Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας
Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας
Το κτήριο στην Αγία Τριάδα αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας

Ξεχωριστές πορείες διαγράφουν σιγά-σιγά το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας στο Ηράκλειο και ο ENISA. Όπως είναι γνωστό, υποχρέωση της χώρας μας για να φιλοξενήσει τον ευρωπαϊκό οργανισμό για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών ήταν και η ίδρυση του ΣΕΠ.

Σήμερα, όμως, τα γραφεία του ENISA στο Ηράκλειο στεγάζουν ελάχιστους υπαλλήλους του, αφού ο κύριος όγκος, πλέον, βρίσκεται στην Αθήνα. Συνεπώς, οι μαθητές του ΣΕΠ, που είναι παιδιά των εργαζομένων στον οργανισμό, μετριούνται πλέον στα δάκτυλα! Μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με το οικόπεδο, όπου αναμενόταν να ανεγερθεί το κτήριο του ΣΕΠ, το οποίο σήμερα είναι στην Αγία Τριάδα, με τις γνωστές ελλείψεις.

Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Γιώργος Τερζάκης, αναφέρει στην «Π» πως, ουσιαστικά, όλες οι διαδικασίες έχουν «παγώσει» μέχρι το 2020, οπότε και ο ENISA διατηρεί το στάτους του. Όπως λέει, τα Υπουργεία Παιδείας και Μεταφορών είναι σε επαφή για το θέμα του σχολείου αφού ο ENISA υπάγεται στο Μεταφορών και περιμένουν να ξεκαθαριστεί η έδρα και το καθεστώς του οργανισμού.

Ο κ. Τερζάκης αναφέρει πως δεν έχει προχωρήσει καμία διαδικασία όσον αφορά στο κτήριο του ΣΕΠ στο οικόπεδο που είχε παραχωρηθεί από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. «Το σχέδιο δεν «πατούσε» στην πραγματικότητα του σχολείου, επρόκειτο για ένα κοστοβόρο κτήριο για πάρα πολλούς μαθητές που το σχολείο δεν τους είχε ποτέ. Δεν έχει εξασφαλιστεί ούτε η χρηματοδότηση του έργου ούτε έχει ενταχθεί σε κάποιο πλαίσιο» αναφέρει.

Η διευθύντρια του ΣΕΠ, κ. Κωνσταντίνα Μπατάλα, τονίζει πως, ανεξάρτητα από τον ENISA, το σχολείο έχει αυξημένες κτηριακές ανάγκες. Το κτήριο στην Αγία Τριάδα προοριζόταν για το 3ο Δημοτικό, σήμερα φιλοξενεί 258 μαθητές από όλες τις βαθμίδες, ελληνόφωνα και αγγλόφωνα τμήματα, ενώ το Νηπιαγωγείο του ΣΕΠ στεγάζεται στο 8ο Δημοτικό. Οι μαθητές είναι είτε από Έλληνες γονείς, είτε δύο εθνικοτήτων, είτε από γονείς άλλης εθνικότητας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, κ. Gian Andrea Garancini, εξηγεί πως, ουσιαστικά, η ανέγερση του κτηρίου ήταν μόνο στα χαρτιά. Τότε ήταν δύσκολο και όνειρο, τώρα είναι δύσκολο και αγγίζει την ουτοπία αλλά τεχνικά δεν έχει ακυρωθεί τίποτα.

Αναφέρει πως η επιτροπή, στην τελευταία πιστοποίηση που θα βγει τώρα, επαναλαμβάνει ότι από διδακτική/εκπαιδευτική άποψη το ΣΕΠ είναι στα πρώτα ευρωπαϊκά σχολεία, ενώ «προειδοποιεί» διπλωματικά το Υπουργείο ότι τα χρόνια θέματα του κτηρίου, της έγκαιρης πρόσληψης καθηγητών και της πρόσβασης στην ελληνική τριτοβάθμια με baccalaureate παραμείνουν άλυτα.

Έμεινε σαν όραμα…

Τον Οκτώβριο του 2016 είχε γίνει  ενημέρωση για την πορεία της μελέτης του νέου κτηρίου που σήμερα εκκρεμεί
Ήταν Οκτώβριος του 2016 όταν έγινε επίσημη ενημέρωση για την πορεία της μελέτης που αφορά το έργο κατασκευής του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας σε οικόπεδο που παραχώρησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης στις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (πρώην Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων).

Η ενημέρωση είχε γίνει από τους μελετητές στο Πανεπιστήμιο, παρόντων του περιφερειάρχη Κρήτης, της Πρυτανείας, εκπροσώπων του οργανισμού και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Π.Κ.

Στην τότε συνάντηση είχε τονιστεί η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της μελέτης ώστε το 2017 να βρισκόταν η χρηματοδότηση για τη δημοπράτηση του έργου.

Επρόκειτο για ένα οικόπεδο 15 στρεμμάτων που παραχώρησε το Πανεπιστήμιο και βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στις Βούτες, ενώ η μελέτη είχε ανατεθεί από τον ΟΣΚ και ήταν σε εξέλιξη μετά από διεθνή διαγωνισμό που είχε προκηρύξει.

Η μελέτη προέβλεπε την κατασκευή βιοκλιματικού κτηρίου πολλαπλών δραστηριοτήτων και περιελάμβανε νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο- λύκειο.

Επίσης οι χώροι του κτηρίου, όπως είχε αναφερθεί, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το Πανεπιστήμιο και άλλους φορείς για συνέδρια, σεμινάρια και θα ήταν ένα από τα 14 ειδικού τύπου σχολεία που σήμερα υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.