τηλεκατάρτιση

Αισθάνονται ως τα εξιλαστήρια θύματα σε μία υπόθεση για την οποία δεν ευθύνονται οι ίδιοι. Τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, με ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, διαμαρτύρονται για την κατάργηση των προγραμμάτων επιμόρφωσης, των Voucher των 600 ευρώ για τους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την πανδημία του κοροναϊού.

Η επιστολή κοινοποιείται στους πολιτικούς αρχηγούς και τα αρμόδια Υπουργεία.

Όπως αναφέρουν, λόγω του προγράμματος, προχώρησαν σε μη αναστολή εργασίας του προσωπικού τους ή αν είχε ήδη γίνει η αναστολή προχώρησαν σε νέες προσλήψεις ατόμων με στόχο να μπορέσουν να το υλοποιήσουν.

“Σημειώνουμε εδώ ότι «μας υπεβλήθη» η επιλογή προγραμμάτων τηλεκατάρτισης μέσω εγκεκριμένων από το Υπουργείο Εργασίας πλατφορμών τηλεκατάρτισης (7 τον αριθμό), οι οποίες, και μόνο αυτές αποκλειστικά ήταν οι πάροχοι-υπεύθυνοι του εκπαιδευτικού υλικού. Ουδείς από εμάς τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, δηλαδή ΙΙΕΚ, Κέντρα Ξένων Γλωσσών, Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, Κολέγια, κλπ. , είχαμε λόγο επί της ύλης και του περιεχομένου των προγραμμάτων αυτών”, τονίζουν.

Υπογραμμίζουν πως κατέβαλαν πολύ κόπο και χρόνο για να φερθούν ως υπεύθυνοι επαγγελματίες.

“Αντ΄ αυτού δυστυχώς από κάποιους, συλλήβδην, κατηγορούμεθα ότι δήθεν εμείς είμαστε οι υπεύθυνοι «της αποτυχίας;» του προγράμματος επειδή παρουσιάστηκαν κάποιες αστοχίες των οποίων εμείς θεωρούμεθα υπεύθυνοι ενώ δεν είμαστε. Αποτέλεσμα αυτής της υφέρπουσας φήμης είναι να δυσφημιζόμαστε σε καθημερινή βάση, άδικα και αναίτια,  τόσο εμείς ως κέντρα δια βίου μάθησης όσο και η τηλεκατάρτιση, η ίδια, η οποία αποτελεί το μέλλον αλλά και το όπλο, βάσει των υπαρχουσών συνθηκών, για την πραγμάτωση υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης. Σας δηλώνουμε δε ότι επιφυλασσόμεθα παντός νομίμου δικαιώματός μας, για όποιον ηθελημένα ή αθέλητα συνεχίσει να διασπείρει τέτοιου είδους ψευδείς κατηγορίες για εμάς.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υποστηρίξαμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε ακόμα και τώρα τους ωφελούμενους σε όποιο πρόβλημα και απορία έχουν σχετικά με την πλατφόρμα τηλεκατάρτισης και όχι μόνο.

Καταφέραμε υπερβάλλοντας εαυτούς, να έχουμε ευχαριστημένους ωφελούμενους καθώς ταυτόχρονα με την οικονομική τους στήριξη, θα είχαν πρόσβαση σε χρήσιμες γνώσεις με δυνατότητα πιστοποίησης. Διότι θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι όσο υπήρχαν κάποιοι δυσαρεστημένοι καταρτιζόμενοι, άλλο τόσο και πολύ περισσότερο υπήρξαν επιστήμονες οι οποίοι έχουν ήδη ολοκληρώσει το πρόγραμμα και ζητούν να παρακολουθήσουν και δεύτερο ή τρίτο το οποίο τους το παρείχαμε και συνεχίζουμε να τους το παρέχουμε δωρεάν”, αναφέρουν.

Σημειώνουν πως ακόμα και αν υπήρχαν αστοχίες, δεν ήταν σκόπιμο να καταργηθεί το πρόγραμμα αλλά να γίνουν διορθώσεις.

“Ζητούμε ελπίζοντας σε ένα κράτος δικαίου να αποζημιωθούμε για να μπορέσουμε να καλύψουμε :

Α. τα μισθολογικά και ασφαλιστικά έξοδα του προσωπικού μας, τακτικού και έκτακτου

Β. την προσωπική εργασία των εταίρων των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης.

Γ. τα έξοδα υλοποίησης (λειτουργικά έξοδα κ.α.)

Δ.  έξοδα διαφήμισης

Ε. ουσιαστική μείωση των άλλων μορφών δραστηριοτήτων μας που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως.

Είμαστε και εμείς ένας κλάδος που πλήττεται από τον Covid – 19 και δεν ξέρουμε αύριο αν θα συνεχίσουμε να παραμένουμε σε λειτουργία.

Είμαστε επιχειρήσεις που έως σήμερα το κράτος εξαντλεί διαχρονικά την όποια ρευστότητα διαθέτουμε καθώς ζητάει όταν υλοποιούμε τα προγράμματα ΕΣΠΑ να προπληρώνουμε τα πάντα (μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές, φορείς πιστοποίησης κ.α.) και στην συνέχεια να περιμένουμε 8, 10, 12 ή και παραπάνω μήνες παρακαλώντας τους υπάλληλους του Υπουργείου Εργασίας να επισπεύσουν τις διαδικασίες αποπληρωμής μας. Προς ενημέρωσή σας πολλοί έχουμε ήδη προκαταβάλει τέτοια ποσά για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Ενόψει των ανωτέρω αναφερθέντων είμαστε επιχειρήσεις για τις οποίες αν δεν μεριμνήσετε θα βρεθούμε αντί να υποστηριζόμαστε όπως όλες οι επιχειρήσεις από το κράτος να ζημιωνόμαστε ανυπολόγιστα και δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε αυτήν την φορά.

Ελπίζουμε ότι δεν θα γίνουμε τα εξιλαστήρια θύματα της υπόθεσης, γιατί δεν είμαστε αυτοί που δημιουργήσαμε το εκπαιδευτικό υλικό στις πλατφόρμες τηλεκατάρτισης, ούτε αυτοί που το εγκρίναμε”, σημειώνουν.