Τον μαγικό κόσμο του βιβλίου αποφάσισαν να εξερευνήσουν μαθήτριες του 11ου Γυμνασίου Ηρακλείου που διακρίθηκαν στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Λογοτεχνικής Έκφρασης Δήμου Βύρωνα 2019, στο πλαίσιο της Δράσης με τίτλο «στο βλέμμα του Μπάιρον».
Η βράβευση έγινε την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.
Έφηβοι μαθητές, ηλικίας 13 ως 18 ετών και νέοι, ηλικίας 18 ως 30 ετών, από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν με λογοτεχνικό κείμενο, πεζό ή ποίημα και θέλησαν να εκφράσουν σκέψεις και στοχασμούς πάνω σε πρωτότυπα θέματα.
Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία, μέσα από τα κείμενά τους, να αναδείξουν θέματα που σχετίζονται με τα οράματα του Μπάιρον για την ανθρωπότητα και, γενικότερα, να αναδείξουν την καλλιτεχνική τους ευαισθησία μέσα από τη λογοτεχνική έκφραση.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην έκθεση αξιολόγησής της η Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού, «τα κείμενα αξιολογήθηκαν με κριτήριο την ανταπόκρισή τους στους στόχους της Δράσης, ώστε να ενθαρρυνθεί, να καταγραφεί και να αναδειχθεί η έκφραση των νέων ανθρώπων, στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του ελλειμματικού λόγου».
Σημαντική ήταν η διάκριση της μαθήτριας του 11ου Γυμνασίου Ειρήνης Αλούμπη, η οποία κατέλαβε το 2ο Βραβείο Ποιητικών Κειμένων στην κατηγορία Έφηβοι με το ποίημά της με τίτλο «ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ Η ΑΒΥΣΣΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ».
Πρόκειται για ένα ποίημα το οποίο η μαθήτρια αφιέρωσε στη μνήμη της δεκατριάχρονης Santra Parks, η οποία σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι της από ελεύθερο σκοπευτή και ανεξέλεγκτη χρήση όπλων στην περιοχή που διέμενε.
Στον ίδιο διαγωνισμό έλαβε Έπαινο συμμετοχής με ποιητικό κείμενο που φέρει τίτλο «ΦΛΟΓΕΡΟ ΟΠΛΟ» η Αμαλία Μπελενιώτη, επίσης μαθήτρια του 11ου Γυμνασίου Ηρακλείου.
Όπως δήλωσε η υπεύθυνη εκπαιδευτικός, Μαρία Φιολιτάκη, «η έφηβη Santra Parks, η οποία κατήγγειλε την κοινωνική αδικία, τις διακρίσεις και τη βία, “μίλησε” στις ευαίσθητες ψυχές των δύο μαθητριών και τις ενέπνευσε να καταγγείλουν με το δικό τους τρόπο τις κοινωνικές διακρίσεις».
Για την παραλαβή του Βραβείου η μαθήτρια Ειρήνη Αλούμπη ταξίδεψε στην Αθήνα με την οικογένειά της και είχε την ευκαιρία να παρευρεθεί σε μια λαμπρή και ιδιαίτερα συγκινητική τελετή βράβευσης, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.
Στο κατάμεστο από κόσμο Πολιτιστικό Κέντρο παρευρέθησαν ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, κ. Νίκος Ξυδάκης, ο δήμαρχος του Δήμου Βύρωνα, κ. Γρηγόρης Κατωπόδης, εκπρόσωποι φορέων της Πολιτείας και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών της χώρας μας.
Η Δ/νση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 11ου Γυμνασίου Ηρακλείου συγχαίρουν τις μαθήτριες για την επιτυχία και τη διάκρισή τους.
«Όπλο» της η πένα
Η Ειρήνη Αλούμπη είχε μιλήσει στην «Π» για την αγάπη της για τη λογοτεχνία, η πρώτη της επαφή ήρθε τυχαία, έμαθε για το εργαστήρι δημιουργικής γραφής της κ. Μαρίας Δασκαλάκη και σκέφτηκε ότι η συγκεκριμένη απασχόληση θα είχε ενδιαφέρον.
Άρχισε από την Α΄ Γυμνασίου και στην πορεία ανακάλυψε ότι έχει ταλέντο στην ποίηση, έτσι η κ. Δασκαλάκη τη βοήθησε να το αναπτύξει με σημαντικά μέχρι σήμερα αποτελέσματα.
Οι αγαπημένες της συγγραφείς είναι η Ζωρζ Σαρρή και η Άλκη Ζέη ενώ από τους ποιητές ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, τον Τάσο Λειβαδίτη και τον Οδυσσέα Ελύτη.
“Η δημιουργική γραφή με βοηθάει να εκφράζομαι όταν δεν μπορώ να μοιραστώ τα συναισθήματά μου με κάποιον άνθρωπο, παίρνω λέξεις από μια κόλλα χαρτί.
Βλέπω την καθημερινότητα ενός τρίτου ή τα δικά μου βιώματα, όσα δεν μπορούν να καταλάβουν οι άλλοι, και τα μεταφέρω στο χαρτί” είχε πει η ίδια στην “Π”.
Όνειρό της είναι να σπουδάσει Ψυχολογία, της αρέσει να μιλάει με τους ανθρώπους, να αναλύει σκέψεις και συναισθήματα, να βοηθάει τους γύρω της. Ιδιαίτερα, θέλει να ασχοληθεί με παιδιά, τα οποία βλέπει ότι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.
Την ποίηση, όμως, δε θα την εγκαταλείψει ποτέ και όραμά της είναι τα ποιήματα να λάβουν τη θέση που τους αξίζει στις προθήκες των βιβλιοπωλείων ενώ θα ήθελε να αγαπήσουν την ποίηση και μικρότερες ηλικίες.
Μπορεί κανείς να δει ένα μικρό μέρος της δουλειάς της Ειρήνης στην ιστοσελίδα
http://www.idrogios.gr/egkuklopaideia-ton-logotekhnon/alpha/aloumpe-eirene.html