Η μυρωδιά της εφημερίδας, του περιοδικού και μια δοκιμή από ποίηση και λογοτεχνία, προσέλκυσε και ταξίδεψε έφηβους μαθητές σε έναν κόσμο δημιουργίας και συνεργασίας.
Μικροί εν δυνάμει δημοσιογράφοι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα «Ανδρόγεω» του Δήμου Ηρακλείου στο πλαίσιο του 4ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Δημοσιογραφικών Δεξιοτήτων «Τύπος και Ουσία- Λευτέρης Δασκαλάκης 2017-2018».
Η ιστορία της μαθητικής δημοσιογραφίας στην Κρήτη ταξιδεύει πολλές δεκαετίες πίσω και φτάνοντας στο σήμερα μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων από το Ηράκλειο παρουσίασαν τη συλλογική εργασία για το σχολικό έτος 2016-2017.
Για κάποιους ήταν η πρώτη φορά που δοκίμασαν τις δυνάμεις τους στον ρόλο του δημοσιογράφου, σε ένα μέσο που αποτελεί ίσως την πιο γοητευτική μορφή της δημοσιογραφίας, την εφημερίδα.
Η «Π» μίλησε με τη νέα γενιά αναφορικά με τη γεύση που πήραν μέσα από την ενασχόλησή τους με τις εφημερίδες και τον περιοδικό τύπο.
Ο Γιώργος Καδιανάκης, μαθητής Β’ Λυκείου από το 1ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου (Καπετανάκειο), μίλησε για την ξεχωριστή του εμπειρία στην Έκδοση Ποιητικής Συλλογής του σχολείου του, στην οποία και συμμετείχε, μετά από παρότρυνση καθηγητών του. Ανέφερε πως στην 1η Λυκείου του δημιουργήθηκε οι ανάγκες να γράφω».
Η μικρότερη της παρέας Σοφία Στρατάκη, μαθήτρια Β’ Γυμνασίου του 7ου Γυμνάσιου Ηρακλείου, μας είπε: «Mου φάνηκε διασκεδαστικός ο τρόπος που λειτουργεί μία εφημερίδα. Είναι ωραίο να βάζεις διάφορες ιδέες, να συνεργάζεσαι και με άλλα παιδιά».
Την ίδια στιγμή η Χαρά Πλατυρράχου, μαθήτρια Β’ Λυκείου από το 5ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου, ανέφερε: «Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ ενδιαφέρον επάγγελμα. Μου αρέσει να γράφω για θέματα που αφορούν τους νέους, να συγκινώ».
Η συμμαθήτριά της Εβελίνα Στεφανάκη, δήλωσε: «Mε αφορμή την εφημερίδα, έχω σκεφτεί να γίνω δημοσιογράφος. Αν γίνω δημοσιογράφος δεν θα ήθελα να έχω σαν πρότυπό μου κάποιον, θα ήθελα να έχω δική μου γραμμή».
Τέλος, η συμμαθήτριά τους Φιλία Τσακίρη ανέφερε πως ήταν «πολύ ενδιαφέρον πως ό,τι σκεφτείς θα το γράψεις και μετά θα το διαβάσει ο κόσμος. Μ’ αρέσει να τους δείχνω πως αισθάνομαι», ενώ πρόσθεσε: «Eίναι σίγουρα κάτι δύσκολο, γιατί θέλει χρόνο. Η δυσκολία του είναι κάτι όμορφο που σε προσελκύει να το γνωρίσεις».
Οι δημοσιογραφικές τους πινελιές όμως δεν σταμάτησαν στις εφημερίδες, αλλά επεκτάθηκαν και στον περιοδικό τύπο με την Λίνα Κυριακάκη, μαθήτρια 3ης Γυμνασίου του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου, που μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία της είπε χαρακτηριστικά: «Mου αρέσει να παίρνω συνεντεύξεις, γιατί μπορούμε να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό μας. Διευρύνουμε τους ορίζοντές μας».
Ήταν ένα μικρό δείγμα για το πόσο αναγκαία και ευεργετική είναι η προώθηση της έκφρασης και συνεργασίας σε μικρές ηλικίες, να καλλιεργείς και να αναπτύσσεις θετικά τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σου ανοιχτά, στην κλειστή κοινωνία του σχολείου.