Γιώργος Σκεπάρνης - Αρετή Σπαχή

Ο σεισμός στην Τουρκία φαίνεται πως πυροδότησε εξελίξεις και στη χώρα μας καθώς στην τελευταία σύσκεψη εργασίας, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία προήδρευσε ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφασίστηκε ότι θα γίνει άμεσος προσεισμικός έλεγχος για ζητήματα αντισεισμικής προστασίας και ανθεκτικότητας δημόσιων κτηρίων, ξεκινώντας από τα σχολεία και νοσοκομεία.

Οι λεπτομέρειες προσεισμικού  ελέγχου θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε πως οι προληπτικοί έλεγχοι, που υφίσταντο έως τώρα στα δημόσια κτήρια, γίνονται υποχρεωτικοί.

Όπως τόνισε, «με αυτή την πρωτοβουλία γίνεται υποχρεωτικός ο πρωτοβάθμιος και δευτεροβάθμιος έλεγχος σε όλα τα δημόσια κτήρια, αρχής γενομένης από τα σχολεία και τα νοσοκομεία που είναι κρίσιμες υπηρεσίες, όπου στεγάζονται παιδιά, στεγάζονται ασθενείς, που έχουν ένα κομβικό ρόλο στην όλη διαχείριση της καταστροφής».

Σημειώνεται πως η υφυπουργός Παιδείας, κ.  Ζέττα Μακρή, υπέγραψε   πρωτόκολλο συνεργασίας με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, προκειμένου να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί πρόγραμμα επιμόρφωσης των στελεχών εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την πρόληψη και μείωση των επιπτώσεων από τους κινδύνους που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές, μεταξύ των οποίων και οι σεισμοί.

Έπρεπε να είχε γίνει… χθες

Εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές αλλά και το Συνδικάτο Οικοδόμων του Ηρακλείου έχουν κατά καιρούς αναδείξει την ανάγκη των ελέγχων στατικής επάρκειας στα σχολεία του Ηρακλείου. Βλέπουμε ακόμα και σήμερα, προβλήματα να παραμένουν στις σεισμόπληκτες περιοχές του Αρκαλοχωρίου και του Θραψανού, μεταξύ άλλων, ενώ το καμπανάκι χτυπάει και για άλλα σχολικά κτήρια.

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, κ. Αρετή Σπαχή, αναφέρει πως επισφαλή είναι τα κτήρια του ΕΕΕΕΚ Ηρακλείου και του ΕΝΕΕΓΥΛ, στον Άι Γιάννη Χωστό, όπου φιλοξενούνται μαθητές ειδικών σχολείων και θα έπρεπε να έχουν ιδιαίτερη μεταχείριση. Ακόμα, μεταξύ άλλων, πρέπει να ελεγχθούν το 6ο Γυμνάσιο, το Καπετανάκειο, αν και ανεγέρθηκε πρόσφατα, σχολεία της Ν. Αλικαρνασσού και μία σειρά σχολικών κτηρίων. Σύμφωνα με την κ. Σπαχή, από πλευράς Δήμου δεν υπάρχει η απαραίτητη ενημέρωση για την κατάσταση των κτηρίων, όπου κάνουν μάθημα τα παιδιά.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου, κ. Γιώργος Σκεπάρνης, αναφέρει πως ήδη από το 1999 είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνονταν έλεγχοι και, όμως, ελέγχτηκε μόλις το 15% των κτηρίων.

Όπως αναφέρει, δεν αρκεί να γίνει ένας μακροσκοπικός έλεγχος, με… το μάτι, αλλά χρειάζεται να προχωρήσουμε σε δευτεροβάθμιο έλεγχο. Αίτημα των γονέων είναι να ελεγχθούν όλα τα παλιά κτήρια που είναι πάνω από 40 ετών.

Αναρωτιέται αν γίνουν οι έλεγχοι, θα προχωρήσουμε στην αποκατάσταση των κτηρίων;

Τα περισσότερα σχολεία είναι από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 όταν δεν ίσχυαν αυστηροί αντισεισμικοί κανονισμοί. Ο κ. Σκεπάρνης τονίζει πως στο Ηράκλειο δεν έχει κτιστεί νέο σχολείο εδώ και 20 χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σύμφωνα με τον ίδιο, όποτε απευθύνθηκαν στον Δήμο για να ενημερωθούν, τους παρέπεμπαν από το ένα γραφείο στο άλλο χωρίς αποτέλεσμα.