ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Διαμαρτυρία μετά μουσικής

Μουσικό σχολείο χωρίς αίθουσα εκδηλώσεων! Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, είναι πραγματικότητα αφού το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου, που στεγάζεται στην πρώην αμερικάνικη βάση Γουρνών, δεν έχει κατάλληλο χώρο για να μπορέσουν οι μαθητές να παρουσιάσουν τη μοναδική δουλειά που γίνεται στο σχολείο τους. Έτσι, φιλοξενούνται, όταν αυτό χρειάζεται, στην πρώην Αγγλικανική Εκκλησία που είχαν οι Αμερικάνοι στον χώρο της βάσης.

Για τις ελλείψεις σε υποδομές και σε μουσικά όργανα τα κενά σε εκπαιδευτικούς και για μία σειρά άλλων ζητημάτων κατέβηκαν χθες στους δρόμους οι μαθητές του σχολείου, οι οποίοι πραγματοποίησαν μία μουσική διαμαρτυρία που… μάγεψε τους Ηρακλειώτες!

Εξελίξεις τις επόμενες   ημέρες

Αίτημα του σχολείου είναι να επεκταθεί σε κτίριο που γειτνιάζει  με το υπάρχον και δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η επισκευή του.

Ο δήμαρχος Χερσονήσου κ. Γιάννης Μαστοράκης αναφέρει στην «Π» πως ήδη έχει γίνει η στατική ενίσχυση του κτιρίου και υπάρχει μία μελέτη που βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης, ωστόσο τίθενται προβλήματα με την αδειοδότηση αφού το καθεστώς που επικρατεί στους χώρους της πρώην βάσης είναι ιδιαίτερο.

«Την επόμενη βδομάδα θα έχουμε συνάντηση για το θέμα με την πολεοδομία Ηρακλείου προκειμένου να ξεπεράσουμε τον σκόπελο» εξηγεί ο κ. Μαστοράκης. Στόχος είναι να λυθεί πρώτα το πρόβλημα με την αδειοδότηση για να προχωρήσει ο Δήμος στο στάδιο της χρηματοδότησης.

Ο κ. Μαστοράκης αναφέρει πως στο συγκεκριμένο κτίριο θα υπάρξουν βοηθητικοί χώροι για το Μουσικό Σχολείο, αίθουσες διδασκαλίας μουσικών οργάνων, σίτισης των μαθητών και αμφιθέατρο για τις παραστάσεις του σχολείου.

 

 

Διαμαρτυρία…  μετά μουσικής

Τα αιτήματα  είναι πολλά και ποικίλα, μεταξύ αυτών η αναγνώριση του απολυτηρίου τους όπως του αξίζει. Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου έκλεψαν χθες τις εντυπώσεις στο κέντρο του Ηρακλείου και όλοι έσπευσαν να ακούσουν τα προβλήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν με τη μορφή τραγουδιών.

Η γραμματέας του Συλλόγου Γονέων του Μουσικού Σχολείου κ. Λεμονιά Σφακιανάκη αναφέρει στην «Π» πως  το κτίριο που γειτνιάζει με το σχολείο είχε ξεκινήσει να επισκευάζεται, επί δημαρχίας Ζ. Δοξαστάκη, με σκοπό να αποτελέσει για το σχολείο μια κτιριακή «ανάσα». «Εδώ και χρόνια τα παιδιά με τους συλλόγους γονέων αγωνίζονται να ολοκληρωθεί η διαδικασία παράδοσης του προς χρήση» τονίζει.

Η κ. Σφακιανάκη αναφέρει πως σε συνάντηση που είχε ο νυν δήμαρχος με την τεχνική υπηρεσία, με μαθητές και γονείς υπήρξε η δέσμευση ότι θα ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και σύντομα θα δοθεί στο σχολείο. Μάλιστα τις επόμενες μέρες θα γίνει νέα συνάντηση στον Δήμο για να συζητηθούν οι όποιες εξελίξεις.

«Μέσα στην πρώην Αμερικάνικη Βάση υπάρχουν πάρα πολλά κτίρια. Εγκαταλελειμμένα αλλά ακόμα ικανά προς αξιοποίηση. Κτίρια και χώροι που μπορούν να αποτελέσουν πόλο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Βρίσκονται υπό την εποπτεία του ΤΑΥΠΕΔ» αναφέρει η κ. Σφακιανάκη και τονίζει πως «έχουμε ανάγκη να δημιουργήσουμε εστίες μάθησης κι όχι μια ακόμη ξενοδοχειακή μονάδα που επιχειρεί το ΤΑΥΠΕΔ».

Ο Μιχάλης Μωραϊτάκης, μαθητής της Γ Λυκείου, εξηγεί πως η χθεσινή κινητοποίηση είχε πανελλαδικό χαρακτήρα, αφού όλα τα μουσικά σχολεία της χώρας κατέβηκαν στους δρόμους.

Οι μαθητές ζητούν να έχουν μουσική αναγνώριση όταν ολοκληρώνουν το σχολείο, διαμαρτύρονται γιατί είτε δεν έχουν βιβλία μουσικής είτε πρέπει να τα πληρώνουν από την τσέπη τους.

«Το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου, πέρα από τα προβλήματα που έχουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα, αντιμετωπίζει και το κτιριακό. Χρειαζόμαστε έναν χώρο εκδηλώσεων και  εστιατόριο, ενώ μας λείπουν ειδικότητες εκπαιδευτικών σε βασικά μουσικά όργανα και έχουμε κενά, δεν κάνουμε μάθημα για πολλές ώρες» αναφέρει.

Στα Χανιά

Την ενίσχυση των δομών των μουσικών σχολείων ζήτησαν χθες μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χανίων, οι οποίοι  στο πλαίσιο πανελλήνιας διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν μουσική εκδήλωση διαμαρτυρίας στην πλατεία της δημοτικής αγοράς της πόλης.

Στα Χανιά το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Μουσικό Σχολείο είναι, σύμφωνα με τους μαθητές, αυτό της έλλειψης κατάλληλου κτιρίου για τη στέγασή του. Βασικό αίτημα της μουσικής διαμαρτυρίας ήταν η μεταφορά των 180 μαθητών του Μουσικού Λυκείου και Γυμνασίου σε άλλο χώρο. Παράλληλα ζήτησαν τη βελτίωση των υποδομών που υπάρχουν σήμερα, ώστε, όπως επισημαίνουν, να αποκτήσουν μεγαλύτερη λειτουργικότητα.