Υπάρχουν παιδιά σε ορισμένα χωριά του Ηρακλείου που αδίκως περιμένουν κάθε χρόνο τον δάσκαλό τους και ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν κίνητρα για τους αναπληρωτές ώστε να δηλώσουν τις συγκεκριμένες περιοχές. Η νέα μοριοδότηση των σχολικών μονάδων που ανακοινώθηκε χθες έρχεται να… σβήσει από τον χάρτη τα δυσπρόσιτα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Μεσσαρά.
Σε όλη την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, δυσπρόσιτα πλέον χαρακτηρίζονται το Δημοτικό σχολείο Άρβης, το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο στην Ψαρή Φοράδα, τα σχολεία σε Καστρί και Σκούρβουλα ενώ η δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν έχει πλέον κανένα δυσπρόσιτο.
Παρόλα αυτά, οι εκπαιδευτικοί κρίνουν θετικά τις αλλαγές, αφού στην πόλη του Ηρακλείου αλλά και στις περισσότερες περιοχές της περιφέρειας, τα μόρια των σχολείων αυξήθηκαν.
«Είμαστε ικανοποιημένοι από την αναμοριοδότηση γιατί στην πόλη του Ηρακλείου έχουμε αύξηση, από το ένα μόριο στα δύο, ενώ υπάρχουν αυξητικές τάσεις και στα σχολεία της περιφέρειας, όπως στη Γέργερη που από τρία μόρια έχουν πλέον έξι» αναφέρει στην «Π» ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης.
Όμως, όσο αφορά τα δυσπρόσιτα σχολεία, οι προτάσεις των διδασκαλικών συλλόγων δεν εισακούστηκαν.
Αποχαρακτηρίστηκαν τα σχολεία στα Βορίζια, τις Καμάρες και το Αντισκάρι από σήμερα δυσπρόσιτα είναι μόνο τα σχολεία σε Άρβη, Ψαρή Φοράδα, Καστρί και Σκούρβουλα.
Επίσης, το σχολείο στο Αντισκάρι έχει μόλις δέκα μόρια, ενώ για να θεωρηθεί δυσπρόσιτο χρειάζονται παραπάνω από έντεκα μόρια.
«Χάθηκαν όλα τα δυσπρόσιτα σχολεία της Μεσσαράς», σημειώνει ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Η Φαιστός», κ. Γρηγόρης Γιαμαλάκης.
Σε γενικές γραμμές, κρίνει πως η αναμοριοδότηση έχει θετικό πρόσημο, με εξαίρεση τα δυσπρόσιτα σχολεία.
Ο σύλλογος της Μεσσαράς είχε προτείνει να χαρακτηριστούν δυσπρόσιτα τα σχολεία σε Κρότο, Βορίζια, Αντισκάρι, Άγιο Κύριλλο, Σκούρβουλα.
«Κάθε χρόνο, δύσκολα πηγαίνει δάσκαλος στον Κρότο» αναφέρει ως παράδειγμα ο κ. Γιαμαλάκης.
Ωστόσο, αναγνωρίζει πως η νέα απόφαση του Υπουργείου Παιδείας προσφέρει επιπλέον μόρια σε πολλά σχολεία, όπως στις Μοίρες και το Τυμπάκι.
«Επικρατεί ικανοποίηση για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων στην πόλη του Ηρακλείου, που πλέον έχουν δύο μόρια.
Αυτό σημαίνει ότι οι αναπληρωτές θα δείχνουν παραπάνω ενδιαφέρον για να έρχονται εδώ. Όμως, στην περιφέρεια, κάποια σχολεία έπρεπε να έχουν περισσότερα μόρια» αναφέρει ο αιρετός στο ΑΠΥΣΔΕ Κρήτης, κ. Γιάννης Αστρινάκης.
Τονίζει πως τα κενά στα σχολεία του Τυμπακίου και της Βιάννου αργούν κάθε χρόνο να καλυφθούν.
Για παράδειγμα, στο Τυμπάκι πήγε φυσικός τον μήνα Δεκέμβριο ενώ καθηγητές αγγλικών και γυμναστικής έλειπαν από το σχολείο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο κ. Αστρινάκης αναφέρει πως με το νέο καθεστώς, η έννοια του δυσπρόσιτου δεν γίνεται πλήρως κατανοητή και το Υπουργείο οφείλει να δώσει επιπλέον διευκρινίσεις.