Έναν επιστήμονα που όχι μόνο είναι πρωτοπόρος στη μακρομοριακή χημεία παγκοσμίως, με πλήθος βραβείων και διακρίσεων, αλλά και έναν εξέχοντα ακαδημαϊκό δάσκαλο και εξαιρετικά προσιτό σε φοιτητές και συναδέλφους του, τίμησε χθες Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Ο Krzysztof Matyjaszewski, καθηγητής του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon των ΗΠΑ αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η λιτή τελετή έγινε στο κατάμεστο Αμφιθέατρο «Νίκος Πετρίδης» στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσφώνηση του τιμώμενου με σύντομη αναφορά στην προσωπικότητα και το έργο του ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον κοσμήτορα της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης καθηγητή Εμμανουήλ Στρατάκη και από την πρόεδρο του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών Μαρία Βαμβακάκη.
Εκτενής παρουσίαση του τιμώμενου έγινε από τον καθηγητή του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών Δημήτριο Βλασσόπουλο ενώ η ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος του τμήματος της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος έγινε από την κ. Μαρία Βαμβακάκη.
Ακολούθησε η περιένδυση του τιμώμενου με την τήβεννο και το επιτηβέ ννιο και επίδοση των τίτλων και του μεταλλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης από τον πρύτανη του Ιδρύματος.
Στην ομιλία του στην αγγλική γλώσσα ο τιμώμενος μίλησε με θέμα “New Materials by Macromolecular Engineering Using ATRP”.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά με τους Σύλβια Στρουθου και Ορέστη Κουσαθανα.
Διάλεξη σήμερα
Ο διάσημος καθηγητής θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Modern Polymer Chemistry» στο Αμφιθέατρο του Πρότυπου Γυμνασίου και Λυκείου Ηρακλείου Κρήτης σήμερα Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2023 στις 10.00 π.μ.
Ο καθηγητής Krzysztof Matyjaszewski, είναι κάτοχος της έδρας J. C. Warner Φυσικών Επιστημών και διευθυντής του Κέντρου Μακρομοριακής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon των ΗΠΑ, είναι πρωτοπόρος στη μακρομοριακή χημεία παγκοσμίως. Το 1994 ανακάλυψε τον ελεγχόμενο ριζικό πολυμερισμό μεταφοράς ατόμου με χρήση χαλκού, που αποτελεί σήμερα την κύρια μέθοδο με την οποία παρασκευάζονται πολυμερή στην επιστημονική κοινότητα και από το 2004 έχει εμπορευματοποιηθεί στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ευρώπη.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 1200 εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές, το έργο του έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 184000 αναφορές με δείκτη-h 207 στο Google Scholar, και κατέχει 68 διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ. Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικής και της Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, καθώς και μέλος των Ακαδημιών Επιστημών της Αυστραλίας, Πολωνίας και Γεωργίας.Έχει λάβει πλήθος βραβείων και διακρίσεων μεταξύ των οποίων αναφέρονται τα Presidential Green Chemistry Challenge Award, το Wolf Prize in Chemistry, το Dreyfus Prize in Chemical Sciences, το Benjamin Franklin Medal in Chemistry και το NAS Award in Chemical Sciences, ενώ έχει λάβει και 11 Επίτιμα Διδακτορικά.