Οι φοιτητές της Γεωπονίας στο ΕΛΜΕΠΑ είχαν προχωρήσει σε σειρά κινητοποιήσεων
Οι φοιτητές της Γεωπονίας στο ΕΛΜΕΠΑ είχαν προχωρήσει σε σειρά κινητοποιήσεων

Μετά από τέσσερα χρόνια προσπαθειών και δύο βδομάδες δυναμικών κινητοποιήσεων από τη διοίκηση του ΕΛΜΕΠΑ, τους καθηγητές και του φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας, επιτέλους ήρθε η ώρα της δικαίωσης.

Έτσι, πλέον όσοι περιλαμβάνουν το Τμήμα στο μηχανογραφικό τους και αργότερα παίρνουν πτυχίο, ξέρουν ότι έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα που τους αξίζουν και ένα σημαντικό εφόδιο για τη διεκδίκηση θέσεων στην αγορά εργασίας.

Χθες, επικρατούσε πανηγυρικό κλίμα στο ΕΛΜΕΠΑ ενώ σε Γενική Συνέλευση των φοιτητών του Τμήματος αποφασίστηκε να λήξει η κατάληψη, που διήρκησε 15 μέρες και από την ερχόμενη Δευτέρα να επιστρέψουν στην κανονικότητα και πάλι.

Στη Βουλή

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα, τόσο κυβερνητικών βουλευτών, όσο και βουλευτών απ’ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αρμοδίων φορέων, προχώρησε σε δύο σημαντικές βελτιωτικές αλλαγές για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων γεωπονικών σχολών πενταετούς φοίτησης.

Πρώτον, στο νομοσχέδιο εντάσσονται στη ρύθμιση ονομαστικά, τα τμήματα των γεωπονικών σχολών από τα οποία αποκτούν απευθείας οι πτυχιούχοι τα επαγγελματικά τους δικαιώματα – και δεύτερον, προστίθεται συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο 60 ημερών, μέσα στο οποίο πρέπει το ΓΕΩΤΕΕ να γνωμοδοτήσει θετικά ή αρνητικά, για την απόδοσή τους.

«Λύνουμε ένα πρόβλημα ετών και αποδεσμεύουμε από την ομηρεία τους, πτυχιούχους τμημάτων πανεπιστημιακών, οι οποίοι δεν είχαν το δικαίωμα να ασκήσουν το επάγγελμά τους, δεν είχαν το δικαίωμα να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Αυτό έχει να κάνει με γεωπόνους, δασολόγους και ιχθυολόγους, οι οποίοι ήταν πτυχιούχοι τμημάτων των ΤΕΙ που μετατράπηκαν σε ΑΕΙ, όμως ακολούθησαν πενταετές πρόγραμμα σπουδών – και βεβαίως και για τους νέους πτυχιούχους, αυτούς δηλαδή που ήδη παρακολουθούν από το 2019 τα μαθήματα στις συγκεκριμένες σχολές», ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς και κατέληξε.

«Ήταν πραγματικά μία κατάσταση η οποία δημιουργήθηκε επειδή δεν προβλέφθηκε καθόλου σε ένα πλέγμα νόμων του 2018 και του 2019, τι ακριβώς θα γίνει με αυτές τις σχολές, με αυτά τα τμήματα, με τους πτυχιούχους».

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, «υπάρχει η πρόβλεψη της διαδικασίας, ώστε με αίτηση της Συγκλήτου προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και με γνώμη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, της ΕΘΑΑΕ και του ΓΕΩΤΕΕ, θα δίνονται οι νέες εγκρίσεις».

Τόνισε ακόμη ότι «τα τμήματα τα οποία αναφέρονται στη λίστα, είναι αυτά που κατά βάση ήταν γεωπονικά τμήματα ή τμήματα των άλλων επιστημών και λειτουργούσαν με προγράμματα σπουδών, ενώ τα λίγα που δεν συμπεριλαμβάνονται είναι ουσιαστικά κατεύθυνσης τέτοιας, που πρέπει να γίνει σε έναν δεύτερο χρόνο, μετά από αίτηση και να εκφέρει γνώμη η ΕΘΑΑΕ ακριβώς επί του περιεχομένου του προγράμματος σπουδών».