Ενδιαφέροντα συμπεράσματα και γόνιμες προτάσεις για τη συνεργασία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και των Επιμελητηρίων της Αν. Μακεδονίας και Θράκης με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με στόχο ακόμα και τη δημιουργία διεθνούς μεταπτυχιακού στην περιοχή, προέκυψαν από την επιστημονική ημερίδα που οργανώθηκε στην Κομοτηνή.
Την εκδήλωση άνοιξε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων και χαιρέτισαν για την Περιφέρεια η γ. διευθύντρια κ. Ζωή Κοσμίδου, για τον Δήμο Κομοτηνής ο αντιδήμαρχος Β. Πολιτειάδης, ο αντιπρύτανης του Δημοκριτείου καθηγητής κ. Μάρης, ο βουλευτής Έβρου Τ. Δημοσχάκης, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Γ. Χατζηαντωνίου, ο πρόεδρος των αποφοίτων του ΔΠΘ και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Αθ. Ξυνίδης, ενώ χαιρετισμό του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Κ. Μίχαλου μετέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας.
Την κατάσταση των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων και τα ιδιαίτερα προβλήματα του Δημοκριτείου παρουσίασε με ειλικρινή, αυστηρό και αποκαλυπτικό τρόπο ο διευθυντής του Μεταπτυχιακού της Νομικής καθηγητής κ. Μ. Χρυσομάλλης. Την άρτια οργάνωση, τη διεθνή δράση, τη δυναμική εξέλιξη και την άμεση σύνδεση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου με την αγορά εργασίας με ποσοστά που ξεπερνούν σε απορροφητικότητα το 78% των αποφοίτων του, περιέγραψε ο πρύτανής του καθηγητής κ. Κ. Γουλιάμος.
Για τις νομικές σπουδές στον ελληνόφωνο χώρο και τα υψηλά ποσοστά Ελλαδιτών που προτιμούν τις σπουδές στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου μίλησε ο κοσμήτορας της Νομικής του καθηγητής κ. Κ. Τσιμάρας. Την ημερίδα έκλεισε ο επίκουρος καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής Ροδόπης δρ. Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης.
Πρότεινε τη υπέρβαση του άρθρου 16 του Συντάγματος και την άμεση προώθηση της σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Πανεπιστημίου με εκχώρηση του management στο δεύτερο εξηγώντας στοιχειοθετημένα τη νομική κατασκευή και τις θετικές επιπτώσεις για το πανεπιστήμιο, τη χώρα και τη νεολαία… Η εύστοχη ημερίδα αποτέλεσε την πρώτη εκπαιδευτική προσέγγιση των δύο άκρων του Ελληνισμού, της Θράκης και της Κύπρου. Όπως δεσμεύτηκαν οι παρόντες, θα ακολουθήσουν σύντομα και νέες πρωτοβουλίες.