Γενναίες περικοπές στη διασκέδαση των φοιτητών
Αντρέας Αθανασιάδης, φοιτητής Κοινωνικής Εργασίας στο ΤΕΙ (αριστερά), Γιώργος Καραγιανίδης, φοιτητής Οικονομικών στο ΕΚΠΑ (μέση), Βασίλης Μιχαλόπουλος, φοιτητής Φυσικής στο Παν. Κρήτης (δεξιά)

Η πόλη του Ηρακλείου είναι μία από τις γνωστότερες φοιτητου πόλεις στην Ελλάδα, τόσο για τα αξιόλογα εκπαιδευτικά της ιδρύματα, όσο και για την πολυπόθητη φοιτητική ζωή, που ονειρεύεται κάθε 18χρονος μαθητής.

Ωστόσο, πόσο εύκολη και ονειρεμένη μπορεί να είναι η φοιτητική ζωή; Το «μηνιάτικο» από τη μαμά και τον μπαμπά είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες, αλλά και επιθυμίες ενός φοιτητή που ζει στο Ηράκλειο;

Η διασκέδαση μπαίνει ψηλά στην λίστα με τις προτεραιότητες και «υποχρεώσεις». Έτσι, καθημερινά οι δρόμοι του Ηρακλείου σφύζουν από ζωή όλη μέρα και όλη νύχτα.

Πώς όμως αρέσκονται να αξιοποιούν τον χρόνο και τα χρήματά τους; Φοιτητές από την Κρήτη, αλλά και μέρη της υπόλοιπης Ελλάδας μιλούν στην «Π» για μία συνηθισμένη εβδομάδα και πώς αξιοποιούν τελικά τα δύο παραπάνω.

Ο Ματθαίος Βούλγαρης, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ο Ματθαίος Βούλγαρης, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο τμήμα Χημείας, με καταγωγή από τη Μεσσαρά ξοδεύει την εβδομάδα το λιγότερο 40-50 ευρώ, ενώ το «κοντέρ» έχει μετρήσει μέχρι και 150 ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, δηλώνει πως, «Βλέπεις τα λεφτά που παίρνεις και πράττεις ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Άμα χρειαστείς περισσότερα σε μία εβδομάδα, σού δίνουν, αν πάλι καταναλώσεις λιγότερα σου μένουν για την επόμενη εβδομάδα».

 

Γιώργος Ορφανουδάκης, φοιτητής Πληροφορικής στο ΤΕΙ

Ο Γιώργος Ορφανουδάκης, φοιτητής στο τμήμα Πληροφορικής στο ΤΕΙ, και εκείνος από τη Μεσσαρά, περιορίζει τις βραδινές εξόδους του, καθώς, όπως αναφέρει, για διασκέδαση προτιμά να βγει για ποτό και ξοδεύει γύρω στα 15 ευρώ, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι «μέσα σε μία εβδομάδα χρειάζεσαι περίπου στα 50 ευρώ. Πιέζεσαι, είναι στάνταρ τα πράγματα που θα κάνεις».

Τα νούμερα αυτά όμως δεν ισχύουν για όλους.

 

Ο Αντρέας Αθανασιάδης που σπουδάζει Κοινωνική Εργασία στο ΤΕΙ, με καταγωγή από την Κοζάνη, ξοδεύει γύρω στα 20-25 ευρώ την εβδομάδα. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να κάνω αποταμίευση για να κάνω άλλα πράγματα», ωστόσο συμπληρώνει πως ίσως σε έναν μικρό βαθμό πιέζει τον εαυτό του για να μην ξοδέψει χρήματα. Αυτό δεν αναιρεί όμως ότι βγαίνει σχεδόν κάθε μέρα για μία απλή βόλτα, για καφέ ή μια μπύρα.

Ο Βασίλης Μιχαλόπουλος με καταγωγή από τα Καλάβρυτα, που σπουδάζει το τμήμα Φυσικής στο Πανεπιστήμιο, αναφέρει πως για καφέ ξοδεύει τα περισσότερά του χρήματα, ενώ σε βραδινή έξοδο γύρω στα 15-20 ευρώ. «Το μήνα έχω βάλει όριο να ξοδεύω 400 ευρώ» λέει ο ίδιος.

Τέλος, ο Γιώργος Καραγιανίδης, που κατάγεται από την Πάτρα, αλλά σπουδάζει στο ΕΚΠΑ λέει: «Για καφέ ξοδεύω τα περισσότερα μου χρήματα 15-20 ευρώ ξοδεύω συνήθως σε βραδινή έξοδο για ποτό».

Όλοι οι τρόποι διασκέδασης έχουν την τιμή και την  τιμητική τους και ένα ικανοποιητικό «φοιτητικό μηνιάτικο» που διαμορφώνεται γύρω στα 200-300 ευρώ, σύμφωνα με τις «ανάγκες» ενός φοιτητή, θα ζητά πάντα έστω μία ελάχιστη αύξηση.