

Αντίστοιχα, το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες περιοχές της Κρήτης αλλά και της χώρας.

Οι φοιτητές θέλουν να έχουν πρόσβαση στη ζωή των πόλεων, τα καταστήματα, τις καφετέριες, και να μπορούν εύκολα να μεταβαίνουν στα αμφιθέατρα.

Ο κ. Αράπογλου αναφέρει πως τα προηγούμενα χρόνια, η οικοδομική δραστηριότητα είχε περιοριστεί, τώρα αρχίζει να ανακάμπτει, κτίζονται νέα διαμερίσματα μικρής έκτασης που είναι κατάλληλα για φοιτητές και σε όλη την Κρήτη υπάρχει επάρκεια φοιτητικών σπιτιών.

 

«ΜΗΝ ΒΙΑΖΕΣΤΕ», Η ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Η ΠΟΜΙΔΑ συμβουλεύει τους νέους φοιτητές

Βασικές συμβουλές προς τους νέους φοιτητές και τους γονείς τους δίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Έχουν ως εξής:

• Μην πανικοβάλλεστε, σπίτια υπάρχουν για όλους! Δεν χρειάζεται να μισθώσετε κατοικία από την πρώτη στιγμή, ούτε τα μαθήματα αρχίζουν την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων!

• Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου, (σύνηθες λάθος των γονέων…)! Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα!

• Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε, κλείστε όμως αμέσως το πρώτο που σας κάνει!!!!

• Αν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μη το δεχτείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα!

• Δεν υπάρχει περιορισμός ούτε ως προς το ποσό της εγγύησης, ούτε ως προς τον αριθμό των προκαταβαλλομένων μισθωμάτων.

• Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές/τριες, σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία πάντοτε ενοικιάζονται πολύ φτηνότερα από τα μικρότερα.

• Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Αν είναι βράδυ ζητείστε να το δείτε και με το φως της ημέρας.

• Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, τόσο εσείς όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.

• Μακρυά από τα δήθεν “γραφεία πληροφοριών”, τα οποία υπόσχονται ότι αν τους προκαταβάλλετε κάποιο ποσό, θα σας βρούν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε! Τις περισσότερες φορές οι “πληροφορίες” τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμιά αξία.

• Απευθυνθείτε μόνον σε επίσημα μεσιτικά γραφεία, στα οποία δεν προκαταβάλετε κανένα ποσό ως αμοιβή, παρά μόνον όταν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι!

Επιστολή στο Υπουργείο

Πρόταση για την δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας στέγασης φοιτητών σε ιδιωτικές κατοικίες έχει καταθέσει η ΠΟΜΙΔΑ, σε επιστολή της προς τους υπουργούς Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αναφέρει τα εξής:

« Αξιότιμοι κα και κοι Υπουργοί

Κάθε καλοκαίρι, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, γινόμαστε μάρτυρες (και ενίοτε θύματα) ενός ετήσια επαναλαμβανόμενου σκηνικού, εκείνου των πρωτοετών φοιτητών και των οικογενειών τους, που αναζητούν εναγωνίως κατοικία σε μια άλλη και συνήθως άγνωστη πόλη, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εισαγωγικών εξετάσεων στα ΑΕΙ, μέσα από ενοικιαστήρια κολλημένα έξω και γύρω-γύρω από αυτά.

Οι υπάρχουσες φοιτητικές εστίες είναι γνωστό ότι δεν επαρκούν, γι΄αυτό και το βάρος της επίλυσης του προβλήματος της στέγασης των φοιτητών το σήκωσε η ιδιωτική πρωτοβουλία. Δυστυχώς τα Πανεπιστήμια της χώρας μας, (πλην του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων) ουδόλως έχουν ενδιαφερθεί να δημιουργήσουν γραφεία στέγασης των πρωτοετών φοιτητών στον ιδιωτικό τομέα, ή έστω μιας ελάχιστης ψηφιακής υποδομής που να επιτρέπει την συνάντηση της προσφοράς και της ζήτησης φοιτητικής στέγης, προς εξυπηρέτηση και των δύο πλευρών.

Αυτό συμβαίνει διότι οι διοικούντες τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας ουδέποτε συνειδητοποίησαν ότι η εξεύρεση κατοικίας για τη στέγαση τουλάχιστον των πρωτοετών φοιτητών τους από άλλες πόλεις σε ιδιωτικές κατοικίες, θα έπρεπε να είναι πρωταρχική υποχρέωση και μέριμνά τους, όπως σε όλη την Ευρώπη.

Για να τερματιστεί το διαχρονικό αυτό καθεστώς ταλαιπωρίας των φοιτητών και των οικογενειών τους, όπως και η απαράδεκτη αφισορρύπανση έξω από τα ΑΕΙ της χώρας, σας προτείνουμε να δημιουργηθεί από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ένα απλά παραμετροποιημένο λογισμικό ψηφιακής πλατφόρμας προσφοράς και ζήτησης φοιτητικής κατοικίας, που θα λειτουργεί είτε στο portal του κάθε Πανεπιστημίου, είτε κεντρικά στο Gov.gr.

Στην πλατφόρμα αυτή οι ιδιοκτήτες κατοικιών διαθέσιμων για εκμίσθωση σε φοιτητές θα δηλώνουν εγκαίρως τις προσφερόμενες κατοικίες τους ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές και οι γονείς τους, αλλά και οι εκμισθωτές των κατοικιών αυτών, πολλοί από τους οποίους το τελευταίο διάστημα βρέθηκαν χωρίς μισθωτή λόγω της πανδημίας. Αυτό θα είναι μια θεσμική προσφορά στη νεολαία μας, αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία!»