Πανεπιστημίου Κρήτης

Ένα βήμα πριν από το να παραιτηθούν βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα οι αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Κρήτης

Πανεπιστήμια- ΤΕΙ, σημειώσατε “Χ”! Το Υπουργείο Παιδείας, όπως έχει φανεί μέχρι σήμερα, κάνει προσπάθειες να εξισώσει τους δύο χώρους, που μέχρι αυτή τη στιγμή διατηρούν ξεκάθαρη θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η αρχή γίνεται με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, κάτι που το Υπουργείο χαρακτηρίζει «πρωτοποριακό βήμα στην πορεία υλοποίησης του ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας της χώρας μας».

 

Εν αναμονή των εξελίξεων

Τα ΑΕΙ της Κρήτης αναμένουν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, ενώ πάει λίγο πίσω το συνέδριο που επρόκειτο να γίνει με τη συμμετοχή όλων των ιδρυμάτων του νησιού με αντικείμενο τις σπουδές διετούς κύκλου, κάτι που είχε συζητηθεί κατά την επίσκεψη του υπουργού, Κ. Γαβρόγλου, στο Ηράκλειο τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το συνέδριο επρόκειτο να γίνει τον τρέχοντα μήνα, όμως για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και οι εκλογές που έγιναν στο ΤΕΙ και το Πολυτεχνείο Κρήτης, αναβλήθηκε και ίσως οργανωθεί τον Δεκέμβριο.

ο αναπληρωτής πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης
Ο κ. Σπανουδάκης
Ο υπουργός από το βήμα του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Κρήτη είχε ανακοινώσει ότι οι διετείς δομές των πανεπιστημίων και ΤΕΙ , στα οποία θα μπορούν να φοιτούν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, θα χορηγούν πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων.

Το θέμα των σπουδών διετούς κύκλου θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχει αύριο, Πέμπτη, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Οδυσσέας Ζώρας, με τον υπουργό Παιδείας.

«Το Πανεπιστήμιο περιμένει κάποια θετικά μηνύματα από τη συνάντηση» αναφέρει στην «Π» ο αναπληρωτής πρύτανη του Ιδρύματος, κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκη.

 

Ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης, κ. Γιώργος Παπαδουράκης
Ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης, κ. Γιώργος Παπαδουράκης, αναφέρει πως το ΤΕΙ από την πλευρά του έχει δηλώσει ξεκάθαρα στον υπουργό ότι είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή για να προωθηθεί το θέμα των διετών σπουδών.

Εξηγεί ότι ο υπουργός είχε ζητήσει από τα ιδρύματα να στείλουν αναλυτικές προτάσεις για το πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν.

Ωστόσο, οι διοικήσεις των ιδρυμάτων είχαν πει ότι πρέπει πρώτα να οριστεί το πλαίσιο λειτουργίας (νομικό πλαίσιο, χρηματοδότηση) των διετών σπουδών και πάνω σε αυτό να καταθέσουν τις απόψεις τους.

«Πρέπει να ξέρουμε τους κανόνες του παιχνιδιού για να πούμε ότι συμφωνούμε» αναφέρει ο κ. Παπαδουράκης.

Για την πανεπιστημιοποίηση, ουσιαστικά, των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά σχολιάζει: «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Το θέμα δημιουργεί ερωτήματα για το πώς θα γίνει, τι τίτλους θα έχει, τι προγράμματα σπουδών θα υπάρχουν».

Θεωρεί ότι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, «θα χαράξει το δρόμο και για άλλα ΤΕΙ». Ωστόσο, λεπτομέρειες για το θέμα δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστές, αφού οι διεργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη αυτό το διάστημα. Στόχος του Υπουργείου είναι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2018 και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής να δεχθεί τους πρώτους εισακτέους τον Σεπτέμβριο του 2018.

Παραλίγο παραιτήσεις στο Πανεπιστήμιο

Ένα βήμα πριν από την παραίτηση βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα οι τρεις αναπληρωτές πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο λόγος που επικράτησε αναστάτωση στο Ίδρυμα, όχι μονάχα της Κρήτης, ήταν ο νέος νόμος για τις διοικήσεις των ΑΕΙ που ψηφίστηκε το καλοκαίρι.

Πλέον, όπως έγινε και στην περίπτωση του ΤΕΙ Κρήτης, οι αντιπρυτάνεις εκλέγονται με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο και έχουν δικαίωμα ψήφου στο πρυτανικό συμβούλιο, το οποίο και αναλαμβάνει επιπλέον αρμοδιότητες.

Αυτό δεν ισχύει για τις διοικήσεις που εξελέγησαν με τον προηγούμενο νόμο, όπως στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Φέτος κλείνουν δύο χρόνια θητείας της πρυτανείας με επικεφαλής τον κ. Ζώρα και ακολουθούν ακόμα δύο.

Προκειμένου, λοιπόν, οι αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, που σήμερα είναι διορισμένοι από τον πρύτανη και όχι εκλεγμένοι ξεχωριστά, όπως γίνεται με τον νέο νόμο, να έχουν δικαίωμα ψήφου και όχι απλώς να γνωμοδοτούν, υπήρχε η σκέψη να υποβάλουν την παραίτησή τους και να τοποθετηθούν ξανά στη θέση τους με νέα δεδομένα. Ωστόσο, αυτό το τέχνασμα για να περάσουν στο νέο καθεστώς δεν θα είχε αποτέλεσμα, αφού δεν θα είχε την έγκριση του Υπουργείου, που επικυρώνει τους διορισμούς των αντιπρυτάνεων.

«Η αδυναμία, τα συλλογικά όργανα να ασκήσουν αρμοδιότητες, δημιουργήθηκε από την εφαρμογή του νέου νόμου» εξηγεί ο κ. Σπανουδάκης, ο οποίος κάνει λόγο για μία ανωμαλία και παραδοξότητα. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλα ΑΕΙ που εξέλεξαν τα προηγούμενα χρόνια διοικήσεις.

Ο κ. Σπανουδάκης αναφέρει πως, όπως όλα δείχνουν, η λειτουργία του Ιδρύματος και του πρυτανικού σχήματος θα συνεχίσει ως έχει για τα επόμενα δύο χρόνια, αφού δεν προβλέπεται να γίνουν νωρίτερα εκλογές.