ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΕΙΟ: Για ακόμα μια χρονιά οι μαθητές του 1ου Λυκείου Ηρακλείου έχουν μπροστά τους ένα εργοτάξιο
Για ακόμα μια χρονιά οι μαθητές του 1ου Λυκείου Ηρακλείου έχουν μπροστά τους ένα εργοτάξιο

Με… κινητό τμήμα που κάθε βδομάδα αλλάζει αίθουσα, επειδή δεν είναι ιδιαίτερα… φιλόξενη για τους μαθητές, λειτουργεί τη φετινή χρονιά το 1ο Λύκειο Ηρακλείου, γνωστό ως Καπετανάκειο.

Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στις λυόμενες αίθουσες, στο σχολείο αρχίζουν να βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ, αφού οι εργασίες στο κτίριο προχωρούν και φαίνεται ότι η δέσμευση του Δήμου Ηρακλείου ότι την ερχόμενη χρονιά εκπαιδευτικοί και μαθητές θα βρίσκονται στις θέσεις τους θα γίνει πράξη.

“Ο ορίζοντάς μας  είναι ανοιχτός”

Η διευθύντρια του σχολείου, κ. Κατερίνα Χατζάκη, αναφέρει στην «Π» πως «τα λυόμενα είναι κακοσυντηρημένα και παλιά, ευτυχώς όμως ο ορίζοντάς μας είναι ανοιχτός αυτή τη φορά και βλέπουμε ότι σε λίγους μήνες θα μεταφερθούμε κι αυτό μας δίνει κουράγιο».

ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ: Στο νέο Καπετανάκειο του χρόνου ο αγιασμός

Τραγελαφική είναι η κατάσταση που επικρατεί με το σύστημα συναγερμού, αφού ο συναγερμός που έχει τοποθετηθεί στις λυόμενες αίθουσες «πάντα κτυπάει ακατάσχετα και πρέπει συνεχώς να τρέχουμε τα Σαββατοκύριακα και τη νύχτα. Η κατασκευή είναι ελαφριά και ο δυνατός αέρας και η βροχή δημιουργούν επιπλοκές» περιγράφει η κ. Χατζάκη.

Σημειώνει ότι «στεγαζόμαστε σε μια πρόχειρη κατασκευή για προσωρινούς λόγους, όμως μας δίνει κουράγιο ότι δουλεύουν πυρετωδώς και δείχνουμε κι εμείς υπομονή».

Σε ερώτηση της «Π» αν έχουν σημειωθεί πλημμύρες στο σχολείο απαντά πως μέχρι στιγμής δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα, όμως ο καιρός δεν είναι ακόμα τόσο κακός. «Ευτυχώς, δεν έχει γίνει ακόμα καμία μεγάλη θεομηνία, λέμε Δόξα τω Θεώ που έχουμε καλό καιρό» λέει χαρακτηριστικά.

Σε λυόμενες φιλοξενούνται και τα 18 τμήματα του σχολείου με 385 μαθητές, οι αίθουσες των καθηγητών και της Διεύθυνσης.

«Το πρόβλημα είναι χρόνιο, το ευτύχημα αυτή τη στιγμή είναι ότι έχουμε μία ελπίδα, βλέπουμε το κτίριο να προχωράει, εξελίσσονται οι εργασίες και αυτό μας δίνει κουράγιο, αν μέναμε εδώ και άλλο χρόνο θα ήταν αφόρητο», αναφέρει η διευθύντρια του σχολείου.

Συχνό φαινόμενο είναι οι διακοπές ρεύματος, γίνεται πτώση της τάσης, υπάρχουν λιμνάζοντα νερά στο στέγαστρο και πολλά άλλα προβλήματα.

Δεν είναι όλες οι αίθουσες λειτουργικές, κάποιες είναι μπροστά στον λάκκο και τις εργασίες που είναι σε εξέλιξη, ενώ ένα κοντέινερ υπό τη μορφή στρατηγείου έχει τοποθετηθεί στην αυλή για να επιβλέπει τα έργα.

Το σχολείο αποφάσισε να λύσει ως εξής το πρόβλημα για να μην αδικούνται συγκεκριμένα παιδιά: η πλέον ακατάλληλη αίθουσα δέχεται άλλο τμήμα κάθε βδομάδα και οι μαθητές μετακινούνται συνεχώς.

«Είμαστε ένα μεγάλο σχολείο, αν λύσουμε το κτιριακό είμαστε ένα σχολείο υψηλών προδιαγραφών, η δουλειά γίνεται σωστά, είναι συνεπέστατοι οι καθηγητές και ευτυχώς οι γονείς επιμένουν να φέρνουν τα παιδιά τους στο Καπετανάκειο παρά τις δυσκολίες του κτιρίου» αναφέρει η κ. Χατζάκη.

Τέλος, περιγράφει: «Oι μπετονιέρες μπαίνουν και βγαίνουν, είμαστε σε καλό δρόμο και αυτό μας δίνει δύναμη και κουράγιο».

“Μπροστά από το χρονοδιάγραμμα”

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Γιώργος Βλαχάκης, αναφέρει στην «Π» πως οι εργασίες βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο και μάλιστα γίνονται πιο γρήγορα από όσα είχαν υπολογίσει.

«Αν οι εργασίες τρέχουν με τον ρυθμό που πάνε σήμερα, που είμαστε πολύ μπροστά σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, θα καταφέρουν να μπουν οι μαθητές το νέο σχολικό έτος μέσα» σημειώνει.

Όσο αφορά το αίτημα του σχολείου να τοποθετηθούν επιπλέον λυόμενες αίθουσες για να καλύψουν τις ανάγκες του μαθητικού τους πληθυσμού, ο κ. Βλαχάκης εξηγεί ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό γιατί χρειάζεται μελέτη, η κάθε αίθουσα κοστίζει 24.000 ευρώ και υπάρχουν αιτήματα σχολείων που εκκρεμούν από πέρσι και προηγούνται όπως του ΕΕΕΕΚ Ηρακλείου.

«Το Καπετανάκειο είναι ένα πολυβασανισμένο σχολείο, με συνεχείς καθυστερήσεις στην αποκατάσταση όλου του κτιρίου.

Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο,  ξεπεράστηκαν τα εμπόδια, το  έργο δεν απεντάχθηκε, το κρατήσαμε και το 2018 θα δικαιωθούν όλοι, ειδικοί οι μαθητές που έχουν δεινοπαθήσει τόσα χρόνια», αναφέρει ο κ. Βλαχάκης.