ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ο πλανήτης φτάνει για όλους… το Ηράκλειο είναι μια πόλη με κρυμμένα μυστικά… ένα ταξίδι με τους Μινωίτες, που βλέπουμε, ακούμε και γευόμαστε.

Τα παραπάνω αποτελούν μονάχα μία μικρή γεύση από τα προγράμματα που υλοποιούν τη φετινή χρονιά σχολεία του Ηρακλείου.

Οι μικροί μαθητές μαθαίνουν να αγαπούν τη γη, την ιστορία, τον πολιτισμό μας χάρη στις δράσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών-Ρούβα-Γουβών,  που εδρεύει στις Αρχάνες, δίπλα στο βουνό Γιούχτας και κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους της μινωϊκής περιόδου.

«Η φύση μάς εκδικείται»

«Η περιβαλλοντική εκπαίδευση χρειάζεται, το είδαμε και με τις καταστροφές στην Αττική. Είναι έλλειψη παιδείας, όταν κτίζουμε σε ρέματα, η φύση μάς εκδικείται. Αυτό που έγινε το περιμέναμε αυτό όλοι, το ξέραμε ότι θα συμβεί» αναφέρει στην «Π» η υπεύθυνη του ΚΠΕ, γεωπόνος, Msc Βιολογίας, κ. Μαρία Σφακιανάκη.

Η ελιά, το αμπέλι και οι τοπικές καλλιέργειες μπαίνουν στο επίκεντρο των περιβαλλοντικών προγραμμάτων

Στόχος των 53 κέντρων στην Ελλάδα είναι η ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών, «για να τους κρατούμε σε εγρήγορση όλους και να εμπλακούν στα περιβαλλοντικά προβλήματα που συμβαίνουν» εξηγεί η κ. Σφακιανάκη. Οι μαθητές, για να πλησιάσουν τα θέματα του πλανήτη, περνάνε πρώτα από τον τόπο τους, μέσα από το περιβάλλον, μαθαίνουν για την ιστορία και τον πολιτισμό του μέρους στο οποίο βρίσκονται.

Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης αξιοποιούν το τοπικό περιβάλλον ως αφορμή για την προσέγγιση τοπικών, εθνικών και παγκόσμιων περιβαλλοντικών προβλημάτων και με τις εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές τους δράσεις αναδεικνύουν βιώσιμες επιλογές ανάπτυξης.

Από αριστερά  οι κ.κ. Άννα Μαρτιμιανάκη, Μαρία Σφακιανάκη, Έλενη Φανιουδάκη, Ειρήνη Δερμιτζάκη
Από αριστερά οι κ.κ. Άννα Μαρτιμιανάκη, Μαρία Σφακιανάκη, Έλενη Φανιουδάκη, Ειρήνη Δερμιτζάκη

Τα δώδεκα προγράμματα του ΚΠΕ Αρχανών-Ρούβα-Γουβών  είναι τα εξής «Εναλλακτικός Τουρισμός; Φυσικά!!!», «Ταξιδεύοντας με τους Μινωίτες: ας δούμε… ας ακούσουμε… ας γευτούμε», «Μα δεν υπάρχουν καθόλου σκουπίδια; Ανακυκλώνω και επιβιώνω», «Η βιοποικιλότητα στην περιοχή μας», «Ένα τσαμπί σταφύλι διηγείται την ιστορία του», «Ελιά:  Είμαι του Ήλιου η θυγατέρα η πιο από όλες χαϊδευτή», «Έφταξε ο καιρός καλέ που πέφτουν οι ελιές και τα λιόφυτα θα πιάσουν πάλι οι κοπελιές», «Σεισμός: Το χάσμα π’ άνοιξ΄ ο σεισμός ευθύς εγιόμισε άνθη…», «Εξοικονομώ ενέργεια.

Ο πλανήτης  φτάνει για όλους!», «Ηράκλειο: η πόλη με τα κρυμμένα μυστικά», «Ίχνη στο νερό» και «Απ΄το περβόλι έρχομαι και στην τροφή μας…έλα!». Την παιδαγωγική ομάδα του Κέντρου αποτελούν οι κ.κ. Μαρία Σφακιανάκη, Ειρήνη Δερμιτζάκη, Άννα Μαρτιμιανάκη και Έλενη Φανιουδάκη.

Το Κέντρο δέχεται επισκέψεις σχολείων. Συγκεκριμένα την ερχόμενη Τρίτη 21 Νοεμβρίου θα το επισκεφτεί το Λύκειο Γουβών, στις 28 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στο ΚΠΕ το 2ο Δημοτικό Αρχανών και στις 30 του μήνα το 6ο Δημοτικό Ηρακλείου. Το πρόγραμμα για τον μήνα Δεκέμβριο έχει ήδη κανονιστεί.

Σημειώνεται ότι θα γίνει συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας με θέμα το ενδεχόμενο μετατροπής των ΚΠΕ σε Κέντρα Εκπαίδευσης για την Αειφορία και υπάρχει ο φόβος ότι μπορεί να χαθεί η ταυτότητα των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών-Ρούβα-Γουβών διοργανώνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τους υπεύθυνους σχολικών δραστηριοτήτων των Δ/νσεων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου τριήμερο επιμορφωτικό εισαγωγικό σεμινάριο 18 ωρών με τίτλο: “Εκπαίδευση για την Αειφορία: εξοικονομώ ενέργεια – φροντίζω τη διατροφή μου – προστατεύω την περιοχή μου”.

Το σεμινάριο γίνεται για 70 εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου (35 πρωτ/θμιας και 35 Δευτ/θμιας) την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου  (16:30-21:00), το Σάββατο 25 Νοεμβρίου (9:00-15:00) στις εγκαταστάσεις του Κ.Π.Ε. Αρχανών (παλιό κτίριο “Δίας”, Αρχάνες) και την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στο βουνό Γιούχτας.